Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Skleničky s meruňkami mohou ohrozit vaše zdraví

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 9414x )

Ministerstvo zdravotnictví zařadilo skleničky s meruňkami mezi nebezpečné výrobky. Barva, kterou jsou zdobeny, se totiž může při pití dostat do těla a může způsobit otravu a poškodit vaše orgány. Obsahuje totiž olovo a kadmium.

shutterstock.com

Skleničky jsou baleny po šesti v kartonu, zdobí je větvička s meruňkami. Právě tento obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (30 ml), kód výrobku a čárový kód. Najdete zde i webovou adresu dovozce - www.vetroplus.cz, včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami.

Z okraje pro pití odlivky se uvolňuje kadmium v množství 0,313 − 0,609 mg na odlivku a olovo v množství 1,57 − 7,82 mg na odlivku, což je víc, než povolují předpisy.  Pokud z takové sklenky pijete, přechází těžké kovy na vaše rty a do organismu. Toxicita kadmia je vysoká a tato látka se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je naopak velmi pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až 10 procent přijatého množství olova. Riziko je to hlavně pro těhotné ženy a malé děti, u kterých je vstřebávání až kolem 40 procent. Olovo prochází placentou, a proto je ohroženo i nenarozené dítě. Olovo  může poškodit některé orgány orgánů: ledviny a játra, nervový systém, může mít neblahý vliv na červené krvinky, cévy a svalstvo. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.

Skleničky jsou kvůli těmto prohřeškům zařazeny do skupiny nebezpečných výrobků - máte je tedy právo vrátit do obchodu a dostat své peníze zpět.

 

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Velmi nebezpečné kousátko

Dětské vibrační kousátko ve tvaru včelky by mělo dětem ulevit, když se jim prořezávají zoubky. Ve chvíli, kdy se "zakousnou" do jeho tykadel, mělo by se jim dostat úlevné masáže. Bohužel se ukázalo, že intenzita vibrací je taková, že by mohla dítěti vážně poškodit zdraví.

Na obracečku můžete mít alergii

Výrobky, které přijdou do styku s potravinami, by neměly obsahovat škodliviny. V této obracečce s kytičkami ale hygienici našli velké množství formaldehydu. Ten by mohl způsobit mimo jiné alergickou reakci.

Hlavní hygienik: tyhle laky nepoužívejte

Dva laky na nehty musí zmizet z prodeje. Obsahují totiž v kosmetických výrobcích zakázaný dibutylftalát a benzylbutylftalát, které ohrožují hlavně reprodukční schopnost lidí.

Tenhle bryndák ohrožuje vaše dítě

Jestli jste pro své miminko koupili tenhle bryndák, tak ho vraťte do obchodu nebo vyhoďte. Kousátko, které je jeho součástí, uvolňuje do těla dítěte škodlivé ftaláty, které ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce