Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolí vás klouby? Příčinou může být osteoartróza!

( Komerční prezentace | přečteno: 1676x )

Cítíte bolest v kloubech, která je horší ráno nebo po delším odpočinku a zlepšuje se s pohybem? Pozorujete ztuhlost a otok kloubů, které vás omezují při pohybu? Příčinou může být osteoartróza. Jedná se o degenerativní onemocnění kloubů, se kterým se potýká řada lidí. V léčbě osteoartrózy se uplatňuje rehabilitace, léky a v pokročilých případech pomůže chirurgický výkon.

shutterstock.com

Co je to osteoartróza?

Osteoartróza nebo zkráceně pouze artróza je chronické degenerativní onemocnění kloubů charakterizované postupnou ztrátou kloubní chrupavky. Příčina tohoto onemocnění není ve většině případů známá.

U menšího procenta případů je důvod osteoartrózy zřejmý, za rozvojem degenerace kloubní chrupavky může stát závažný úraz, revmatické onemocnění, vrozené vady, obezita nebo nevhodný životní styl, například nadměrné pití alkoholu.

Koho onemocnění postihuje?

Osteoartróza představuje nejčastější kloubní onemocnění u dospělých lidí, jehož výskyt vzrůstá s věkem. Degenerativní změny kloubů jsou patrné u více než 50 % lidí starších 65 let. Může postihovat kterýkoliv kloub v těle, mezi tři nejčastější postižené lokality patří páteř, kolena a kyčle. Zajímavostí je, že muži trpí častěji osteoartrózou páteře a kyčle, zatímco u žen se častěji objevuje osteoartróza kolen a rukou.

Dominantním příznakem je bolest

Prvním příznakem onemocnění bývá takzvaná startovací bolest, která se objevuje na začátku pohybu a postupně dochází k jejímu útlumu až vymizení. V pokročilých případech je však bolest přítomna i v klidu a často je příčinou nočního buzení. Kloubní bolesti jsou typicky tupé, umístěné hluboko v kloubu bez ostrého ohraničení.

Mezi další časné příznaky patří omezení hybnosti kloubů a ranní ztuhlost, která je však krátká a mizí do půl hodiny od probuzení. S postupem onemocnění dochází k vzniku deformit kloubů, snížení svalové síly a časem se kloub může stát částečně až úplně nepohyblivý.

Jak se onemocnění léčí?

Současná medicína nedokáže onemocnění úplně vyléčit, ale dokáže zpomalit jeho průběh. Léčba se většinou zahajuje úpravou životního stylu, tedy například snížením hmotnosti a pravidelným pohybem v rozumné míře.

Další krok představuje podávání léků a doplňků stravy. Ty můžeme rozdělit na léky tlumící bolest a zánět a na léky nebo doplňky stravy vyživující chrupavku, které zpomalují postup osteoartrózy. Léky jsou podávány lokálně v podobě mastí nebo takzvaných „opichů“ kloubů nebo celkově formou tablet či injekcí.

V pokročilých případech se přistupuje k chirurgické léčbě, nejčastěji v podobě výměny postiženého kloubu. Důležitou součástí léčby osteoartrózy je rehabilitace, která pomáhá u mírných i závažných forem onemocnění.

Přírodní látky v léčbě osteoartrózy

Mezi velkou skupinu látek vyživujících chrupavku patří takzvaná fytofarmaka. Jedná se o léčivé látky na přírodní bázi. Patří mezi ně například kurkumin – výtažek z kurkumy dlouhé. Výhodou kurkuminu je, že kromě zpomalení úbytku chrupavky také tlumí zánět v kloubu a přispívá tak k výraznému zlepšení obtíží. Kurkumin přitom lze užívat dlouhodobě a nemá prakticky žádné vedlejší účinky.

kurkumin

Zdroje:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
2. https://www.medicinenet.com/osteoarthritis/article.htm

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Úponové bolesti

Manžel trpí bolestmi dol.končetin z důvodu tzv.ostruh na patách.Prodělal elektroléčby,obstřiky,leasery a úleva se nedostavila ani po ozáření cobaltem.Je ještě nějaká možnost,která by pomohla od bolesti?Manžel trpí i bolesmi lokte(tenisový).Má to nějakou spojitost?Děkuji předem.Ludmila.

Revmatismus

Revmatické obtíže patří k velmi častým zdravotním problémům. Tvoří cca 20 % příčin všech návštěv pacientů u praktických lékařů. O co se vlastně jedná?

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce