Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Plastická operace prsou. Kdy ji hradí pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4619x )

Plastické operace prsou jsou obecně prováděny buď ze zdravotních důvodů, nebo z důvodů kosmetických. Ve kterých případech zdravotní pojišťovna hradí plastickou operaci prsou? Existuje i možnost této operace „na pojišťovnu“ například z důvodu psychických problémů?

shutterstock.com

Kosmetickou plastickou operaci prsou si vždy plně hradí žadatelka, nikdy není hrazena zdravotní pojišťovnou. Na přání ženy se může jednat např. o augmentaci (zvětšení), redukci (zmenšení) nebo modelaci tvaru prsou z estetických důvodů.

Zdravotní pojišťovny mohou hradit pouze operace prsou ze zdravotních důvodů. Za zdravotní důvody jsou považovány např. případy, kdy pro pacientku představuje velikost jejích prsou prokazatelné zdravotní riziko. Jedná se např. o recidivující, úporné bolesti zad, které jsou fyzioterapií a cvičením nezvladatelné z důvodu přetížení krční a hrudní páteře vlivem nadměrné hmotnosti prsou. Hrazena je také rekonstrukce prsu/prsů po jeho/jejich úplném nebo částečném odstranění kvůli nádoru nebo z důvodu geneticky (vrozeně) vysokého rizika onkologického onemocnění.

Operace prsů hrazené zdravotní pojišťovnou

Zmenšení prsů ze zdravotních důvodů

Nadměrně velká prsa (gigantomastie) mohou být nejen estetickým, ale především zdravotním problémem. Obvykle se jedná o prsy velikosti košíčku podprsenky E a větší, závisí vždy však na celkové tělesné konstituci ženy. Příliš velké poprsí nadměrně zatěžuje páteř a způsobuje vadné držení těla. V důsledku toho dochází k bolestivosti oblasti zad, krku a někdy i bolestem hlavy. Kůže pod velkými těžkými prsy se také zapařuje, mnohdy vznikají kožní infekce a ekzémy. Pokud se objevují tyto zdravotní problémy, může lékař doporučit zmenšení poprsí ze zdravotních důvodů. Obvykle se na takovém doporučení k operaci podílí mammolog, ortoped, gynekolog a neurolog. Indikací k zákroku bývá i výrazná asymetrie mezi prsy, kdy je třeba jeden prs zmenšit. Redukci prsou ze zdravotní indikace bývá obvykle nutné spojit s modelací a úpravou prsního dvorce. V případě zmenšení jednoho prsu při asymetrii je třeba počítat s nutností upravit i tvar druhého prsu. Redukční operace prsou se provádí v celkové anestezii a zabere obvykle 2-3 hodiny. Rekonvalescence pak probíhá několik týdnů.

Operace prsou v důsledku nádorového onemocnění prsu

Do škály zákroků plně hrazených zdravotní pojišťovnou patří samozřejmě operace z důvodu nádorového onemocnění prsu. Současně sem spadá i rekonstrukce prsu po jeho částečném nebo úplném odnětí. Při rekonstrukční operaci se používá silikonový implantát nebo se provádí přenos vlastní tkáně, obvykle mikrochirugicky. Následně se provede domodelování prsního dvorce s bradavkou. Rekonstrukce prsu se neprovádí v rámci jedné operace, ale jedná se o několik zákroků prováděných v časovém odstupu. K rekonstrukci prsu je možné přistoupit až po dohodě s onkologem.

Kdo rozhoduje, zda je operace na pojišťovnu

K operaci musí být pacientka indikována lékařem specialistou a musí splňovat stanovená indikační kritéria. Úhrada podléhá předchozímu souhlasu revizního lékaře zdravotní pojišťovny, a to na základě požadavku odborného lékaře. Před samotnou operací podstupuje pacientka předoperační vyšetření, jako jsou laboratorní vyšetření krve a moči, EKG a vyšetření praktickým lékařem, vhodné je také mamologické vyšetření.

Operaci plastické chirurgie, hrazenou ze zdravotního pojištění, může provést kterékoliv pracoviště plastické chirurgie, které má uzavřenou smlouvu s příslušnou zdravotní pojišťovnou. Většinou se jedná o státní zdravotnické zařízení. Celá řada privátních plastických chirurgů smlouvy se zdravotními pojišťovnami nemá a tam opravdu se žádostí o operaci na účet pojišťovny nepochodíte.

Může se stát, že mi pojišťovna operaci neschválí?

 Ano, to se může stát. Operace není nároková, to znamená, že i když máte všechny potřebné dokumenty nemusí Vám revizní lékař operaci ze zdravotní indikace schválit. Jedním z nejčastějších důvodů neschválení je obezita pacientky. Nadváha se samozřejmě na onemocnění pohybového systému významně podílí a po její redukci již nemusí být operace vůbec indikována. Dále může pojišťovna odmítnout úhradu  operace v případech, kdy má žena doporučení k redukční mammaplastice ihned po prvním vyšetření u ortopeda či neurologa, tedy bez jakéhokoli předchorobí, ze kterého by vyplývalo, že byly učiněny pokusy k odstranění potíží konzervativním postupem. Dalším zcela logickým důvodem může být velikost prsou, kdy prsy prostě nejsou tak veliké, aby mohly bolesti zad vůbec způsobovat.

Plastika prsou přes pojišťovnu kvůli újmě na psychice

Provedení plastické operace z psychických důvodů, tedy kvůli psychickým potížím, které mohou nastat z důvodu nespokojenosti s velikostí či tvarem prsů, není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce