Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Časné příznaky těhotenství

( aktualizováno 8. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 33135x )

Vynechali vám měsíčky a necítíte se ve své kůži. Možná jste těhotná. Existují další indicie, které vám mohou napovědět.

shutterstock.com

Některé ženy si všimnou zvýšené únavy, změny nálady nebo bolesti prsou - příznaků, které jsou podobné jako má premenstruační syndrom. Dalšími příznaky, které vás mohou překvapit, jsou mdloby či častější návštěvy toalety. Vaše měnící se hormony vám mohou napovědět dříve, než bude možné těhotenství diagnostikovat těhotenským testem.

Vynechání menstruace

K vynechání menstruace může dojít už dva týdny po oplodnění. Těhotenství je nejznámější příčinou, proč vynechala menstruace, ale nemusí to být stoprocentní důkaz toho, že čekáte dítě.

Pro ranné stádium těhotenství použijte časné citlivější testy s citlivostí do 10 mIU/ml a test provádějte z ranní moči, kdy je hladina sledovaného těhotenského hormonu nejvyšší. Testy zakoupíte v internetovém obchodě Lékárna.cz.

Citlivost prsou

Jedním z prvních příznaků je často bolest a citlivost prsů. Můžete mít pocit, že vaše prsa jsou plnější a těžší. Většina příznaků časné fáze těhotenství, včetně projevů, které se týkají prsou, jsou spojeny s rostoucí hladinou hormonu progesteronu. Dalším důvodem, proč se vám zvětšují prsa je, že vaše tělo zadržuje více vody během těhotenství, což může vyvolat pocit plnosti.

Oblast kolem bradavek se může zvětšovat a bradavky mohou tmavnout. Je to dáno tím, že těhotenské hormony ovlivňují melanocyty, což jsou buňky v bradavkách, které jsou odpovědné za jejich barvu.

Únava

Ženy, které dříve nikdy nebyli schopni si zdřímnout během dne, často náhle potřebují více spánku během prvního trimestru. Na vině je zvýšená hladina progesteronu, který se podílí na vaší únavě. Nesnažte se proti únavě bojovat, ale dopřejte si kvalitní stravu, vitamíny a dostatek odpočinku. Časem tento stav pomine.

Nespavost -  Kromě režimových opatření (procházka na čerstvém vzduchu), vyzkoušejte doplňky stravy nebo bylinné čaje (meduňka) či mléko s medem pro lepší spánek. Doporučujeme také vyzkoušet levanduli (pár kapek éterického oleje na polštář, sprchový gel či mýdlo) používejte éterický olej z levandule na polštář, levandulové mýdlo, či sprchový gel.

Nadýmání

Zvýšené hladiny progesteronu zpomalují činnost vašeho trávicího systému. To se shodou okolností děje také během PMS, ale když přijde menstruace a hladina progesteronu poklesne, nadýmání odezní. Pokud nadýmání nezmizí (a vaše menstruace nepřijde), je čas udělat si těhotenský test. Stejné hormony mohou i za zácpu. Protože váš trávicí trakt se zpomaluje, jídlo prostě prochází pomaleji. To se bude ještě zhoršovat, jak bude těhotenství postupovat. Během těhotenství zvyšte příjem tekutin a vlákniny. Prospět mohou i probiotika, švestková šťáva nebo kompot a zakysané mléčné výrobky. Pravidelně se hýbejte, choďte na procházky. V krajním případě (když úprava stravy nepomáhá) můžete využít glycerinové čípky nebo laktulózu. 

Bolesti hlavy

Rostoucí objem krve v prvních týdnech těhotenství může vyvolat časté, i když mírné bolesti hlavy. Tento příznak časem ustoupí, až se tělo přizpůsobí zvýšené hladině hormonů. Dopřejte si odpočinek, dostatečně pijte a spěte. Pomoci může uvolňující masáž, na spánky přiložte chladivý obklad nebo je potřete éterickým olejem z levandule či eukalyptu. Dbejte na dostatečný příjem hořčíku.

Pokud režimová opatření nepomohou, můžete sáhnout i po lécích s obsahem paracetamolu. Při dodržení doporučeného dávkování a užívání co nejkratší možnou dobu, jsou tyto léky bezpečné po celou dobu těhotenství.

Změny nálady

Tyto hormonální změny, které se projevují během měsíčního cyklu, se mohou objevit při časné fázi těhotenství také. Jak se hladina hCG hormonů zvyšuje, máte pocit obrovské únavy, což způsobuje vaši náchylnost k náladovosti. K tomu se ještě připojí nepříjemné příznaky těhotenství a pak se nikdo nemůže divit, že máte špatnou náladu.

A jakmile víte, že jste těhotná, můžete být vystresovaná myšlenkou na rodičovství. I kdyby to bylo plánované, mohou se objevit obavy, protože tato situace změní celý váš život. Únava a hlad může tyto změny nálad ještě zhoršit. Je potřeba si najít čas na odpočinek a jíst malé občerstvení po celý den.

Pocit slabosti

Některé ženy si stěžují na točení hlavy nebo závratě během časného těhotenství. Některé mají dokonce mdloby. Na vině mohou být hormony, nebo by se mohlo jednat o nízký krevní tlak. Může se jednat i o nízkou hladinu krevního cukru. Proto je důležité jíst menší jídla častěji během dne.

Nevolnost a zvracení

Pocity nevolnosti a zvracení v ranném těhotenství způsobuje zvýšená produkce hormonů. Vyskytuje se nejčastěji v průběhu prvních tří měsíců těhotenství, může se však objevit ještě dříve než dojde k prvnímu vynechání menstruace. Některé ženy zjišťují, že jeden z jejich prvních příznaků těhotenství je zvýšená reakce na některé pachy.

Jezte častěji a v malém množství, z jídelníčku vyškrtněte smažená a tučná jídla, která nevolnosti a pnutí žaludku ještě znásobují. Pijte často po malých doušcích (minimálně 2 litry vody denně), pomoci může čaj z čerstvého zázvoru, z máty peprné nebo heřmánku. Malá svačinka před spaním, jako malý kousek sýra a některé ořechy, mohou pomoci uklidnit hladinu cukru v krvi přes noc, takže se nemusíte probudit s pocitem nevolnosti. Ulevit vám může zázvor ve formě bonbonů, kandovaného zázvoru či jemného zázvorového čaje, lízátka, tablety či jiné prostředky proti těhotenským nevolnostem.

Mírná až středně těžká nevolnost a zvracení obyčejně vaše dítě neohrozí, i když v prvním trimestru nenabíráte na váze, přitom hodně pijete a udržíte v sobě alespoň část toho, co sníte. Ve většině případů se vám chuť k jídlu brzy vrátí a vy začnete přibírat.

Nevolnost obvykle zmizí po 12 týdnu, i když některé těhotné trpí nevolností až 16 týdnů. Pokud vás obtěžuje zvracení ve větší míře nebo hubnete, kontaktujte lékaře. Existují léky, které pomáhají při extrémní ranní nevolnost.

Pálení žáhy - Mějte po ruce žvýkací tablety nebo jiné přípravky, které rychle a bezpečně uleví. Zkusit můžete i slabší čaj z máty citronové.

Časté močení

Ledviny mají zpracovávat větší množství moči v průběhu těhotenství. Navíc, vaše děloha stále větší vyvíjí tlak na močový měchýř. Některé ženy, které nevědí, že jsou těhotné si myslí, že mají infekci močového měchýře. V prvních týdnech těhotenství za tuto potřebu může zvýšená hladina hormonu hCG.

Křeče a špinění

Na začátku těhotenství můžete mít v podbřišku podobné pocity, jako předchází PMS, tedy napětí, pobolívání či křeče v této oblasti. Je to znamení, že se oplodněné vajíčko váže k děložní stěně. Také vaše děloha se připravuje na masivní růst v příštích devíti měsících. Vsaďte na pohodlné oblečení a spodní prádlo z bio bavlny (GOTS certifikace).

Mnoho žen si plete špinění na začátku těhotenství s menstruací, ale toto je jiné. Krvácení může mít různou barvu, od světlé až po tmavou. První špinění se může objevit 10 až 14 dní po oplodnění vajíčka a jeho příčinou je uhnízdění se oplodněného vajíčka ve stěně dělohy. Pokud máte obavy, je vhodné navštívit lékaře, který  může udělat ultrazvuk, aby se ujistil, že se dítě vyvíjí normálně.

Chutě

Je pravděpodobnější, že začnete mít chutě. Daleko víc vás bude lákat sladké než kyselé okurky. Vaše unavené tělo totiž pravděpodobně bude požadovat další dávku sacharidů, protože snadno metabolizují, což pomáhá udržet hladinu energie.

Náš tip: Vitamíny před otěhotněním a pro těhotné

Ženy, které plánují otěhotnět by měly užívat kyselinu listovou spolu s minerály jako je jód. Z širokého výběru může žena sáhnout po přípravku Femibion 1, Chytré miminko 1, Nosifol, Inofolic a další, které obsahují kyselinu listovou v aktivní formě.

Těhotným a kojícím ženám pak doporučujeme doplňovat kyselinu listovou a další vitamíny ze skupiny B, a také minerály jako je  jód nebo hořčík. Nejvhodnější je v tomto případě využít doplňků stravy určených přímo pro těhotné a kojící maminky.

Ze zdroje: www.webmd.com

V případě, že vás trápí další problémy v těhotenství, neváhejte se obrátit na lékárníky v Odborné poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce