Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vše, co potřebujete vědět pro bezpečný pobyt na slunci

(Komer n prezentace Oriflame | přečteno: 10805x )

Každý z nás miluje slunce, ačkoli příliš slunečního záření může mít pro pleť vážné negativní důsledky. Pryč jsou časy, kdy jsme si nic nedělali ze spálené pokožky a k ochraně pleti proti slunečnímu záření se přistupovalo ležérně...

shutterstock.com

Každý z nás miluje slunce, ačkoli příliš slunečního záření může mít pro pleť vážné negativní důsledky. Pryč jsou časy, kdy jsme si nic nedělali ze spálené pokožky a k ochraně pleti proti slunečnímu záření se přistupovalo ležérně. Poškození pleti způsobují ultrafialové paprsky UVA a UVB. Vedle spálení pokožky mají také za následek vrásky, předčasné stárnutí pleti nebo vznik tmavých pigmentových skvrn. Nadměrné vystavování pokožky slunci může způsobit dlouhodobé poškození kůže, které dokonce vede ke vzniku rakoviny kůže. Proto je nutné kontrolovat délku pobytu na silném, přímém slunci, což je obzvláště důležité pro děti a teenegry. Ochrana pleti proti slunečnímu záření a opalovací přípravky jsou v letních měsících opravdovou nezbytností.

Co je to SPF?
SPF (Sun Protection Factor), nebo také OF (ochranný faktor) indikuje stupeň ochrany, tedy jak dlouho můžete zůstat na slunci bez rizika spálení. SPF udává stupeň ochrany proti UVB paprskům, které jsou nejškodlivější. Teoreticky se člověk s normální pletí může pohybovat na slunci bez rizika spálení 10 minut. Při použití přípravku s SPF 6 získá 6x vyšší ochranu. Při výběru ochranného přípravku proti slunečnímu záření hraje roli nejen SPF, ale i typ pleti, intenzita slunečního záření a typ přípravků.

Tipy na bezpečné opalování:

  • Sluneční záření je nejintenzivnější mezi 11. hodinou dopolední a 15. hodinou odpolední. Děti a osoby s citlivou pokožkou by měly v této době svůj pobyt na slunci omezit.
  • Moře, písek a bílé budovy mohou významně zvýšit množství UV záření, které pokožka přijímá. Mimořádnou pozornost je třeba také věnovat pleti pokud jste na lodi.
  • UV paprsky působí dokonce i když je zamračeno. Takže se také můžete spálit.
  • Pamatujte si, že když potřebujete sluneční brýle, potřebujete také ochranný faktor.
  • Opalujte se postupně, každý den zůstávejte na slunci o chvilku déle.
  • Neopalujte se, když užíváte nějaké léky. Mohlo by dojít ke vzniku nepěkných pigmentových skvrna na těle a obličeji. Případný pobyt na slunci konzultujte s lékařem.
  • Opalovací přípravky můžete nanášet ve větším množství. Na pokožce se vám vytvoří tenký film, který cítíte.
  • Sluneční ochrana se snižuje pocením, dotykem, či otírání pokožky ručníkem a samozřejmě pobytem ve vodě.
  • Aby byla zaručena nepřetržitá ochrana, nanášejte přípravky na opalování na pokožku každé dvě hodiny a pravidelně v průběhu celého dne.
  • Rty mají málo melaninu a rychleji se spálí. Proto používejte při opalování speciální balzám nebo tyčinku s vysokým ochranným faktorem, či rtěnku s větším množstvím pigmentu.
  • Myslete na to, že bavlněné tričko má ochranný faktor pouze něco mezi 7-10.

 

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce