Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dalekozrakost (hypermetropie)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 26054x )

Nejčastějšími příznaky jsou únava očí a bolest hlavy.

shutterstock.com

Tato oční vada postihuje přibližně deset procent obyvatel. Snáze bývá odhalena u dětí. Lehká dalekozrakost probíhá mnohdy nepozorovaně až do věku 35 či 40 let.

Příčinou dalekozrakosti je příliš krátké oko nebo lomivost optického systému oka je nedostatečná a paprsky zalomí až za sítnicí. Tato vada se obvykle napravuje spojným (plusovým) brýlovým sklem nebo kontaktní čočkou, které upravují průběh paprsků tak, aby se znovu setkaly na sítnici.

U dětí pozor na šilhavost

Dalekozrakost je většinou nejvýznamnější v útlém dětství. Oko je ještě malé a proto paprsky dopadají mnohem dále za sítnici než později u dospělého a tím se dalekozrakost zvýrazňuje. Dítě (většinou batole nebo dítě v předškolním věku) nevidí ostře a proto často začne šilhat. Je na rodičích, aby si šilhání všimli a navštívili očního lékaře. Ten zjistí, co je příčinou šilhání a pokud je to dioptrická vada, tak předepíše brýle již u takto malého dítěte. Lékař musí dítě pravidelně sledovat a měnit brýle podle potřeby, aby nevznikla tupozrakost. Když oko doroste, tak pacient často brýle v mladé dospělosti nepotřebuje a vrací se k nim až v období středního věku. Jen u vyšší dalekozrakosti je nutné nosit korekci (brýle, kontraktní čočky) celý život.

Korigování dalekozrakosti

Pomocí tzv. „plusových“ brýlových čoček, které umožňují, že obraz je přiváděn na sítnici, se usnadní akomodace (přizpůsobení) a zabrání se tak únavě očí a bolestem hlavy (potíže bývají častější a výraznější večer a po práci). Skla určená pro osoby trpící hypermetropií jsou silnější ve středu než na okraji. Rozdíl v síle skel je tím větší, čím je tato vada silnější.To ovšem není důvod k obavám, neboť existují brýlové čočky ve stále estetičtější a funkčnější úpravě. O nejvhodnějším řešení pro korekci Vaší oční vady se vždy poraďte s odborným očním lékařem. Vedle klasických skleněných čoček jsou v současnosti k dispozici lehké plastové čočky nebo lehké a téměř nerozbitné čočky polykarbonátové.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
aneta
1x

dobry den, mam dotaz, je mi 21 a vsichni v rodine maji bryle. v posledni dobe se mi stava,ze kdyz ctu, tak se mi zacnou mlzit pismenka, ale kdyz zastavim, tak zaostrim normalne. moc nectu, jenom ve zkouskovim, tak nevim jak to mam dloho... je to dalekozrakost???? dekuji za odpoved

Andrea

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

okoun

Dobrý den, honem, honem k očnímu lékaři, ten přeměří zrak a zřejmě doporučí brýle pro dalekozrakost.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce