Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mamografie odhalí i nehmatné nádory

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 28183x )

Rakovina prsu je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění v Česku. Ročně je diagnostikována u tisícovek žen a, naneštěstí, mnohdy v pokročilých stádiích. I přesto, že máme propracovaný systém včasného záchytu nádoru - mamografický screening. Ten umožňuje ženám nad 45 let podstoupit vyšetření každé dva roky zdarma. Mamograf zachytí i drobné nehmatné nádory, u kterých je velká šance na úspěšné vyléčení.

shutterstock.com

Mamografie je velice důležité vyšetření, které hraje významnou roli v boji proti rakovině prsu. Včasná diagnóza nádoru je pro úspěšnou léčbu zásadní, a proto byla diagnostickým postupům věnována zvláštní pozornost lékařských odborníků.

Výsledkem jejich snahy je propracovaný screeningový program, který se stal základním pilířem boje s touto zákeřnou chorobou. Pojem screening označuje v lékařské terminologii preventivní vyšetření, které se provádí u velké části populace. Screeningové vyšetření musí být levné, jednoduché, co nejvíc bezpečné, spolehlivé a mělo by s velkou pravděpodobností být schopno zachytit chorobu ve fázi, kdy je možné ji vyléčit. Tyto parametry splňuje právě mamografické vyšetření.

Princip mamografie

Mamograf není nic jiného než speciální typ rentgenového přístroje. Při vyšetření je tkáň prsu jemně stlačena deskou přístroje, což zajistí lepší kvalitu a přehlednost snímku, a následně je prozářena slabší dávkou rentgenového záření. Po provedení vyšetření musí snímek prohlédnout a vyhodnotit lékař.

Příprava na vyšetření

Samotné vyšetření nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu kromě svléknutí do půlky těla těsně před vyšetřením.

Význam mamografie

Mamograf umí najít nádorová ložiska, která jsou nehmatná, a to z něj činí mocný nástroj prevence. Screeningový program v České republice umožňuje ženě nad 45 let bezplatné mamografické vyšetření jednou za dva roky. U žen s výraznými rizikovými faktory vzniku nádorového onemocnění prsu (např. výskyt rakoviny prsu u blízkých příbuzných) může lékař mamografická vyšetření indikovat v mladším věku či v častějších intervalech.

Požádá-li o preventivní vyšetření na mamografu žena mladší 45 let či žádá-li žena ve věku nad 45 let v intervalech kratších než jsou ony dva roky, musí si vyšetření uhradit sama. Cena vyšetření není nijak vysoká a pohybuje se řádově ve stovkách korun.

Kromě preventivního programu lze mamografické vyšetření provést tehdy, nalezne-li žena (či její lékař) při pohmatovém vyšetření prsu neznámou rezistenci. Mamograf pak slouží k upřesnění velikosti a polohy ložiska a k rozlišení zhoubných a nezhoubných útvarů.

Vzhledem k tomu, že mamograf dokáže nalézt i drobná nehmatná ložiska, existuje velice slušná šance, že nalezený nádor je teprve v počátečním stádiu, kdy jej lze úspěšně vyléčit.

Omezení metody

Rentgenové záření mamografu umí mnohem lépe zobrazit prs s vysokým podílem tukové tkáně, což je běžné u žen vyššího věku. U mladých žen se proto při vyšetření prsu používá spíše ultrazvukové vyšetření. Ultrazvuk má oproti mamografu i tu výhodu, že nevystavuje prsy žen účinkům rentgenového záření.

Rizika mamografického vyšetření

V lékařských kruzích se vedou diskuze o bezpečnosti mamografu. Někteří lékaři zastávají názor, že záření z mamografu může v prsu způsobit nádorové změny a tím se paradoxně stát vyvolavatelem rakoviny prsu. Velké množství odborníků tyto informace vyvrací a poukazují na absenci hmatatelných důkazů. V mnohdy protichůdných tvrzeních je těžké se vyznat a já osobně bych doporučil použít selský rozum. Moderní mamografické přístroje pracují s minimálními dávkami záření, a proto je riziko logicky velmi nízké. Na druhou stranu je nutné uznat, že riziko není nulové. Na druhou stranu to samé můžeme říci o jakémkoliv jiném rentgenovém vyšetření a jistě mezi námi není skoro nikdo, kdo v životě neměl ani jeden rentgen. Vzhledem k počtu životů, které mamografické vyšetření zachrání, je riziko screeningových vyšetření minimální.



Znáte někoho, komu mamografie zachránila život? Už jste vyšetření absolvovaly? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Monte Lema
7x

Je to uz vice nez 11 mesicu od doby, kdy jsem prestala kojit, ale pokud si zmacknu bradavky, stale jeste mi z obou prsou tece mleko. To samo o sobe neni nic zvlastniho, ale pred cca 2 tydny jsem zjistila, ze z jednoho prsu vyteka po kapickach i tmava, temer cerna tekutina. Gynekolozka ji oznacila jako krev a vysvetlila mi, ze pry se jedna s nejvetsi pravdepodobnosti o papilom, ktery roste v jedne z mlecnych zlaz. Mamograf ani ultrazvuk ale nic takoveho neodhalily a cerna tekutina z prsu vyteka porad. Jaka muze byt pricina a co se s tim da delat? Dekuji za Vase rady a nazory.

majka novakova
3x

Během 5 let jsem měla dvakrat rakovinu prsu,nejdřív v levem,za 5 let v pravém prsu.Pravý prs musel být uřezán.Ani v jednom případu mamograf nic neprokázal,poprvé se rakovina zjistila až po operaci z výsledků histologie a podruhé/bulku jsem si našla v obou případech sama/ až po odebrání vzorku přímo z prsu.Nejspolehlivější je samovyšetření,kdybych se v prvním připadě spolehla na mamograf,možná už jsem tu nemusela být.

Helca z Toronta
3x

Ja mam 37 roku, nekourim, nepiju a ziju zdravy zivotni styl, ale nepomohlo to minuly mesic jsem byla diagnozovana s Rakovinou prsu ve tretim stadiu. Ted jsem po operaci (lumpectomy) an take me vzaly Sentinealni uzlinu v podpazi a dalsich 14 uzlin na prave strane. Zatim jsem v rekonvalescenci po oreraci a za par tydnu me posilaji na chemo a radiaci. Ja jsem byla u me gynekolozky v Zari a i po prevencni vysetreni prsa nic se nanaslo. Ale uz v Listopadu jsem si sama nasla bulku a doktorka me poslala v lednu na Mammograph a ten samy den jeste in na Ultrasound. Zajimave ze Mamograf nasel jen dva nadory (jeden na prsu a druhy pod pazi) zato Ulrasound nasel DALSI a daleko mensi 3 mista na levem prsu. Podle meho nazoru Ulrasound je vice citlivy nez Mamograf. Biopsy byla jen uz formalita. Jeste pred operaci me surgeon/operater poslal na MRI coz se vratilo s pozitivni diagnozou DCIS (Ductal Carcioma in situ) coz je diagnoza ze oboje prsa jsou nakazene a je jen otazka casu kdy a kolik nadoru se z toho vyklube. Takze jsem prisla na to ze je DULEZITE aby clovek mel vzdycky VSECHNY mozne vysetreni ac kazde najde neco jineho. * Mamograph najde vetsi


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce