Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Říjen, měsíc ve znamení prevence rakoviny prsu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1140x )

Rakovina prsu patří dlouhodobě k druhé nejčastější rakovině u žen. Ročně jí onemocní 7 000 z nich, téměř třetina nepřežije. I přesto navštěvuje v Česku mamografickou kontrolu jen 60 % žen. To chce změnit nezisková organizace Loono svou osvětovou kampaní Růžový říjen.

loono.cz

Zhoubné nádory prsu jsou v České republice nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Ročně je v České republice zjištěno 7000-8000 nových případů. Toto číslo tvoří 18 % ze všech zhoubných nádorů u žen. Rakovinou prsu však mohou onemocnět i muži. Ti tvoří asi 1 % z celkového množství případů rakoviny prsu.

Projevy rakoviny prsou

Nejčastějším projevem onemocnění je nebolestivé zduření nebo bulka s nepravidelnými okraji kdekoliv v prsu či v jeho bezprostředním okolí. Příznakem může být i zarudnutí, vzhledem připomínající pomerančovou kůru, důlkovatění a otok kůže, mokvání, nehojící se vřed, vtažení bradavky nebo výtok z ní. Na nádorové onemocnění také upozorní bulka v podpaží nebo v nadklíčku. Nejběžnější příznakem rakoviny prsu u muže je nález tuhé, nebolestivé, pod prsním dvorcem uložené bulky, přičemž častěji bývá postižena levá strana. Ve čtvrtině případů bývá přidruženým projevem také sekrece z bradavky či její deformace.

Čtěte také: Příznaky rakoviny prsu

Pokud jsou nádory zachyceny včas, je vysoká pravděpodobnost jejich vyléčení. Proto je nejúčinnější zbraní v boji s tímto onemocněním prevence.

Jak mohu rakovině prsu předejít?

Mezi prevenci řadíme zdravý životní styl – dostatek pohybu a spánek, zdravou stravu, ale také pravidelné samovyšetřování. Samovyšetřovat svá prsa by měla každá žena 1× měsíčně, ideálně 4. až 5. den po konci menstruace. Současně je velmi důležité dbát na preventivní lékařské prohlídky, jako screeningové vyšetření prsu, které je hrazeno jednou za dva roky z veřejného zdravotního pojištění každé ženě ve věku nad 45 let. Od 15 let má každá žena právo jednou ročně na vyšetření prsou u svého gynekologa, který by měl preventivně prsa prohmatat a ženu v případě nálezu poslat na další potřebná vyšetření.

Čtěte také: Samovyšetření prsou

„Statistiky nám ukazují, že je potřeba i nadále školit a edukovat veřejnost v oblasti prevence nejen rakoviny prsu, ale také dalších onkologických onemocnění. Prevence totiž opravdu zachraňuje životy. Svědčí o tom i desítky lidí, kteří se ozvali, že si díky nám odhalili vážné onemocnění včas a tím výrazně pomohli svému úspěšnému vyléčení,“ říká doktorka Kateřina Šédová (rozená Vacková), zakladatelka neziskové organizace Loono.

V rámci kampaně Loono spustilo webové stránky s informacemi o prevenci, na kterých přináší také odpovědi na nejčastější otázky. V průběhu celého října vydá desítky edukačních příspěvků na sociálních sítích, připomene, na jaká vyšetření by měly ženy chodit, a naučí správnou techniku samovyšetření. Kromě toho se zaměří také na tématiku BRCA genů, které výrazně zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníku. Toto riziko je celoživotní, nejvyšší mezi 30 a 50 lety.

Čtěte také: Mýty o rakovině prsu

Genetické predispozice

Ženy s mutací v genu BRCA1 mají téměř 90procentní pravděpodobnost, že se u nich do 70 let věku objeví rakovina prsu, zároveň 60% pravděpodobnost, že do stejného věku onemocní rakovinou vaječníků. Silný vliv na rozvoj rakoviny prsu a rakoviny vaječníků má také gen nazvaný BRCA2. Nositeli mutací v BRCA genech mohou být také muži.

„Loono mi otevřelo oči, že i v mém mladém věku se mě to může týkat. Díky genetickému testování vím, že mám celoživotní riziko vzniku rakoviny prsu až 85 %. Proto si prsa radši nechám vzít,“ říká třiadvacetiletá Anna-Maria Jiravová, která je nosičkou pozitivní mutace BRCA 2. Ke stejnému kroku přistoupila již dříve herečka Angelina Jolie, která o BRCA genech otevřeně promluvila a dostala tak tuto problematiku do širšího povědomí.

Je třeba si ale uvědomit, že nosičství BRCA neznamená automaticky rakovinu. Je ale nutné brát situaci zodpovědně a obratem se objednat do jednoho z Komplexních onkologických center, důsledně dodržovat harmonogram pečlivého sledování a řídit se dalšími doporučeními odborníků. Cílem veškerých zákroků je minimalizovat riziko vzniku nádoru a případně ho pak odhalit včas pomocí pravidelných vyšetření. Další pozitivní informací je, že pro nositele BRCA mutace, kterým byl diagnostikován zhoubný nádor prsu nebo vaječníku, již existuje speciální cílená (biologická) léčba tzv. PARP inhibitory. 

Čtěte také: Jaké je riziko, že rakovina prsu propukne právě u vás?

Pomoz nám to změnit

V rámci kampaně spustilo Loono také sbírku na Donio.cz.
 „Kampaní Růžový říjen chceme nejen podpořit povědomí o prevenci rakoviny prsu, ale také vysbírat prostředky na šíření osvěty o prevenci onkologických onemocnění v příštím roce. Vybrané finance využijeme na pokračování úspěšné kampaně #prsakoule a naučíme další tisíce lidí, jak správně pečovat nejen o svá prsa,“ dodává Kateřina Šédová.

Během Růžového října Loono oficiálně představí také svou novou aplikaci Preventivka, která uživatelům připomene termíny preventivních prohlídek i pravidelná samovyšetření, vyhledá specialisty v jejich okolí a nabídne ověřené informace o prevenci civilizačních onemocnění na jednom místě.

Čtěte také: Vyšetření prsu: ultrazvuk, nebo mamograf?

V rámci kampaně se Loono spojilo s více než 30 partnery, kteří pomáhají šířit osvětu o prevenci rakoviny prsu také mezi své zákazníky. Ti mohou Loono podpořit nákupem růžového produktu. Na Růžovém říjnu tak Loono spolupracuje například se společnostmi Oktagon MMA, Intimissimi, Vasky, Česká pošta, Vuch, Kinoko, Nestlé Fitness a mnoha dalšími. 

Zdroj: loono.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce