Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Eva si myslela, že o hubnutí a dietách ví všechno

( | přečteno: 11655x )

Příběh ženy, která se obrátila na poradnu a ta jí pomohla. Paní Eva si byla vědoma, že její stravovací návyky nejsou pro udžování její váhy optimální, ale na mateřské dovolené to prostě neřešila.

Evina rada

Dříve jsem si myslela, že o hubnutí vím všechno a jediné, co mi schází, je pevná vůle, kterou mi ale stejně žádný odborník nemůže poskytnout. Přesvědčila jsem se ale, že pravidelné a relativně častě docházení na „kontrolu" bylo prosně to, co jsem potřebovala. Když jsem si dala závazek zhubnout například čtyři kila za měsíc, hned druhý den jsem byla v pokušení si říci, „dnes si ještě dopřeji, do konce měsíce to doženu“. Když byla ale moje váha kontrolována každý týden, na šizení nebyl čas. Kromě užitečných rad a psychické podpory při hubnuti je toto jeden z důvodů, proč bych každému, kdo váhá mezi návštěvou podobné poradny a koupí dalšího koktejlu či náplasti, poradila to první.

Mnoho žen po porodu díky velkému stresu, starostem okolo miminka a kojení zhubne na ještě nižší váhu než měly před těhotenstvím. To však nebyl případ Evy. Během mateřské dovolené se dvěma dcerkami nabrala další kilogramy a její váha se začala nebezpečně přibližovat stovce. „Nikdy jsem nebyla úplně štíhlá, ale tohle číslo mne děsilo. Je pravda, že velký podíl na mé váze měla strava, která měla se vždy vařila u nás doma tento stal stravování jsem si přenesla i do své rodiny. Tedy typicky česká kuchyně s převahou vepřového masa, omáček, knedlíků a moučných jídel. Moje slabost pro sladkosti tomu také příliš nepomohla,“ říká Eva. Sama se pokoušela zhubnout několikrát, vždy to však vydržela jen několik dní nebo týdnů a vrátila se zpět ke starým zvyklostem.

Pomoc našla v poradně

Zlom nastal až ve chvíli, kdy se obrátila na obezitologickou poradnu. Tam jí poradili jak se stravovat, jakou fyzickou aktivitu si vybrat a také spolu stanovili reálné cíle, kterých by Eva měla v boji s kilogramy postupně dosáhnout. „Moc mi pomohlo, že jsem nad sebou měl kontrolu a zároveň pomocnou ruku, když jsem si s něčím nevěděla rady. Docházení do poradny mne motivovalo také tím, že jsem musela na kontroly každý týden a věděla jsem, že když nezhubnu, busu se stydět sama za sebe. „ vysvětluje Eva. Hlavně během prvních týdnů si vše raději vážila. Pak už měla porce v oku a věděla, kolik čeho si může dopřát. Díky tomu, že je spíše typ sovy, takže chodí spát pozdě večer, měl zpočátku trochu problém s nočním jedením. Nutriční terapeutka jí ale poradila, aby si předem naplánovala druhou večeři a vzala si nízkotučný jogurt nebo kus zeleniny, čímž zažene nebezpečné chutě. To zafungovalo skvěle a s nočním přejídáním sejí tak podařilo lehce skoncovat.

Sport chce pravidelnost

Hubnutí šlo zpočátku rychle a Eva ztrácela měsíčně na váze přibližně čtyři kilogramy. Pak se úbytek zpomalil a hubla dvakrát pomaleji. „Někdy váha neklesla dokonce několik týdnů ani o gram a já začínala být nervózní. V poradně mne ale ujistili, že jsem o normální jev a mám být trpělivá. Je pravda, že tělo pak opět brzy zareagovalo a hubnutí se zase nastartovalo.“ Jak Eva sama přiznává, má zatím velké rezervy v pravidelné fyzické aktivitě . Občas cvičí doma pilates, jógu nebo jezdí na rotopedu. „Moje sportování je hodně nárazové, několik týdnů poctivě hodinu denně cvičím a pak mne zase přemůže lenost. Od září, kdy bych měla opět nastoupit do zaměstnání, chci ale začít chodit pravidelně na aerobik, tem mě hodně baví. Doufám, že i to mi pomůže dát dolů ještě posledních pět kilogramů a zpevnit postavu“, plánuje.

EVIN UDRŽOVACÍ JÍDELNÍČEK

SNÍDANĚ: tmavý chléb nebo celozrnný rohlík s tvarohovou pomazánkou nebo nízkotučným sýrem zelenina (nebo sladká varianta – celozrnná buchta, ochucený kefír)
SVAČINA: 1 kus ovoce
OBĚD: 100g bílého masa, 200g brambor (nebo 80g rýže), zeleninový salát
SVAČINA: nízkotučný jogurt, ovoce
VEČEŘE: zeleninový salát, tmavé pečivo se sýrem cottage
II. VEČEŘE: 1 kus zeleniny nebo nízkotučný mléčný výrobek

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce