Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Česnek setý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 24751x )

V česneku najdeme silice, vitamíny, minerální látky.

shutterstock.com

(Allium sativum L.)



Příprava

Tak jako je široké použití česneku v boji proti nemocem, je široký i způsob, jakým česnek použijeme. Nejčastěji je to v čerstvé formě jako přísada do jídla – teplého i studeného, ale lze jej užívat i v mléce a dokonce se z něj v některých oblastech připravuje alkoholový extrakt.

Užívaná část

plod Plod    (Bulbus allii)

Sběr a sušení

Nejvhodnější dobou ke sběru je červenec a srpen. Naprosto spolehlivé období určíme podle toho, že nať začíná vadnout. Česnek uskladňujeme na chladném místě. Má charakteristickou chuť a vůni.

Jak vypadá

Rostlina dosahuje výšky asi půl metru. Lodyha je zakončena květenstvím bílých květů, které jsou před rozvitím uzavřeny v blanitém toulci. Cibule je složena z jednotlivých stroužků.

Česnek setý

Kde se rostlina vyskytuje

Česnek se pěstuje na polích a v zahradách.

Co česnek obsahuje

V česneku najdeme silice, vitamíny, minerální látky. Známou složkou je sloučenina zvaná aliin a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Obsahuje značné množství jódu.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Indiáni používali česnek hlavně při onemocněních kůže, revmatismu a bolestech břicha. Pro Řeky a Egypťany byl významnou součástí stravy. V evropském lidovém léčitelství zdomácněl až v 11. století.

Dnes: Česnek používáme vnitřně.

Vnitřně:U česneku si ceníme jeho schopnosti dezinfekční, dokáže také snižovat krevní tlak, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu, zvyšuje vylučování žluči. Výčet obtíží, u kterých lze česnek použít jako podpůrný prostředek je velmi široký. Jde o vysoký krevní tlak, arteriosklerózu, zvýšenou hladinu cukru v krvi – tzv. cukrovku, nejrůznější obtíže střevní. Dezinfekčních vlastností využíváme, jestliže chceme náš organismus posílit v období nachlazení a protože prchavé účinné látky se vylučují také plícemi, působí příznivě při bakteriálních nebo plísňových onemocněních dýchacích cest. Česnek je také tradičním prostředkem v boji se střevními parazity. Vzhledem k tomu, že zrychluje odtok žluči, lze jej používat také jako prevenci tvorby žlučníkových kamenů.

Na co si dát pozor

U citlivých lidí dokáže česnek, zvláště v některé ze svých úprav (topinka s česnekem), vyvolat značné zažívací obtíže.

Pozn. Česnek je součástí originálně vyráběných přípravků. Stále oblíbenější je použití čerstvé natě česneku.

Ilustrační foto: Internet

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Josef Fafílek

Dobrý den,já si ho pěstuji sám,usuším nat,pomelu,suším,používám ho rozmiksovaný prášku.sypu si to skoro na všechno jídlo,je to zdravé-né,děkuji Fafílek


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce