Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Těžké kovy do vašeho těla přinesou švestky i bernardýn

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 10164x )

Ministerstvo zdravotnictví odhalilo na trhu další skleničky, které mohou být pro vaše zdraví nebezpečné. Jejich dekory totiž obsahují těžké kovy, které se při pití mohou dostat do úst a pak do těla.

Ministerstvo zdravotnictví

TORINO PLUM 40 ml, 6dílná sada odlivek, zn. BANQUET FOR YOUR HOME

Skleničky se švestkamiSkleničky pochází z Číny, k nám je dováží a na trhu distribuuje VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové. Koupit jste je mohli v prodeji AHOLD Czech Republic, provozovna ALBERT Hypermarket, Žižkova 515, Trutnov.

Jde o 6dílnou sadu odlivek balenou v kartonu. Čiré skleněné odlivky jsou zdobeny obrázkem větvičky se švestkami. Obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (40 ml), kód výrobku a čárový (EAN) kód. Dále je uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami(kelímek s vidličkou).

Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium v množství 0,257 − 0,328 mg na odlivku (pouze u některých odlivek) a olovo v množství 0,668 − 2,91 mg na odlivku. Ze rtů i nápoje se pak těžké kovy dostávají do těla, kde se hromadí – hlavně v játrech a ledvinách. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až 10 procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na 40 procent, přičemž olovo prochází placentou a je velkým rizikem i pro nenarozené dítě. Olovo poškodit ledviny, játra, nervový systém, červené krvinky a také cévy a svalstvo. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí. Právě proto jsou na seznamu nebezpečných výrobků.

Skleničky s potiskem (bernardýn), sada  6 kusů

Sklenice s bernardýnemVýrobce skleniček se nepodařilo zjistit, ale dovozcem a distributorem je Rico Art s.r.o., U Habrovky 247/11, 140 00 Praha 4 a Roman Fojtů, Haškova 560, 790 81 Česká Ves.

Jedná se o sadu skleniček s potiskem obrázku bernardýna, balených po 6 kusech v kartonu s textilní výplní. Na karton je přilepena etiketa s uvedením firmy Rico Art s.r.o. jako výrobce a distributora včetně loga firmy, e-mailového a telefonického spojení a webových stránek firmy. Dále se na etiketě nachází symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou) a text „Děláme kdekoho šťastným“.

Do seznamu nebezpečných výrobků se dostaly proto, že se z okraje pro pití uvolňuje kadmium v množství 0,34 − 0,35 mg na skleničku a olovo v množství 4,7 − 5,8 mg na skleničku.  Nebezpečí pro člověka je stejné, jako v předchozím případě.

Sada 6 panáků 40 ml meruňka, 6dílná sada odlivek, zn. BASIC CLASS

Sklenice s meruňkamiČínské skleničky dováží na náš trh VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové, koupit jste je mohli v prodejně AHOLD Czech Republic, a.s.,provozovna ALBERT Hypermarket, Žižkova 515, Trutnov.

I tyto sklenky jsou baleny v kartonu a průhledném celofánovém obalu. Čiré skleněné odlivky jsou zdobeny obrázkem větvičky s meruňkami. Obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (40 ml), kód výrobku a čárový (EAN) kód. Dále je uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou).

Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium v množství 0,26 − 0,869 mg na odlivku (jen u některých odlivek) a olovo v množství 0,808 − 9,57 mg na odlivku. Proto byly označeny jako nebezpečné.

TORINO PEAR 40 ml, 6dílná sada odlivek, zn. BANQUET FOR YOUR HOME

Skleničky TorinoČínské skleničky dovezla a distribuuje firma VETRO-PLUS a.s., Vocelova 1176, 500 02 Hradec Králové, a koupit jste je mohli také v prodejně AHOLD Czech Republic, a.s., provozovna ALBERT Hypermarket, Žižkova 515, Trutnov. 

Čiré skleněné odlivky jsou také baleny v kartonu po šesti. Jsou zdobeny obrázkem větvičky s meruňkami. Obrázek zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je značka výrobku, název výrobku v několika jazycích, text „EU NORM“, objem odlivek (40 ml), kód výrobku a čárový (EAN) kód. Dále je uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou).

Jejich nebezpečnost spočívá v tom, že se z okraje pro pití odlívky uvolňuje kadmium v množství 0,282 − 0,424 mg na odlivku a olovo v množství 1,44 − 5,01 mg na odlivku.


Jestliže máte doma některé z těchto skleniček, pak je rozhodně nepoužívejte a vraťte je do obchodu. Měli byste dostat zpátky peníze.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lada

Ano u nás se prodává neustále zboží,které by se vůbec nemělo vyrábět,výstupní kontroly by měli být tvrdé a neústupné,pokud by takový výrobek byl na trhu,udělala bych takovou výši pokuty,že by si podnik příště dal pozor,výrobky z ciziny bych okamžitě zakázala od tohoto výrobce odebírat. Jedině spravedlivé a tvrdé zákony něco změní. Jenže dnes nemá pro takovéto podniky lidský život žádnou cenu,ty vidí před očima jen bankovky,A není to jen ve skle - co se týče potravin - přímo katastrofa,jen nechápu proč se neustále vyrábí něco o čem se ví,že je zdraví škodlivé,Já bych to prostě zakázala a i v potravinách,proč tolik druhů a tolik plýtvání ?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Velmi nebezpečné kousátko

Dětské vibrační kousátko ve tvaru včelky by mělo dětem ulevit, když se jim prořezávají zoubky. Ve chvíli, kdy se "zakousnou" do jeho tykadel, mělo by se jim dostat úlevné masáže. Bohužel se ukázalo, že intenzita vibrací je taková, že by mohla dítěti vážně poškodit zdraví.

Z takových misek děti nekrmte!

Krmit děti z podobných misek je nebezpečné - uvolňuje se z nich velmi nebezpečný formaldehyd! Maminky by je měly rozhodně odstranit z dosahu dětí, protože vzhledem k barvám a tvarům je svádějí i k okusování!

Hlavní hygienik: tyhle laky nepoužívejte

Dva laky na nehty musí zmizet z prodeje. Obsahují totiž v kosmetických výrobcích zakázaný dibutylftalát a benzylbutylftalát, které ohrožují hlavně reprodukční schopnost lidí.

Tenhle bryndák ohrožuje vaše dítě

Jestli jste pro své miminko koupili tenhle bryndák, tak ho vraťte do obchodu nebo vyhoďte. Kousátko, které je jeho součástí, uvolňuje do těla dítěte škodlivé ftaláty, které ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce