Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Crohnova choroba

( Redakce | přečteno: 465732x )

Ke vzniku této poruchy přispívají i některé vrozené předpoklady až 20 % z těch, kteří se s Crohnovou chorobou léčí, má mezi svými příbuznými dalšího nemocného s touto chorobou.

shutterstock.com

Proč právě Crohn?

Z hlediska vývoje medicíny je Crohnova nemoc poměrně nedlouho známé postižení. V roce 1932 popsal Crohn, Ginsburg a Oppenheimer zánětlivé poškození konečného úseku tenkého střeva. Onemocnění bylo pojmenováno po jednom z nich – přednostní právo bylo stanoveno předností podle abecedního pořádku. Od té doby je tedy postižení známo jako Crohnova nemoc.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Alexander Neumman
34x

Dobrý den! Je mi dvacet let, crohnovu chorobu mám zhruba rok. Musím vám říct je to velmi těžky soupeř když se jí podáte a nebojujete s ni. Moje onemocnění se vystupňovalo až ke třem operacím z toho jedna dost vážná. Crohnova choroba mi vzala celkem asi tak tři měsíce života. Tři měsíce mě držela na nemocničním lůžku. Zhubl jsem natolik, že po chůzi v nemocnici na chodbě jsem skoro skolaboval. Nic mě nebavilo. O nic jsem nejevil zájem. Crohnova choroba mě připravila o chuť k jídlu. Až jednoho dne přišel zvrat. Krásný červencový den. Už měsíc a půl jsem jen ležel. A tu mne napadlo, že jsou i horší nemoci a lidé s nimi bojují. V mé mysli jsem vyhlásil Crohnově chorobě válku. Postupem času v boji s crohnovou chorobou jsem začal vítězit v bitvách. Nejdříve jsem se cpal vším co mi lékaři dovolili jíst. Za několik dnů jsem přibral o tři kila. To mne motivovalo a vrátila se mi chuť k jídlu, a začal chodit, sice za doprovodu rehabilitační sestry ale dokázal jsem to. Velkou podporu mi dala moje rodina ta mi v mojí válce s crohnou chorobou dost pomáhala a tým lékařů a sester kteří se ke mě chovali moc dobře. Nelitovali mě a to se mi líbilo. Naopak mě pošťucovali abych se snažil ještě více a neusnul na vavřínech. Teď skoro po roce čekám na další operaci a bojuji jak se dá. Dnes beru crohnovu chorobu jako nechtěného nájemníka kterého nemohu vystěhovat. Já vzkazuji všem lidem bujujte nevzdávejte to. Jen boj a nepodávání crohnově chorobě vám pomůže s touto chorobou žít skoro normální život. Bojujte a mějte se dobře a doufejme, že vědci brzy vynaleznou nějakou látku proti crohnově chorobě. Bojjuju s vámi bojujte taky. A L E X A N D E R N E U M M A N.

jana coudkova
7x

ahoj to co pisete je opravdu neprijemne,ja mela jednu operaci a staci mi to.ale zaujal me vas clanek spis proto,ze jste se postavil a bojoval.mela jsem nemocneho tatinka rakovinou,ktere nedavno podlehl,a ja si taky tenkrat rekla,ze jsou daleko horsi nemoci nez ta ma. preju hodne stesti

sizan
4x

Diagnoza Crohn me potkala pred mesicem. Mam prasku strasne moc, operace me zatim neceka, ale do boje se mi nechce. jsem strasne zeslabla. Nejake informace o jidelnicku mam, ale chtelo by to jeste neco ze zkusenosti, nejenom z netu a knih.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 238. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Crohnova choroba

Ke vzniku této poruchy přispívají i některé vrozené předpoklady až 20 % z těch, kteří se s Crohnovou chorobou léčí, má mezi svými příbuznými dalšího nemocného s touto chorobou.

Kolonoskopie

Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Stala běžně používanou metodou, která lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice.

Kolonoskopie

Při kolonoskopii lékař prohlédne dolní část trávicí trubice, v případě potřeby bezbolestně odebere vzorky. Není to moc příjemné vyšetření, ale díky zklidňující injekci nebolí a pohled dovnitř podá neocenitelné svědectví.

Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Stopy krve na toaletním papíru by vás měly nasměrovat do ordinace vašeho lékaře. Nejčastěji se bude jednat o hemoroidy. Krev ve stolici je ale příznakem i mnoha dalších onemocnění, často velmi vážných, jako jsou rakovina tlustého střeva, Crohnova choroba nebo žaludeční a dvanáctníkové vředy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce