Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chudokrevnost - Anemie

(Prof. MUDr. Josef Marek DrSc. | přečteno: 10463x )

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

shutterstock.com

Anemie - chudokrevnost je:

stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi

Jak se anemie projevuje?

Projevy anemie závisí na její tíži , na rychlosti jejího vzniku, na příčině jejího vzniku a také na ostatních chorobách nemocného. Nejčastější příznaky jsou únava, bolest hlavy, dušnost, točení hlavy, eventuelně sklon k mdlobám, bledost, hučení v uších.

Jak se anemie diagnostikuje?

Jediným možným určením, zda se jedná o chudokrevnost je laboratorní vyšetření krve, tzv. krevní obraz. Toto vyšetření kromě počtu červených krvinek a množství červeného krevního barviva též informuje o počtech a některých dalších charakteristikách ostatních krevních elementů (bílých krvinek, jejich podtypů a krevních destiček). K určení příčiny anemie však toto vyšetření většinou nestačí, musí se tedy provést některá další vyšetření.

Co je příčinou anemie?

Existuje mnoho příčin chudokrevnosti. Může se jednat o sníženou tvorbu krvinek, při některých poruchách kostní dřeně, při nedostatku některých stavebních látek (nejen - ale nejčastěji - železa), často spotřebovaných například v období růstu, či v těhotenství, při nádorových onemocněních včetně leukémií, při zánětlivých onemocněních, při onemocnění ledvin, štítné žlázy, jater atd. Může se jednat o stavy s rychlou ztrátou krvinek, při krvácení, při rozpadu krvinek v krevním oběhu často spojených se žloutenkou. Může se jednat o některé vrozené, často dědičné choroby, kdy se tvoří chybné červené krvinky s krátkou životností. Často je chudokrevnost důsledkem podávání některých léků, především při protinádorové léčbě, ale i jiných farmak.

Jak se anemie léčí?

Základním předpokladem ke správné léčbě anemie je zjistit její příčinu, pokud lze tato odstranit, upraví se postupně i chudokrevnost. V ostatních případech je nutno podávat buď léky, ovlivňující tvorbu a přežívání krvinek. Pokud ani tato léčba není úspěšná, nebo je třeba rychlého zásahu, podávají se transfuze červených krvinek.

Jak již bylo zmíněno, bývá nejčastější příčinou chudokrevnosti nedostatek železa. Léčba většinou nebývá složitá, existuje mnoho léků obsahujících železo. Nutné je ovšem vždy ověřit, zda se jedná o tento typ chudokrevnosti.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krevní transfuze

Krevní transfúze je převedení krve, nebo častěji jejích součástí nemocnému, který tuto léčbu potřebuje, do jeho vlastního krevního oběhu.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Anemie

Stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), to je anemie, čili chudokrevnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce