Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina prsu se třetině žen vrací. I tak ale mohou prožít kvalitní život

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3077x )

Až 30 % žen, které se léčily s rakovinou prsu, se nemoc vrátí, bohužel už ve čtvrtém, metastatickém, stádiu. V České republice dnes žije přibližně 3 370 žen s metastatickým onemocněním prsu. Díky novým možnostem léčby se lékařům daří výrazně prodlužovat přežití pacientek, a to při velmi dobré kvalitě života.

shutterstock.com

Ke vzniku nádoru dochází v případech, kdy v buňce nastanou určité změny genetického vybavení, které vyvolají nekontrolované množení. Nádorové buňky se následně mohou ší řit do okolí, do lymfatických uzlin i do jiných orgánů. Příčiny vzniku rakoviny prsu nejsou zcela jasné, nelze je přesně předvídat ani ovlivnit. Nicméně v dnešní době můžeme s jistotou mluvit o rizikových faktorech, které zvyšují riziko vzniku této nemoci. 

Čtěte také: Mýty o rakovině prsu

Rizikové faktory vzniku karcinomu prsu

Vysoké riziko

  • Mutace BRCA – ½
  • Liův Fraumeniho syndrom
  • Vyšší věk
  • Nezdravý životní styl

Střední riziko

  • Časný počátek menstruačního cyklu, pozdní menopauza
  • Nulliparita (žena, která nikdy nerodila), první porod po 30. roce
  • Hormonální substituční léčba

Snížení rizika

  • Těhotenství před 20. rokem
  • Kojení

Příznaky rakoviny prsu

Rakovina prsu nebývá v začátcích provázena bolestmi a nepůsobí ani jiné obtíže, takže samovyšetření prsů stejně jako pravidelné screeningové vyšetření na mamografu pro ženy ve věku od 45 let výše hraje opravdu významnou roli. Ženy většinou na cházejí nebolestivou bulku, ale objevují se i změny tvaru a velikosti prsu, deformace a výtok z bradavky či změny barvy kůže. Pokud se nádor zvětší nebo rozšíří do jiných orgánů, mohou se objevit stavy celkové slabosti, dušnost při námaze a později i bezdůvodné hubnutí. V důsledku metastáz může docházet i ke zlomeninám kostí.

Vzhledem k tomu, že spektrum karcinomů prsu je opravdu široké, není bez předchozího důkladného vyšetření možné určit vhodný postup léčby. Prvním krokem je vyšetření mamografem doplněné ultrasonografií. Poté následuje biopsie a další vyšetření, jejichž cílem je zjistit, zda se nádor z prsu nerozšířil do jiných částí těla. Podle těchto výsledků se určí rozsah nádoru, zvaný také klinické stádium.

Čtěte také: Příznaky rakoviny prsu

Stádia nemoci

Rozlišujeme čtyři klinická stádia prsu. Kromě nich ještě existují i neinvazivní nádory, které nepovažujeme za zhoubné, nicméně představují vysoce rizikový terén pro možný vznik invazivního neboli zhoubného nádoru.

Stádium I označuje malý nádor nepřesahující 2 cm, který se nešíří mimo prs ani do lymfatických uzlin.

Stádium II označuje nádor o velikosti 2 až 5 cm, přičemž lymfatické uzliny mohou, ale nemusí být zasaženy. Pokud jsou zasaženy, tak ložisko v tomto stádiu nesmí být větší než 2 cm.

Stádium III označuje nádor, který prorůstá do tkání mimo prs, anebo případ, kdy jsou zasaženy lymfatické uzliny. Vzdálené metastázy nejsou prokázány.

Stádium IV označuje stádium, kdy se kdekoliv v těle bez závislosti na velikosti nádoru či zasažení uzlin najdou nádorová ložiska (metastázy). Toto stádium se nazývá také metastatická rakovina prsu.

Čtěte také: Vyšetření prsu: ultrazvuk, nebo mamograf?

Metastatická rakovina prsu

Až 30 procentům pacientek se i při včasném odhalení rakoviny prsu zhoubná nemoc vrátí, obvykle nečekaně, i po více než 15 letech. Mezi příznaky signalizující možný návrat onemocnění patří například nezvyklé bolesti hlavy a zad, které nepřecházejí ani v klidu, dvojité vidění, brnění končetiny, dušnost nebo nechutenství a hubnutí bez zjevné příčiny.

Obecně jakákoliv změna stavu je důvodem k došetření pacientky, a proto je velmi důležité, aby žena nezvyklé obtíže okamžitě sdělila svému onkologovi. Jinak při běžné kontrole lékař pohmatem a pohledem zkontroluje operovanou oblast a nemusí případné metastázy odhalit. Důležité je také pravidelně chodit na mamografické vyšetření a ke kontrole toxicity léčby (například vaginální ultrazvuk při léčbě tamoxifenem apod.).

Metastatický karcinom prsu je onemocnění, které je v současné chvíli nevyléčitelné. To však neznamená, že jeho průběh není možné ovlivnit a takto nemocné ženy léčit. Díky terapii lze průběh onemocnění zastavit, prodloužit život i zlepšit jeho kvalitu pomocí odstranění obtíží z metastáz. Zásluhou obrovského pokroku v medicíně se z metastatické rakoviny prsu v podstatě stává chronické onemocnění podobné ve svém trvání například cukrovce, cirhóze jater nebo revmatoidní artritidě.

„V loňském roce byla pro ženy s metastatickou rakovinou prsu schválena úhrada hned tří preparátů cílené léčby, které výrazně prodlužují život až o několik let a zvyšují jeho kvalitu. To je významný posun pro 3000 žen v Česku, které se s metastatickou rakovinou prsu léčí – protože právě další životní čas strávený čímkoliv, co ženu naplňuje, je to nejcennější. Zároveň je potřeba stále upozorňovat na důležitost časné diagnostiky metastatického onemocnění a hledat způsoby, jak pacientkám umožnit co nejvyšší kvalitu dalšího života,” vysvětluje na úvod Petra Adámková, ředitelka ONKO Unie o.p.s. Ta v dlouhodobé kampani Nejsem na odpis přibližuje veřejnosti, co tato nemoc obnáší a jaký je život s ní.    

Čtěte také: Plastická operace prsou. Kdy ji hradí pojišťovna?

Časný záchyt – hlavní zbraň v boji proti rakovině prsu

Zcela zásadní pro boj s rakovinou prsu je časný záchyt onemocnění. Čím dříve je nádor odhalen, tím vyšší je šance, že léčba zabrání šíření nádorových buněk do dalších částí těla. Proto vznikla unikátní publikace Zhoubný nádor prsu – edukační materiál pro pacientky, která přináší českým ženám komplexní informace o prevenci, moderní léčbě a možnostech zlepšování kvality života s onemocněním. Publikaci vydává Onko unie a jejím autorem je Doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

Stále častěji je nádor prsu zjištěn ve velmi časném stádiu při screeningovém mamografickém vyšetření. Proto by jej měla absolvovat každá žena po 45. roce věku ve dvouletém intervalu, a to i v případě, že nemá s prsy žádné problémy.
„Vzdálené metastázy se v době diagnózy objeví u přibližně 10 % pacientek. U dalších asi 10 % nemocných se metastázy objeví až za nějakou dobu po léčbě nádoru prsu, někdy až po mnoha letech. Riziko vzniku metastázy souvisí s velikostí původního nádoru a jeho biologickými vlastnostmi. Lze jej snížit časnou a správně provedenou léčbou včetně operace, zajišťovací radioterapie, chemoterapie, cílené léčby a hormonální léčby,“ vysvětluje v publikaci docent Büchler.

Čtěte také: Samovyšetření prsou

Delší a plnější život

Jako cílená léčba jsou označovány nové léky působící cíleně na důležité signální dráhy v nádorových buňkách. Cílená léčba se podává někdy samostatně, ale častěji v kombinaci s chemoterapií nebo hormonální léčbou. Existuje mnoho druhů cílené léčby a řada dalších léků je zkoumána v klinických zkouškách. Pro volbu správné cílené léčby pro konkrétní pacientku je zcela zásadní vyšetření pro stanovení molekulárních vlastností nádoru, které by mělo být provedeno u každé ženy s nově diagnostikovanou rakovinou prsu.

Zhoubný nádor prsu je léčitelná nemoc. Při správném postupu se daří úplně vyléčit více než dvě třetiny všech pacientek. Také u žen v pokročilém stádiu nemoci s metastázami je možné nádor zmenšit a potíže, které vyvolává, odstranit či zmírnit. Jsou ženy, které po léčbě karcinomu prsu již ve stádiu vzdálených metastáz žijí i 10 let a déle. Velkou inspirací pro všechny pacientky je paní Zuzana Nemčíková, která o svém onemocnění otevřeně mluví a ze své pozice psycholožky radí, jak do života s nemocí vnést radost a optimismus. O svých zkušenostech napsala knihu ABCDA zvládání rakoviny, opakovaných recidiv a metastáz.

Aby byl případný návrat nádoru bez prodlení rozpoznán a léčen, je důležité po ukončené léčbě naplánovat pravidelné kontroly dle pokynu ošetřujícího lékaře. Pacientky v remisi, tedy po plném ústupu či vymizení známek onemocnění i normalizaci laboratorních hodnot a nálezu zobrazovacích vyšetření, musí stále pozorně vnímat své tělo.
„Na nic nečekejte a každý signál vašeho organismu, který ve vás vyvolá pocit zhoršení zdravotního stavu, konzultujte s lékařem,“ vzkazuje Petra Adámková z ONKO Unie.

Stále ženou

„Z našeho průzkumu mezi pacientkami o jejich potřebách vyplynulo, že se často potýkají s problémy v sexuální oblasti. Proto ONKO Unie navázala partnerství s neziskovou organizací Freya a společně jsme připravili sérii vzdělávacích webinářů na toto téma,“ vysvětluje Petra Adámková. Udržení sexuálního života během léčby nádoru prsu může být náročné. Odstranění části nebo celého prsu je zásah do intimního života, se kterým nemusí být vůbec snadné se vyrovnat. Při protinádorové léčbě dochází ke snižování hladin ženských hormonů, což může vést také k suchosti pochvy a potížím s močením.

„Ve fázi vyrovnávání se s diagnózou se může žena stáhnout do sebe a vzdálit se od intimního partnera nebo zažívat změny ve vnímání vlastního těla. V našich webinářích se budeme věnovat právě tomu, jak je možné citlivě znovu probudit libido a užívat si hezké intimní chvíle i přes uvedená omezení,“ doplňuje Petra Hamerníková z organizace Freya, která se věnuje vzdělávání v oblasti sexuality.

Zdroj: ONKO Unie

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce