Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hubnutí komplikuje léčbu rakoviny

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14159x )

Nádorová onemocnění jsou často provázena podvýživou, která způsobuje i celkovou slabost a snížení obranyschopnosti organismu. Ovlivňuje i kvalitu jejich života a účinnost léčby. Nepodléhejte tedy mýtům o výživě a pomozte zvýšit kondici onkologických pacientů.

shutterstock.com

Podvýživa velmi silně ovlivňuje i průběh a účinnost podstupované léčby a tím i celkovou prognózu a kvalitu života pacienta. Proto je velmi důležité sledovat pacientovu hmotnost a věnovat pozornost jeho nutričnímu stavu již od stanovení diagnózy. Onkologický pacient podstupuje náročnou dlouhodobou léčbu, jejíž nedílnou součástí je i dobrý nutriční stav. Na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat především?

1. Rozpoznat podvýživu může pouze specialista na problematiku výživy a pacient musí podstoupit náročné vyšetření.

Není to pravda. To, že pacient hubne, lze rozpoznat na první pohled pouhým sledováním jeho hmotnosti po dobu několika týdnů. Je nezbytné vždy informovat o této skutečnosti ošetřujícího lékaře. Ten pak může provést doplňující vyšetření, objektivně zhodnotí vývoj nutričního stavu pacienta a především navrhne doplnění běžné stravy o speciální enterální výživu pro onkologické pacienty.

2. Prognóza onkologického pacienta není ovlivněna stavem výživy.

Není to pravda. Úbytek hmotnosti o více než 5 procent za měsíc (10 procent za 6 měsíců) znamená pro onkologického pacienta nejen zhoršení fyzické kondice, ale i obranyschopnosti organismu a snížení účinnosti léčby (radioterapie, chemoterapie) a tím i horší prognózu.

Čtěte také: Alternativní léčba rakoviny: pomůže česnek, zelený čaj nebo kombucha?

3. Pacient nehubne, nemá tedy nádorové onemocnění.

Není to pravda. Váhový úbytek se u různých typů nádorových onemocnění liší. Nejvýraznější bývá u nádorů plic, žaludku a jícnu. Oproti tomu při nádoru prsu hubne jen asi 40 procent žen.

4. Nádor je nutné nechat vyhladovět. Když nebude mít živiny, zmenší se.

Není to pravda. Neexistuje žádný důkaz přímé úměry mezi množstvím přijaté potravy a růstem nádoru. Vyhladoví pouze pacient, což mu přináší značné komplikace. Nádor však roste bez omezení.

Čtěte také: Léčbu rakoviny nemusí provázet drastické hubnutí

5. Tuky jsou pro onkologicky nemocného pacienta vždy nezdravé.

Není to pravda. I u onkologických pacientů jsou doporučovány potraviny bohaté na kvalitní základní živiny, včetně tuků. Doporučuje se maximálně respektovat chuťové preference onkologického pacienta a doplnit jeho jídelníček zařazením speciálních přípravků enterální výživy. Ta kromě kvalitních bílkovin a nízkého obsahu tuku obsahuje všechny vitamíny, minerální látky a stopové prvky v množství, které pomáhá krýt jejich zvýšenou spotřebu v období léčby. Studie navíc prokázaly, že omega 3 mastné kyseliny, které jsou součástí speciální enterální výživy pro onkologické pacienty, tlumí nádorem vyvolaný zánět a tím posilují imunitu, navíc napomáhají růstu svalové hmoty, zvyšují sílu a fyzickou aktivitu a tím i kvalitu života. 

Zdroj: www.vyzivapropacienty.cz

Máte zkušenosti s tímto tématem? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce