Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bolest zubů po nasazení rovnátek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14016x )

Po dokončení výměny chrupu, kolem 12 let, se ortodontické vady většinou řeší nasazením fixních rovnátek. Hned po jejich nasazení je třeba počítat s citlivostí až bolestivostí zubů a sliznice úst. Tento diskomfort je způsoben tlakem rovnátek. Po zhruba dvou týdnech si zuby na tlak zvyknou a bolestivost ustoupí. S bolestí je možné bojovat léky proti bolesti, ale také homeopatiky.

Dobrá rada
shutterstock.com

Po nasazení rovnátek mohou být zuby a sliznice úst více citlivé, až bolestivé. Tento stav je zpočátku naprosto normální u pacientů, kterým byla rovnátka právě nasazena. Bolest je způsobena tím, že rty, tváře, jazyk a zuby nejsou zvyklé na cizí těleso a mohou být po dobu několika dnů podrážděné. Po uplynutí této doby však dochází k úpravě. Sliznice si zvyknou a rovnátka brzy přestanou být vnímána jako něco cizího. V prvních dnech po nasazení rovnátek je doporučováno používat vosky určené k ochraně jazyka, rtů a tváří.

Pokud pociťujete, že se Vám zuby po nasazení rovnátek nepatrně hýbou, není nutné propadat obavám, je to normální. Aby bylo možné zuby narovnat, je nutné menší rozvolnění závěsného aparátu zubu, kvůli přesunutí zubů do správné polohy. Jakmile budou zuby srovnané, viklavost ustoupí.

Léky na bolest, výplachy a homeopatika

Je-li bolest větší a neustupuje, mohou pomoci léky proti bolesti (Ibuprofen, Ibalgin,..).

Dále je možné vyplachovat ústa vychladlým nálevem z hřebíčku (10 ks hřebíčků přelít 250 ml horké vody a nechat vyluhovat) nebo bylinnou ústní vodou.

Z homeopatik jsou doporučovány:

  • Arnica montana 15 C + Hypericum perforatum 15 C.

Dávkování: 3–4x denně podle intenzity bolestí.

  • Traumeel, dle potřeby dávat 1 tabletu a nechat rozpustit v ústech.

Po příští kontrole a případném utahování rovnátek nasaďte homeopatika hned po výkonu.

Pokud Vám po několik dní některá část rovnátka způsobuje nepřetržitou bolest, měli byste zajít k ortodontistovi, který aparát přizpůsobí.

Čištění zubů s rovnátky

Během léčby je potřeba dbát na zvýšenou hygienu dutiny ústní. Zuby by se měly hýbat pouze ve zdravém terénu. Neměl by být přítomný zubní kámen ani zánět dásní, jinak hrozí poškozování závěsného aparátu zubů (např. odhalené krčky). V případě použití fixních rovnátek vznikne na zubech mnoho nových zákoutí, která je potřeba pečlivě čistit. Pokud máte fixní rovnátka, je velmi důležité, abyste si čistili zuby po každém jídle nejen kartáčkem, ale i nití nebo mezizubními kartáčky, které jsou ideální pro čištění mezizubních prostor a okolo zámečků fixního aparátu. Na detailní dočištění používejte tzv. jednosvazkový kartáček. 

Rovnátka a strava

Po dobu prvních několika dní po nasazení fixního aparátu je vhodné jíst kašovitou stravu, např. kaše, jogurty, tvaroh, polévky, popř. si jídlo krájet na malé kousky. U fixních rovnátek je potřeba dávat pozor na tvrdá a lepivá jídla. Hrozí odkousnutí zámku ze zubu a to vždy znamená neodkladnou návštěvu ordinace. Zub na kterém není zámek uchycený okamžitě začne putovat na své původní místo, což zbytečně prodlužuje celkovou dobu léčby.

Je nutné se vyvarovat konzumace určitých druhů potravin, popřípadě je požívat se zvýšenou opatrností:

  • Žvýkací potraviny – lékořice, karamelové bonbóny aj. tvrdé gumové potraviny
  • Tvrdé potraviny – všechny ořechy, tvrdé bonbóny, led, popcorn (kvůli tvrdým nerozpuknutým kukuřičným zrnům)
  • Potraviny, do kterých je nutné kousat, jako například jablka, palice kukuřice, mrkev, ovoce, které obsahuje pecku (broskev, nektarinky, meruňky, švestky, třešně) doporučujeme nejdříve vypeckovat. Jablka, mrkev aj. tvrdší ovoce či zeleninu je vhodné před konzumací nastrouhat.
  • Tvrdá jídla jako jsou topinky. Ty mohou poškodit nebo zničit ortodontické drátky a zámečky. 
  • Limonády a přírodní ovocné šťávy, protože často obsahují mnoho cukru a mohou být kyselé. To může vést k zubnímu kazu a erozi. 

Co dělat, když:


Se odlepí zámeček

Pokud se tak stane, kontaktujte ortodontistu, aby mohl zkontrolovat a nalepit zámeček nový. Pokud máte starý odlepený zámeček, přineste ho s sebou.

Se uvolní drát

Pokud se tak stane, kontaktujte příslušnou ordinaci. Akutně můžete například gumou konce tužky nebo zadní částí lžíce zatlačit drát zpět na své místo. Pokud Vás drát dráždí do rtů nebo do tváře, použijte vosk nebo mokrou vatu přes volný konec drátu ke zmírnění bolesti.

Čím dříve kontaktujete v těchto a podobných případech ortodontistu, tím méně se zvyšuje délka celého léčebného procesu.

Zdroj: Světhomeopatie.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce