Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chrapot nebo změna hlasu může mít mnoho příčin

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5850x )

Delší chrapot nebo změna hlasu můžou mít mnoho příčin, od lehčích, až po velmi vážné. Může se jednat o refluxní chorobu žaludku, ale i o rakovinu. Její včasné odhalení ovšem dává šanci na úplné vyléčení s minimálními dopady.

shutterstock.com

Hlasivky jsou dva velmi pružné vazy uložené v krku v hrtanu. Při výdechu se hlasivky procházejícím vzduchem rozvlní a vzniká hlas.

Chrapot je příznakem poruchy v oblasti dýchacích cest, kde se nacházejí hlasivky. Obvykle za infekci na hlasivkách mohou chladný vzduch, klimatizace, znečištěný vzduch kouřením, prachy, chemikáliemi nebo laryngitida (zánět hlasivek a hrtanu). Dočasný chrapot pak obvykle následuje po celodenním mluvení, zpívání nebo jednorázovém hlasovém vypětí (fandění na sportovním zápase, zpěv v hospodě). Občas mohou být příčinou závažnější onemocnění.

Co je příčinou chrapotu?

Nejčastější příčinou chrapotu jsou onemocnění, která postihují přímo hlasivky. Jde především o již zmíněné akutní záněty hrtanu, kdy se zánět dýchacích cest rozšíří z nosu nebo z hltanu na hlasivky, které v důsledku zánětu zbytní.

Dále může jít o zánět chronický trvající týdny až měsíce, kdy hlasivky jsou zduřelé a zarudlé v důsledku chronického dráždění hlasivek látkami ve vdechovaném vzduchu, zvýšenou hlasovou námahou nebo dýcháním ústy při zhoršené nosní průchodnosti.

Často se hlas zhoršuje kvůli refluxní chorobě žaludku, při níž nefunguje správně svěrač mezi jícnem a žaludkem, jehož kyselý obsah se vrací do dýchacích cest. Někoho pálí žáha, někdo kvůli tomu kašle a chraptí.

Problémy s hlasem způsobuje také infekce lidskými papilomaviry, proti kterým se dá očkovat. Tyto viry způsobují rakovinu děložního čípku a v krční oblasti takzvanou papilomatózu hrtanu. Nákaza se do těchto míst zanese orálním sexem. V hrdle a na hlasivkách způsobí virus výrůstky. Pacienti je pociťují jako cizí těleso v krku a zhoršující se chrapot. Výrůstky se dají operačně odstranit, často se ale objeví znovu.

K prosáknutí hlasivek a změně hlasu u žen může docházet i v důsledku hormonálních změn v těhotenství nebo při užívání mužských pohlavních hormonů a anabolik. Otok hlasivek bývá přítomen u některých endokrinních onemocnění např. při snížené funkci štítné žlázy.

Další častou příčinou chrapotu jsou otoky hlasivek (u hlasových profesionálů nebo kuřáků), polypy na hlasivkách, zpěvácké uzlíky (při špatné technice zpěvu nebo u dětí, které často křičí), nezhoubné nádory hlasivek nebo předrakovinné změny na hlasivkách.

Závažnou příčinou chrapotu jsou zhoubné nádory

Rakovina může postihovat buď přímo hlasivky, pak je chrapot prvním příznakem nemoci, nebo polykací cesty, pak bývá prvním příznakem bolest v krku při polykání a chrapot se objevuje až v pokročilých stadiích, kdy nádor prorůstá z polykacích cest na hlasivky.

Kdy k lékaři?

Každý někdy chraptíme, máme kašel a unavený vyšeptalý hlas. Pokud vás ale trápí dlouhodobě pocit knedlíku v krku, pálí vás žáha nebo chrapot déle než tři týdny, u dětí déle než týden, je na čase vyhledat lékaře. První návštěva povede k praktikovi, který vás pravděpodobně do ambulance ORL a specialisty – laryngologa či foniatra.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba chrapotu závisí na jeho příčině. U akutních zánětů dýchacích cest se doporučuje klid na lůžku, teplo, dostatečný přísun tekutin, užívání léků proti kašli, zvlhčování vzduchu v místnosti, inhalace, léky proti otokům a při bakteriálních zánětech antibiotika.

K rozředění hlenu na hlasivkách jsou vhodné léky umožňující vykašlávání s obsahem bromhexinu nebo acetylcysteinu. Léky na bolesti v krku pomáhají zničit bakterie a zmírnit bolest zapříčiněnou zánětem kolem hlasivek. Doplněk stravy Voice Angin pomůže s ochranou podrážděné sliznice proti usazení škodlivých bakteríí.

Odkašlávání, které pomáhá zbavit se hlenu, mohou napomoci bylinné čaje s diviznou, lípou, podbělem nebo svařená cibule nebo česnek s majoránkou. Vhodné je čaje osladit medem a pít je teplé po malých doušcích. Tyto bylinky nestačí pouze zalít horkou vodou. Důležité je, aby se chvíli povařily. Tím se uvolní dostatek slizovitých látek, které pomohou zbavit se hlenu na hlasivkách.

Při léčbě je třeba dodržovat hlasový klid. Není vhodné ani šeptat. Šepot totiž namáhá hlasivky nejvíce. Vyhněte se alkoholu a kouření, které hlasivky zbytečně přetěžují a vysušují.

Babské rady

  • Babskou radou, jak léčit hlasivky, je pití teplé Vincentky s mlékem v poměru 1:1, kloktání Vincentkou, slanou vodou nebo svařenou šalvějí. Vincentku můžete také užívat v pastilkách nebo ji inhalovat. Vhodné jsou i pastilky s obsahem islandského lišejníku.
  • Dalším možným způsobem, jak se zbavit chrapotu je konzumace křenu naloženého v medu.
  • Na bolest v krku či škrábání pomůže kvalitní čokoláda s minimálně 70 % kakaa. Kakao obsahuje theobromin, který mírní bolest v krku.
  • Mezi téměř zázračné lektvary patří voda s medem a citronem. Do 500 ml teplé vody vmíchejte lžičku medu a vymačkejte celý citron.

Inhalaci si můžeme připravit tak, že svaříme minerální vodu nebo pitnou vodu s přídavkem směsi solí sodíku a vzniklé páry vdechujeme. Do inhalačního roztoku může přidat i některá léčiva. V ostatních případech patří léčba do rukou odborného lékaře.

Jaké jsou možnosti prevence?

Jako prevenci vzniku chrapotu lze doporučit:

  • dodržovat pravidla hlasové hygieny (vyvarovat se hlasových náporů, správná hlasová technika při zpěvu a u hlasových profesionálů),
  • nekouřit,
  • zvlhčovat vzduch v místnosti,
  • vyhýbat se velkým výkyvům teploty a vlhkosti vzduchu,
  • dostatečný přísun tekutin,
  • dostatečný přísun vitamínů,
  • dodržování zásad prevence přenosu zánětů dýchacích cest kapénkovou infekcí.

Dýchejte nosem, hlasivky se při tom zvlhčují. Udržujte nos průchodný i při respiračních onemocněních. Dýchání ústy není přirozené, hlasivky při něm osychají a ztrácejí funkčnost. 

Dobrá zpráva je, že většina potíží s hlasivkami a hlasem je léčitelná. Je ale potřeba navštívit ambulanci ORL, případně specializované pracoviště.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - Pneumonie

Jedná se o zánětlivé onemocnění plic nejčastěji infekčního původu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce