Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Odborníci: To, že by mamograf zavinil rakovinu štítné žlázy, je nesmysl

( Renata Vyšínová | přečteno: 13969x )

Do mnoha mailových schránek připutoval mail, který varuje ženy před nebezpečím mamografu, zvláště v případě, že si při něm nenechají nasadit ochranný límec na krk. Co si o pravdivosti této zprávy myslí odborníci?

archiv MUDr. Skovajsová

V mailu najdete informaci o tom, že mamografie výrazně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou štítné žlázy v důsledku radiace, kterou do těla dostanete právě při vyšetření. Nabádá pacienty, aby si u personálu vymohly ochranný límec, který jim údajně zdravotníci upírají.

Samozřejmě nás zajímalo, zda se tato informace zakládá na pravdě. Proto jsme zavolali do několika mamografických center a ptali jsme se odborného personálu. Všude se nám dostalo informace, že tato informace pravdivá není, za všechny jedna z odpovědí: "Větší zátěží je snad i rentgen, kterým zcela samozřejmě - a bez límce - procházíme na letišti, když letíme na dovolenou. Ostatně - pokud by pacientka při mamografickém vyšetření límec měla, ztěžovalo by to naši práci a mohlo by se stát, že by byl límec překážkou, která by nedovolila zmapovat celou oblast, kterou potřebujeme."

K informaci o škodlivosti mamografie pro štítnou žlázu se vyjádřili přední čeští odborníci i Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Předkláme vám jejich názor.

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., přednosta Radiodiagnostické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, předseda Komise odborníků pro mamární diagnostiku Radiologické společnosti ČLS JEP a místopředseda Komise pro screening nádorů prsu MZ ČR:

"Jde o naprostý nesmysl a neodůvodnitelné šíření poplašné zprávy. Neexistuje žádná vědecky uznávaná studie, která by ukazovala na vyšší výskyt nádorů štítné žlázy u žen, které absolvovaly, i opakovaně, mamografické vyšetření. Dávka na štítnou žlázu je při vyšetření prsů zanedbatelná. Z tohoto důvodu není používání ochranného límce v žádném z uznávaných screeningových mamografických programů ve světě doporučováno (či dokonce požadováno). V České republice je ve screeningových centrech vybavení pro provádění mamografie na velmi vysoké úrovni a dávka záření je pravidelně sledována – je velmi nízká, hodnoty uváděné v doporučeních EU nejsou vůbec překračovány. Ženy tak nemusí mít obavy z nadměrného záření. Požadavky na mamografické vyšetření dané ve věstníku ministerstva zdravotnictví jsou navíc velmi přísné, odborníci, ministerstvo zdravotnictví ani Státní úřad pro jadernou bezpečnost nepovažují požadavek používání ochranného límce za racionální. "

Prim. MUDr. Helena Bartoňková, Radiodiagnostické oddělení Masarykova onkologického ústavu Brno:

"U mamografie – pokud je udělána správně – nehrozí žádná zřetelnější radiační zátěž štítné žlázy, takže se límce u mamografie nepoužívají. Ve většině mamografických center by ale měly být k dispozici ochranné zástěrky proti ozáření vaječníků. Při snímkování zubů je to něco jiného, tam je krční límec na ochranu štítné žlázy vhodný."

Překlad z anglického Quality Assurance Programme for Screen Film Mammography (str. 154, odst. 2), Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE):

"Měření i výpočty ukázaly, že množství radiace zasahující štítnou žlázu při mamografickém vyšetření je zanedbatelné. Množství radiace zasahující vaječníky je ještě významně nižší díky utlumení podložkou prsu (detektorem) a další tkáně. Sekundární a primární radiace je zachycena prsem a podložkou prsu (detektorem) a jenom extrémně nízké množství sekundárního záření zasáhne nějaké části těla. Kalkulovaná dávka na štítnou žlázu při jednom ze čtyř snímků je nižší nežli 0,03 mGy. To je kolem 1 % dávky, která dopadá na prs a je rovna dávce, kterou obdrží štítná žláza za 3 dny z přirozené radiace prostředí všude okolo nás. Jinými slovy, je to ekvivalent záření který tělo obdrží za 368 dní z přirozené všude existující radiace oproti 365 dnům bez tohoto vyšetření. Přírodní odchylky přirozené radiace prostředí závislé na lokalitě jsou mnohem významnější."

Budeme rádi, pokud nám napíšete, jaký máte názor. Připadá Vám, že riskovat rakovinu prsu kvůli strachu ze záření je bláznovství? Napište nám do diskuse nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
ida

samotné vyšetření prsu mamografem je škodlivé, je tedy škodlivé i na štítnou žlázu. Nakonec ze samého strachu před rakovinou se mohu nechat preventivně rentgenovat od hlavy až k patě a mám tak jistotu, že rakovinu dříve nebo později dostanu, neboť rentgenové záření ji vyvolává. Na druhé straně je samozřejmostí, že pokud si zlomím nohu tak půjdu na rentgen. Rentgen, mamograf, CT má sloužit, a ne ho hromadně využívat pro zdravé lidi.

bája

souhlasím s p. Idou,zrovna přemýšlím,jak se vykroutit z vyšetření mamografem,který mám letos podstoupit,dosud jsem chodila pravidelně(nedostatek info o riziku),mám velice dúslednou p. doktorku.Nebojím se říct,že jsem v pořádku.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Zhoubné nádory prsu

Zhoubné nádory prsu figurují na čelném místě mezi nejčastějšími nádorovými onemocněními u žen. Ve velmi malé míře se však týkají i mužů...

Mamografie odhalí i nehmatné nádory

Rakovina prsu je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění v Česku. Ročně je diagnostikována u tisícovek žen a, naneštěstí, mnohdy v pokročilých stádiích. I přesto, že máme propracovaný systém včasného záchytu nádoru - mamografický screening. Ten umožňuje ženám nad 45 let podstoupit vyšetření každé dva roky zdarma. Mamograf zachytí i drobné nehmatné nádory, u kterých je velká šance na úspěšné vyléčení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce