Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vyšetření prsu: ultrazvuk, nebo mamograf?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9546x )

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen a její výskyt každým rokem vzrůstá. Ve věkové kategorii 20–55 let je nejčastější příčinou úmrtí žen. Nejúčinnější zbraní v boji s touto zákeřnou nemocí je prevence, neboť jen včas odhalený malý nádor může být úspěšně léčen.

shutterstock.com

Prevence má v boji proti rakovině prsu zásadní význam. Zachytí-li se onemocnění ve stádiu předrakovinném či případně ve stadiu časném, mají ženy šanci na vyléčení téměř ve 100%. Naopak v pozdním stádiu tyto šance klesají hluboko pod 50%.

Čtěte také: Jaké je riziko, že rakovina prsu propukne právě u vás?

Každý měsíc samovyšetření

V naší populaci onemocní nádorem prsu během svého života přibližně každá desátá žena. Proto je velmi důležité, aby ženy věděly, jak onemocnění odhalit včas. Každá žena, jakmile dovrší dospělosti, by měla pravidelně provádět samovyšetření prsou, a to každý měsíc po skončení menstruace, kdy jsou v prsech nejmenší hormonální změny a jsou dobře prohmatné. Nejběžnějším příznakem zhoubného nádoru prsu je bulka nebo zduření či zatuhnutí. Více podezřelá je bulka, která nebolí, je tvrdá a má nepravidelné okraje. V oblasti bradavky a dvorce je nutné si všímat hlavně zarudnutí, mokvání, vtažení nebo výtoku z bradavky. Častými varovnými příznaky jsou také zarudnutí kůže, nehojící se vřed, otok nebo kůže vzhledem připomínající pomerančovou kůru. Na potíže může upozornit také nově vzniklá bulka v podpaží nebo nadklíčku.

„Jestliže žena zaznamená jakékoliv změny v oblasti prsu nebo v oblasti mízních uzlin v podpaží či nadklíčkové oblasti, je nutné, aby se obrátila na lékaře,“ upozorňuje primář MUDr. Petr Váša.

Čtěte také: Samovyšetření prsou

Ultrazvuk, nebo mamograf?

Mamografie je dosud nejspolehlivější známá metoda k odhalování nádorů prsu, a to i v počátečním stadiu. Odhaduje se, že odhalí nádor ve zhruba 95 % případů. Přesto je v deseti až patnácti procentech nutné doplnit jej ultrazvukovým vyšetřením prsů.

U mladších žen je zase první volbou sonografické (ultrazvukové) vyšetření. Diagnostiku karcinomu prsu u mladých žen totiž ztěžuje skutečnost, že mamografii není možné v tomto případě považovat za spolehlivou zobrazovací metodu, protože vysoká denzita tkáně může lehce skrývat případné nádorové ložisko
„Vrcholně vyzrálá prsní žláza obsahuje velké množství elastinu a fibrózních složek, což způsobuje, že je pro nás radiology mamografický snímek téměř nečitelný a mamografie pro pacientky znamená pouze zbytečnou dávku záření,“ vysvětlila MUDr. M. Skovajsová nevhodnost této vyšetřovací metody pro mladé ženy. Mnohem vhodnější je pro ně ultrazvuk, případně doplňující magnetická rezonance.

Na rozdíl od žen starších 45 let, kterým zdravotní pojišťovny hradí preventivní mamografické vyšetření, si musejí mladé ženy preventivní vyšetření platit samy. Jedinou výjimkou jsou ty, u nichž je potvrzeno vysoké genetické riziko pro vznik karcinomu prsu.

V rámci preventivního screeningového programu je pak všem ženám starším 45 let vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění jednou za dva roky na doporučení praktického lékaře či gynekologa (je potřeba žádanka k vyšetření).

Čtěte také: Mamograf: šance nebo hrozba

Vyšetření prsou ultrazvukem

Vyšetření sonografem (ultrazvukem) je základní metodou u mladých žen, které mají bohatou mléčnou žlázu. Ta může způsobovat určitou nepřehlednost při mamografickém vyšetření. U mladých žen se vyšetřuje mamografem jen výběrově, například při nejednoznačném nálezu při vyšetření ultrazvukem.

Sono prsou se používá:

  • Když je klinické podezření na patologické změny v prsu nebo kontrola účinnosti léčby.
  • Jako preventivní vyšetření u mladých žen.
  • Jako doplňující vyšetření po mamografickém vyšetření při nepřehledné žláze anebo při podezření na patologické ložisko v prsu (v 10 až 15 % případů).

Ultrazvukového vyšetření se ženy nemusejí bát. Je naprosto bezbolestné. Vyšetření se provádí v leže a trvá okolo 30 minut. Výsledek ultrazvukového vyšetření dostane klientka hned po vyšetření.

Ultrazvuk a pojišťovny

Pokud ultrazvukové vyšetření doporučí lékař, platí výkon zdravotní pojišťovny. Ovšem pouze v případě, že pacientka navštíví akreditované centrum.

Bez žádanky (poukazu na vyšetření) od lékaře mohou být vyšetřeny ženy, které si hradí mamografické nebo ultrazvukové vyšetření samy (tzv. samoplátkyně). V tom případě je obvyklá cena tohoto vyšetření 400 až 600 korun.

Čtěte také: Nejčastější mýty o mamografickém vyšetření

Mamograf: základní vyšetření pro ženy středního a vyššího věku

U žen středního a staršího věku je základní metodou mamografie, vyšetření ultrazvukem je pak doplňující metodou, která může přinést určité dodatečné informace.

Cílem mamografického screeningu je včasný záchyt menších zhoubných nádorů prsu v co nejčasnějším stádiu za účelem snazšího léčení. Provádí se i u žen, které netrpí žádnými příznaky. Drtivá většina zhoubných nádorů, které jsou objeveny v počátečním stádiu, jsou vyléčitelné. Je nezbytné, aby se ženy nebály pravidelně chodit a měly na paměti, že prevence je nejlepší způsob obrany.

Žádanku na mamografický screening vám vypíše praktický lékař nebo gynekolog. V české republice k provádění screeningu existují akreditovaná specializovaná centra s vyškoleným týmem odborníků a potřebným přístrojovým vybavením. 

Jak probíhá vyšetření na mamografu:

Jedná se o radiodiagnostickou metodu, během níž se využívá jen malá dávka rentgenového záření. Zátěž pro tělo je minimální a vyšetření rozhodně není nebezpečné, není se čeho obávat. Není potřeba žádné přípravy. Před vyšetřením není vhodné použití tuhých deodorantů, které mohou způsobovat falešné jevy na snímcích. V případě těhotenství či podezření na možnost gravidity lze jistě vyšetření odložit. Pokud přicházíte k vyšetření s podezřením na nádorové onemocnění, je důležité zdravotníky na situaci upozornit.

  • Vyšetřuje se vestoje a ženě jsou postupně osnímkovány oba prsy.
  • Pro některé ženy může být vyšetření nepříjemné, protože je třeba prs stlačit.
  • K vyšetření je vhodné přicházet v první polovině menstruačního cyklu, kdy prsní žlázy nejsou tak citlivé a bolestivé.
  • U 10–15 % klientek je potřeba doplnit mamografické vyšetření ultrazvukem. Obě vyšetření lze absolvovat ve stejný den.
  • Vyšetření trvá okolo 30 minut.
  • Výsledek dostane klientka hned po vyšetření.

Mamografické vyšetření může být pro některé ženy naprosto bezbolestné, jiné je vnímají jako nepříjemné až bolestivé.

Mamograf a pojišťovny

  • Každé dva roky mají na vyšetření mamografem zdarma nárok ženy ve věku nad 45 let.
  • Pojišťovny proplatí vyšetření také ženám, kterým ho doporučí lékař z nějakého zdravotního důvodu. 

V obou případech musí žena navštívit pouze akreditované centrum.

I v případě mamografu může žena vyšetření podstoupit bez doporučení lékaře. Pokud nespadá do kategorie prevence, kdy doporučení lékaře není nutné, pohybuje se obvyklá cena mamografického vyšetření ve screeningových mamografických centrech v rozmezí od 600 do 800 Kč.

Zdroj: www.mammahelp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce