Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mamograf: šance nebo hrozba

(MUDr. Alena Bílková PhD. | přečteno: 19322x )

Je mamografie opravdu tím, co zachrání život mnoha ženám – nebo spíš zbytečně straší a zatěžuje ženy radiací?

shutterstock.com

V České republice začal mamografický screening v roce 2002. Cílem je záchyt nehmatných nádorů. Základní vyšetřovací metodou je mamografie, při které se používá rentgenové záření. Dávky jsou ale nízké a ženy zářením nejsou ohrožené. Mamografie se v některých případech – asi v deseti až dvaceti procentech - doplňuje ultrazvukovým vyšetřením. Důvodem je bohatá, tudíž hůře přehledná žláza v prsu, nebo situace, kdy mamodiagnostik vidí podezřelý nález a potřebuje ho ozřejmit. Na druhou stranu jsou i typy nádorů, které lze identifikovat právě jen pomocí mamografie. Jde o nádory, které se projevují mikrokalcifikacemi.

Screeningového vyšetření prsů absolvovalo zatím asi padesát procent žen, které na něj mají nárok (ženy od 45 let). Například ve švédském a britském screeningovém programu byla účast 74 až 89 procent.

Mnoho žen na screeningové vyšetření prsů nechodí, přijdou až ve chvíli, kdy mají známky zhoubného onemocnění prsu – hmatnou bulku, změny na kůži nebo ve tvaru prsu, zvětšení podpažní uzliny nebo krvavou sekreci z bradavky. Pak už se ale jedná o vyšetření diagnostické.

Cílem preventivních vyšetření je odhalit i nádory ještě nehmatné a bez klinických příznaků, kdy je šance na vyléčení velká.

Čtěte také: Rakovinou prsu může onemocnět i muž

Nedoporučujeme mamografickou prevenci před čtyřicítkou

Prevence ve formě mamografického vyšetření se u mladých žen pod 40 let nedoporučuje a jak vyplývá z dostupných prací, není ani přínosná. Prsní žláza mladých žen je hutná a diagnostika nádoru v prsu na mamogramu je velmi obtížná a mnohdy až nemožná. Proto je u mladých žen vyšetřením první volby ultrazvuk prsů. V případě patologických změn v prsu či evidentní hmatné resistenci, se doplňuje mamografií.

Mladé ženy by měly používat samovyšetření prsů či pohmatové vyšetření prsů u gynekologa či praktického lékaře. Samovyšetření prsů může ženám napomoci odhalit nádor velikosti od 20 mm.

Jak často na mamograf?

České zdravotní pojišťovny hradí screeningové vyšetření jednou za dva roky. Pokud to je nutné, může si ho žena v mezičase zaplatit sama (jde o cca 500 Kč) a chodit na něj každý rok. Roční interval doporučujeme ženám, které užívají hormonální substituční léčbu.

Ve světě jsou doporučované intervaly mezi jednotlivými preventivními mamografiemi různé -  od jednoho roku do 28 až 36 měsíců.

Mamografický screening podle studií snižuje úmrtnost na karcinom prsu žen ve věku 50 až 74 let o 20 až 30 procent. Umožňuje odhalení karcinomu prsu v subklinické a dosud nehmatné fázi. Znamená to, že včasná detekce malých nádorů ve screeningu celkově snižuje úmrtnost na rakovinu prsu. Kromě toho samozřejmě snižují úmrtnost i nové léčebné postupy, které jsou od devadesátých let minulého století k dispozici.

Ve světě momentálně probíhají diskuse o tom, zda a nakolik právě screeningový program snižuje úmrtnost na rakovinu prsu – tedy kolika ženám se podaří nádor odhalit včas na to, aby přežily. Kritici mluví hlavně o tom, že mnoho nádorů, které se při preventivním mamografu objeví, by ženu během jejího života vůbec neohrozilo. Dalším argumentem je psychická zátěž pro ženy při falešně pozitivním nálezu.

Odborníci se ale shodují na jasném závěru: screening snižuje riziko úmrtí na rakovinu prsu u žen nad 50 let o cca 30 procent. Účinek screeningu začíná za 5 až 7 let po jeho zahájení.

K absolvování screeningové mamografie nikdo ženy samozřejmě nebude nutit, je zcela dobrovolná. S ohledem na zkušenosti ale určitě doporučuji ženám ji alespoň 1x za dva roky absolvovat.

Ženy, které mají nádor již hmatný, mají prognózu určitě horší, nežli ženy, které přijdou na prevenci a objeví se u nich nehmatný nádor. Argument odpůrců screeningu, že ženy utrpí psychickou újmu, když absolvují biopsii a výsledek je nezávažný, neobstojí. Ženy chtějí mít jistotu, o jaký typ nálezu se jedná a biopsii se nebrání. Čekání na výsledek biopsie v délce týdne až 14 dní není jistě příjemný, ale určitě je lepší vědět přesně, co žena v prsu má. Odmítnutí biopsie pacientkou je skutečně vzácná situace.

Nezbývá než apelovat na ženy, které dosud screeningovou mamografií neprošly, ať toto vyšetření absolvují. Preventivní programy v ČR jsou ještě další dva, a to screening kolorektálního karcinomu a karcinomu děložního čípku. Škoda nevyužít těchto možností prevence. Bohužel primární prevence těchto nádorů není zatím známá, tak nezbývá nežli absolvovat prevenci sekundární, a tou je včasný záchyt nádoru, pokud se u vyšetřovaného jedince vyskytne.

Půjdete na preventivní mamografické vyšetření? Vaše příspěvky čekáme v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce