Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Otravy nejen z potravy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 28116x )

doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.Klinika nemocí z povolání, 28. února 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní Doc. MUDr. Danielou Pelclovou z Kliniky nemocí z povolání VFN, která proběhla ve čtvrtek 28. února 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

Moderátor: Dobrý den, paní docentko, vítám vás a přeji příjemné dvě hodinky s pacienty po internetu.

MUDr. Pelclová: Dobrý den, tak jsem zvědavá, koho budou zajímat otravy.

Moderátor: Třeba mě. Jako laik si vybavím otravu z hub (jídlo), plynem (vdechnutím) nebo o rezavý hřebík (poranění). To si vybavím pravděpodobně hodně málo, že?

MUDr. Pelclová: Otrav může být obrovské spektrum, dobře, že si nevybavujete sebevražedný pokus.

Moderátor: No, sebevražda mě napadla, ale ne jako způsob otravy, nýbrž jako její výsledek.

Moderátor: Mají otravy něco společného, nějaký příznak, podle něhož by se dalo zjistit, "JSEM PŘIOTRÁVEN"?

MUDr. Pelclová: To bohužel ne.Tento příznak má ale hodně lidí.

Moderátor: Čeho se vyvarovat, nebo čeho si všimnout? Každá bolest žaludku, zvracení či bolest hlavy ještě nemusí být otravou...

MUDr. Pelclová: Hlavně se vyvarujte jíst neznámé houby, třeba i usušené nebo zmražené, jsou Vaším nepřítelem. Na tento způsob úmrtí se málokdy přijde.

Moderátor: Probíhá v souvislosti s houbami nějaká kontrola v restauracích?

MUDr. Pelclová: To není otázka na mne, měla by. Pokud vím, na skautských táborech se houby připravovat nesmí.

Moderátor: Jak je na tom ČR s případy otrav, existuje nějaká statistika? Jaký je poměr mezi druhy otrav a poměr dětí a dospělých?

MUDr. Pelclová: Já Vám nejvíc můžu říct o statistice dotazů na naše Toxikologické informační. středisko - to jsou dotazy z celé ČR, je jich teď kolem 7 tisíc/rok. Jinak přijetí do nemocnice je kolem 2-3 tisíc ročně.

Moderátor: A s kterým druhem otravy se v praxi setkáváte nejčastěji?

MUDr. Pelclová: V práci na Toxikol. informačním středisku jsou jedny z nejčastějších dotazy na jedy na krysy, které ale člověka většinou nezabijí. To, co nám dělá starosti, jsou domácí přípravky s kyselinami a louhy - třeba na čištění konvic na čaj nebo na čištění WC. Když se jich někdo omylem napije, a to se stává nejčastěji dětem, poleptá mu látka jícen a může proděravět zažívací trakt.

Moderátor: Tématem jsou otravy nejen z potravy. Zažila jste vy nebo kolega nějakou kuriozní otravu?

MUDr. Pelclová: Kuriózní otravy jsou na denním pořádku, třeba právě pokus o vraždu manžela jednou ženou z Ostravy jedem na krysy - skončila pro ni neúspěchem, protože by manželovi musela dát 4-10 kg přípravku a to už není tak nenápadné.

Stejskalová: Otrava z postřiků stromů: chtěla bych vědět jak se tato otrava projeví a její důsledky.

MUDr. Pelclová: Záleží na složení insekticidního přípravku. Nejhorší - ale nejvzácnější už jsou organofosfáty - otrava začíná slzením, sliněním, pocením, křečemi, končí bezvědomím se zástavou dechu. Pro zahrádkáře se prodávají ale méně toxické přípravky - třeba Pirimor - karbamát, který působí podobně, ale podstatně mírněji. Chtělo by to vědět přesný název a TIS (Tox. inform. středisko) by Vám poradilo.

Moderátor: A co hadi? Vzhledem k tomu, že jsou zmije chráněné, protože je jich málo, dochází ještě k uštknutím?

MUDr. Pelclová: Otravy hady existují, úmrtí je ale velice málo. Zmije není nebezpečná, pokud je malá, nebo je po jídle a vyprázdnila si už váček s jedem. Někdy je víc nebezpečné antisérum, po kterém jsou i těžké alergické reakce.

tomas v.: kdyz cistim vanu louhem, je to nebezpecne? A kdyz strikam savo proti plisnim, mohou mi uskodit vypary? A mohou uskodit tehone zene? Tedy jejimu plodu?.

MUDr. Pelclová: Louh při čištění vany a práce se Savem v malém prostoru můžou podráždit dýchací cesty, vzácně se může objevit i otok plic. Je potřeba dost větrat, na Savu proti plísním je to také uvedeno. Poškození plodu nepředpokládám, chlornan sodný rychle vyprchá v podobě chĺóru a nebyl by ani určen pro všeobecné použití.

Moderátor: Z dětství si pamatuji, že si babička spletla olej nebo ocet s jarem (byly ve stejných lahvích) a uvařila. My děti jsme to nejedly - nebylo to dobré. Děda ani nemukl a slupl všechno (i když se netvářil nadšeně). Nic mu, myslím, nebylo, ale - mohlo být?

MUDr. Pelclová: Moderátor: Co to babička uvařila, asi byla dobrá kuchařka, když to dědeček snědl. Je důkazem, že 8% kys. octová nezabíjí. Uvařit s Jarem - to je taky dost běžné, Jar neškodí, ale taky moc nechutná. Jsou tam jenom saponáty, které urychlí cestu jídla břichem

Moderátor: Babička byla sice dobrá kuchařka, ale děda si spíš protestovat netroufl. Byla to čočka na jaru místo na kyselo a pak ještě jednou vdolky v jaru místo v oleji. Jar byl tedy asi netoxický, že?

MUDr. Pelclová: Tak to byl dědeček opravdový hrdina. Ale není úplně ojedinělý, takové dotazy občas míváme.

MUDr. Pelclová: Připomněl jste mi častý problém - omyly a náhody. Nejvíc z neoznačených lahví. My toxikologové nemáme rádi ty tzv. rozlévané saponáty do potravinových lahví. Těžko se potom zjišťuje, co to postižený vlastně vypil.

Stejskalová: Tox. inform. středisko sídlí prosím kde?

MUDr. Pelclová: TIS sídlí Na Bojišti 1, v Praze 2. Důležitější je ale znát telefonní číslo - to je 2491 9293 nebo 2491 5402.

Moderátor: Jsou nebezpečné výpary z kopírek v kopírovacím centru? Někdy je tam k padnutí za 5 minut čekání ve frontě. Což teprv zaměstnanci!

MUDr. Pelclová: Výpary z kopírek jsou nejčastěji ozón, tak je to trochu jako na horách. Ale když je ho příliš, taky dráždí dýchací cesty a plíce.

Moderátor: Zmínila jste ozon. Známe ozon opravdu spíš z hor jako něco prospěšného. Co si tedy představit pod tzv. otravou ozonem (asi ve vedru velkoměst)?

MUDr. Pelclová: Vysoké koncentrace ozónu mohou vyvolat až edém plic - ale to jsou raritní situace. Ve vedru velkoměst vzniká současně víc toxických plynů - oxid siřičitý, z výfuků oxidy dusíku. Nejvíc byli vždycky postiženi lidé s nemocemi plic a průdušek. Celková otrava nehrozí.

Moderátor: Otrava alkoholem: chápu to jako že to dotyčný přehnal. Organismus nemá v tomto případě nějaké výstražné světýlko?

MUDr. Pelclová: Alkohol - výstražné světýlko si každý musí vyrobit a udržovat sám, organismus na to moc nemyslí.

non: Dá se ještě v dnešní době otrávit z konzerv?

MUDr. Pelclová: Z konzerv se ještě otrávit dá, je to spíš rarita. Rady a léčení poskytuje infekční klinika na Bulovce, ti by měli lepší přehled. Pokud vím, nejspíše to padá v úvahu z konzerv vyrobených doma.

Moderátor: V zahraničí se v mém okolí stalo, že vinou rukopisu lékaře v lékárně vydali špatný lék a skončilo to ne snad zrovna úmrtím, ale sanitka měla napilno. Stává se něco podobného i u nás? Všichni pacienti se asi shodneme na profesionální nečitelnosti (pro nás) receptů.

MUDr. Pelclová: Vy sám jste trochu z lékárny, ne? Takové záměny jsou, podle našich zkušeností, velmi vzácné, taky se divím, jak ti naši magistři umějí číst.

non: Co všechno může způsobit člověku velmi prašné prostředí. Může to mít i nějaké dlouhodobější důsledky?

MUDr. Pelclová: Záleží na druhu prachu. Pokud obsahuje oxid křemičitý - tedy křemen, vyvolá po řadě let těžké poškožení plic - silikózu, která může vést ke smrti. Naopak prach z vápence, mramoru, cement - jen lehce dráždí průdušky k zánětu, který se projevuje kašlem. Prachy rostlinné - pyly, živočišné - z peří, zvířecí srsti, mohou způsobit průduškové astma a alergickou rýmu. Nejzákeřnější je ale prach z azbestu, který je i při dosti nízkých koncentracích ve vzduchu karcinogenní.

non: Kde se jaký prach nalézá? Např. ve sklepě narazim na co? U uhlí narazim na co? Nebo z druhé strany, kde se můžu potkat např. s prachem obsahujícím onen oxid křemičitý, azbest?

MUDr. Pelclová: Reálné poškození z prachů anorganických je jenom u profesionálních expozic. Návštěva sklepa riziková není. Azbest je třeba v eternitové krytině, nebezpečné jsou přestavby a řezání eternitu

non: Můžete říct nějaký příklad "profesionální expozice"?

MUDr. Pelclová: Profesionální expozice je trochu vznešený termín pro práci jako zaměstnání. Prach z černého uhlí ohrožuje horníky z Kladna a SM dolů, křemenný prach zase tuneláře (ty podzemní).

non: A ještě jednou ke sklepu. Jednou jsme vyklízeli sklep, kde se kromě prachu, včetně uhelného, vyskytovala i dřevomorka. Nebylo mi potom úplně dobře. Je tu možná souvislost, nebo to byla jen shoda okolností?

MUDr. Pelclová: Už samotné vyklízení sklepa člověku dodá. Ale některé plísně mohou formou alergické reakce vyvolat teplotu, třesavku, dušnost, kašel. Dřevomorka k nim nepatří, ale ve sklepě mohou být i plísně další.

Líba: Kolik dětí v roce 2001 snědlo léky? Končila některá otrava smrtí?

MUDr. Pelclová: V dotazech na Toxikologické inform. středisko léky mohlo sníst kolem 2 tisíc dětí, často jsou to málo závažné případy, jako snězení antikoncepčních dražé, nebo fluoridu sodného k prevenci zubního kazu. Dost často také rodiče omylem dítě předávkují nebo mu dají lék jiný. Počet smrtelných případů naše statistika nemá, ale vyskytují se.

MUDr. Pelclová: Už bude konec, tak kdybyste měli někdy skutečné problémy s otravou u sebe nebo rodiny, neváhejte zavolat našemu Toxikol. inform. středisku o radu s první pomocí. Pracuje non-stop na tel. 2491 9293 a 2491 5402. Přeji Vám ale, aby to nebylo potřeba.

non: Pěkný den všem, a to nejen v počasí, zvláště vám paní doktorko a na shledanou.

Moderátor: Je mi líto, čas se nachýlil, poprosím vás o poslední odpovědi. Tímto se zároveň loučím a těším se někdy příště na shledanou (na čtenou)

MUDr. Pelclová: Taky se loučím a přeji všem co nejmíň otrav i otravných dní a lidí.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Otravy - příznaky a obecné zásady první pomoci

Rozpoznání otravy může mít život zachraňující význam. Je důležité mít na paměti, že každý nejasný chorobný obraz a zvláště každá porucha vědomí (ospalost až bezvědomí) může být prvním příznakem otravy.

Otravy nejen z potravy?

doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.Klinika nemocí z povolání, 28. února 2002

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Otravy neboli intoxikace

Otravou rozumíme škodlivé působení chemických, živočišných (zvířecích), rostlinných nebo bakteriálních nebo jiných jedů na organizmus (na člověka). To je otrava, která je vyvolána zevními vlivy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce