Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5902x )

Jakmile na podzim zajde sluníčko a trochu zaprší, začnou se školy, školky i kanceláře plnit pokašlávajícími a posmrkávajícími jedinci. Léto je definitivně pryč, den se postupně zkracuje, venku se ochladí a člověk zpravidla tráví stále více času uvnitř. To jsou ideální podmínky pro šíření virů a bakterií. Onemocnění se můžeme ubránit jen s fungující a dobře připravenou imunitou.

Dobrá rada
boiron

Na podzim a v zimě dostává náš imunitní systém zabrat. Změna počasí, méně slunce, větší stres v práci i ve škole, návrat do kolektivu – to všechno jsou tradiční faktory, které hrají v náš neprospěch. Účinných rad na podporu imunity je mnoho – od jednoduchých režimových opatření až po komplikované recepty a babské rady. Pravda je, že to nejjednodušší bývá často nejúčinnější. Ale ruku na srdce, jsme opravdu schopni to dodržet?

Dostatek spánku

Obecným problémem zaměstnaných, školou povinných a obecně rodin s dětmi bývá chronické nevyspání. Přitom dostatek spánku znamená lepší obranyschopnost organismu a zároveň lepší odolnost vůči stresu. Stres přitom patří mezi jeden z hlavních rizikových faktorů pro vaši imunitu.

Dobrá rada: Pokud máte problémy s nedostatkem spánku, zkuste jít právě dnes o půlhodiny dříve spát. Budete-li to považovat za dostatečně důležité, povede se to i v následujících dnech.

Zdravá strava

Dostatek ovoce a zeleniny patří mezi radami na podporu imunity mezi stálice. Rada působí tak samozřejmě, že už ji často ani nevnímáme. Vitamíny a vyvážená strava bez zbytečných přídatných složek a umělých přísad zatěžujících organismus jsou přitom pro naši schopnost odolávat nemocem zásadní. Bez zdravého trávicího systému je silná imunita nepředstavitelná.

Dobrá rada: Jestliže cítíte ve složení vašeho jídelníčku jisté rezervy, zajděte si co nejdříve pro jablko nebo hrušku. K večeři si dejte o rajče a papriku více – změna může být pozvolná a přirozená - důležité je, aby k ní vůbec došlo a neustále jsme ji neodkládali.

Pitný režim

Dostatek tekutin je pro tělo a pro fungování naší obranyschopnosti zásadní. Napomáhá k detoxikaci organismu, usnadňuje činnost ledvin a jater. Zvýšený příjem tekutin se vřele doporučuje i při nemoci a rekonvalescenci.

Dobrá rada: Připravte si ráno láhev vody, kterou budete mít stále u sebe. Dejte si závazek, že ji přes den celou vypijete.

Pobyt na čerstvém vzduchu

rodinkaProcházky a tělesná aktivita jsou blahodárné pro tělo i duši. Pobytem venku se nenásilně otužujeme, posilujeme organismus a navíc si můžeme skvěle pročistit hlavu. 

Dobrá rada: Zkuste si cestu do práce nebo z práce prodloužit o úsek, který budete muset jít pěšky (jednu stanici autobusu, méně výhodnou cestu kolem vašeho bloku), vaše tělo vám poděkuje.

Homeopatie – zdravá prevence

V lékárně Vám nabídnou nepřeberné množství preparátů na podporu imunity. Řadu výhod přináší například homeopatika – působí totiž přesně ve směru podpory vlastního imunitního systému. Lze je užívat jako prevenci zimních onemocnění během celé sezóny a v případě, že jste už nemocní, lze je použít i k léčbě. Vzhledem k tomu, že základním principem homeopatie je hledání pravé podstaty nemoci, nemusíte se přitom obávat pouhého potlačení příznaků, které při podcenění situace může vést k přetížení organismu a nové vlně onemocnění.

Dobrá rada: Zeptejte se v lékárně na možnosti prevence a vyzkoušejte třeba homeopatii.

Chraňte svoji rodinu

Základní preventivní opatření by měli samozřejmě dodržovat všichni členové domácnosti. Od jednoduchého mytí rukou až po ohleduplné kašlání a kýchání. Zvláště v případě, kdy jsou v rodině malé děti, u kterých je výskyt onemocnění častější a bývá u nich potenciálně více komplikací.

Dobrá rada: Právě homeopatika mohou být šťastnou volbou ve chvíli, kdy v rodině někdo onemocní a je třeba ochránit zbytek rodiny před nákazou. Důležité je zabránit tomu, aby si nemoc mezi sebou dokola předávali všichni členové rodiny.

Přečtěte si také

Když to přeženeme se cvičením

Když dítě nechce spát

Bradavic se zbavíte i bez chirurga


komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce