Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bílou rakovinu kůže vyléčí červené světlo

( Renata Vyšínová | přečteno: 41627x )

Bazaliom, nejčastější druh rakoviny kůže, lze vyléčit i za pomoci červeného světla. Metoda likviduje výhradně napadené buňky, je rychlá, spolehlivá a obejde se bez operace, tudíž i bez hospitalizace.

shutterstock.com

Když se řekne rakovina kůže, většině lidí se vybaví melanom. „Právě bazaliom, označovaný někdy jako "bílá" rakovina je ale nejčastějším typem zhoubného bujení na kůži. Vyskytuje se nejčastěji na hlavě a na krku, tedy na viditelných místech. Pacient špatně schová jizvy nebo defekty, které vznikají při odstranění postižené kůže – ať již po vyříznutí, kryoterapii, laseru i jinak. Jsme proto rádi, že kromě chemoterapie, imunoterapie a ozařování můžeme nabídnout další metodu. Moderní a v počátečních stádiích nádoru velmi účinnou. Jde o fotodynamickou léčbu, “ říká přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Jak světlo léčí?

Léčba rakoviny kůže za pomoci červeného viditelného světla je založená na zkušenostech starých tři tisíce let. „Se světlem experimentovali již ve starověkém Egyptě a moderní medicína tuto metodu vlastně znovuobjevila. Asi před třiceti lety u nás fungoval tým specialistů, kteří testovali schopnost viditelného světla odstranit rakovinové buňky z tkání,“ vysvětluje profesor Arenberger.

Léčba světlem funguje hlavně v případě, že jde o povrchovou formu basaliomu. „Světlo proniká jen asi dva milimetry hluboko, pokud máme zvládnout větší vrstvu, pak ji musíme nějak ztenčit – třeba laserem. Na postižené místo naneseme speciální krém s látkou, která pronikne do tkáně, mnohem více do metabolicky aktivnějších, tedy nádorových buněk. V posledních letech se osvědčil methyl-aminolevulinát. Po zhruba třech hodinách, kdy pod fólií přípravek pronikne do buněk, následuje několikaminutové osvícení speciálním červeným světlem. To dodá energii metyl-aminolevulinátu, aby se z něj mohly uvolňovat toxické kyslíkové radikály, které buňky zlikvidují,“ popisuje profesor Arenberger. Léčba je rychlá, bez operace, pacient nepotřebuje hospitalizaci. Pro zdravou tkáň je metoda šetrná a tudíž se dá v případě potřeby opakovat.

Jaké má tato metody nedostatky? „Zatím to může být fakt, že ji pojišťovny platí pouze u mnohočetného bazaliomu a jen v šesti centrech po republice, jinde si ji musí pacient zaplatit sám. Fyzickou nepříjemností při samotné léčbě je to, že reakce v kůži vyvolává obvykle různě silný pocit pálení. Pacientovi bohužel v tomto případě nemůžeme nabídnout znecitlivění lokálním injekčním prostředkem, protože by to narušilo průběh likvidace nádorových buněk. Anestetika snižují účinnost celého procesu. Abych měl představu o tom, co pacienti zažívají, vyzkoušel jsem si to na vlastní kůži – dá se to bez problémů vydržet, ale uznávám, že každý má nastaven práh bolesti na jiné výši. Proto nabízíme pacientům možnost rozdělit dobu působení na „snesitelné“ části, také ochlazujeme pokožku speciálním ventilátorem, abychom nepříjemné pocity zmírnili,“ ujišťuje lékař.

Nebezpečný bazaliom

Tento druh nádoru kůže mají lidé tendenci podceňovat, protože patří mezi ty, které méně často metastazují do okolních tkání. Jak ho poznáte? Většinou jde o plochý útvar, který má barvu kůže a v okolí jsou rozšířené cévky, nebo může mít lem z drobných pupínků. Může to ale být i tuhý uzlík, může mít i pigmentové zabarvení. „Bazaliom může v pokročilejším stádiu napadat i svaly, chrupavku či kost, může se rozšířit do oka či dalších orgánů a zastavit ho pak není jednoduché (i když i tady se začínají rýsovat nové možnosti cílené léčby),“ varuje profesor Arenberger a dodává: „V případě, že máte na kůži útvar, který jakkoli mění svůj tvar, roste, mění barvy, pak by o něm měl co nejdříve vědět kožní lékař. Jen tak máte velkou šanci na uzdravení.“

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Nádory kůže

Tělo produkuje celou řadu různých typů buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu, a tento proces udržuje tělo zdravé.

Nemoci kůže

Kůže je největší lidský orgán, který má kromě estetické funkce i řadu dalších důležitých úkolů.

Maligní melanom

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Vzniká převážně v kůži z buněk produkujících pigment melanin (z tzv. melanocytů), ale vzácně se může vytvořit i v dalších orgánech tyto buňky obsahující, např. v oku, zažívacím traktu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce