Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Otrava olovem - plumbismus

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 22779x )

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

shutterstock.com

Zdroje otravy s vysokým obsahem olova

Patří sem: opakované požití odštěpků barev s obsahem olova, retence (zadržování) kovových olověných předmětů (střel, závaží na závěsech, rybářské závaží, drobné předměty, „cetky“ atd) v žaludku, kde se olovo pomalu rozpouští, dále kontaminace kyselých potravin nebo nápojů (ovoce, ovocné šťávy, limonáda, cola, rajčata, rajčatová šťáva, víno, mošt) při uchovávání v keramických nádobách s glazurou obsahující olovo, rovněž pálení dřeva natřeného olovnatými barvami nebo obalů baterií v kamnech nebo krbu. Zdrojem mohou být i různé vlastnoručně doma vyrobené předměty (keramické zboží s olovnatou glazurou, olovnaté sklo apod) nebo podomácku připravené víno.

Vedle požití je další možnou cestou inhalace par – vdechování zplodin olovnatého benzínu nebo profesionální expozice bez ochranných opatření jako jsou respirátory, ventilace a snížení prašnosti.

Příznaky otravy

Může se objevit šedý lem dásní („olovnatý lem“), anémie, zácpa, nechuť k jídlu, bolestivé koliky (colica saturnina), bolesti končetin a hlavy. Organické sloučeniny olova (např. tetraethylolovo, dříve přidávané do benzínu) vyvolávají zejména nervové poruchy (nespavost, neklid, poruchy hybnosti a koordinace pohybů, halucinace, mánie, křeče). Podezření musí být potvrzeno laboratorními testy. Léčí se podáním tzv. chelátů.

Jak se vyhnout styku s nebezpečnými výrobky?

Nejen hračky, keramika nebo nádoby na vaření mohou obsahovat látky, které jsou pro naše tělo škodlivé. Nedávno se například na stránkách MZ ČR objevilo upozornění hlavního hygienika na závadný kosmetický výrobek – Stíny na oči beautiful COSMETICS (sada 17 barev, ITEM NO: 8978 a sada 12 barev, ITEM NO: 89109 – více na: www.mzcr.cz). Ve směsném homogenizovaném vzorku, odebraném ze sady 12 odstínů, bylo zjištěno 83, 2 mg olova/kg výrobku. Průměrná hodnota ze tří směsných homogenizovaných vzorků, odebraných ze sady 17 odstínů, činí 55, 6 mg olova/kg výrobku. Povolená je pouze přítomnost stopového množství tohoto prvku, je-li při dodržení správného technologického postupu technicky nevyhnutelná a výrobek nezpůsobí poškození zdraví. Jednou z cest je tedy i pravidelné sledování „nebezpečných výrobků“, které jsou vyvěšovány na uvedených stránkách.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jarča
1x

vzpomínám na hodiny dějepisu, kde nám říkali, že římani měli olověné nádobí. Naštěstí to byli pouze ti bohatí a také umírali na otravu - chudák na to naštěstí neměl a tak zůstal zdraví. Dneska by to bylo určitě obráceně :-)

Kačan
1x

a nebylo to náhodou úmrtí otravy olovem v řecku. je to fakt dlouho co jsem byl ve škole, ale na mapě to je kousek od sebe ou ou :-)

Vašek

Já to slyšel tak, že Římani měli olověné vodovodní trubky. Pak pomocí nich začali rozvádět i víno, ve kterém se olovo mírně rozpouští, no a pak se pomalu trávili pokaždé, když pili víno. Nejhorší problém byl tuším neplodnost.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Otravy - příznaky a obecné zásady první pomoci

Rozpoznání otravy může mít život zachraňující význam. Je důležité mít na paměti, že každý nejasný chorobný obraz a zvláště každá porucha vědomí (ospalost až bezvědomí) může být prvním příznakem otravy.

Otravy nejen z potravy?

doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.Klinika nemocí z povolání, 28. února 2002

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Otravy neboli intoxikace

Otravou rozumíme škodlivé působení chemických, živočišných (zvířecích), rostlinných nebo bakteriálních nebo jiných jedů na organizmus (na člověka). To je otrava, která je vyvolána zevními vlivy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce