Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Glaukom ve skutečnosti není zákal

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 560x )

V týdnu od 7. března si připomínáme Světový týden glaukomu, onemocnění, které může být při zanedbání prvních příznaků důvodem částečné, nebo úplné ztráty zraku. Onemocněním trpí asi 5 % lidí ve věku kolem 60 let, přičemž riziko oslepnutí záleží na typu glaukomu, na pravidelnosti kontrol a intenzitě léčby.

shutterstock.com

Glaukom se často nazývá také „zelený zákal“. Toto pojmenování je ale dosti zavádějící. Ve skutečnosti se totiž jedná o onemocnění, ke kterému dochází kvůli postupnému odumírání vláken očního nervu. Protože úkolem očního nervu je přenášení informací z oka, konkrétně sítnice, do mozku, jeho poškození může vést k postupné ztrátě periferního vidění, kdy místo lidí a předmětů jsou viditelné pouze stíny a černé skvrny. Vzhledem k tomu, že se nejedná o skutečný zákal čočky, jako v případě šedého zákalu, degenerativní změny jsou bohužel nevratné. Glaukom se objevuje většinou po čtyřicítce, jen vzácněji dříve.

Kdo je v ohrožení?

Na vzniku glaukomu se podílejí různé faktory – například dědičnost, celková onemocnění (např. cukrovka...), užívání některých léků (kortikosteroidy), úrazy, ale také porucha tvorby nitrooční tekutiny, změny postihující odtokové kanálky pro nitrooční tekutinu. Největším a nejčastějším rizikovým faktorem pro vznik glaukomu je vysoký nitrooční tlak. I když se zelený zákal objevuje nejčastěji ve vyšším věku, onemocnět mohou i malé děti do jednoho roku věku postižené vrozenou formou glaukomu.

Příznaky zeleného zákalu

Zákeřnost zeleného zákalu spočívá hlavně v tom, že zpravidla probíhá bez příznaků. Nebezpečnou nemoc tak nepomůže odhalit ani bolest a většina pacientů zaznamená obtíže až v pokročilé fázi onemocnění, kdy se objeví:

  • Výpadky zorného pole
  • Porucha periferního vidění
  • Rozmazané okraje zorného pole
  • Snížená zraková ostrost
  • Potíže se zrakem při práci na blízko či v tmavých prostorách

Zelený zákal

Co vidí člověk se zeleným zákalem

Včasná prevence je základem léčby

Základní prevencí glaukomu je odhalení jeho hlavní příčiny – zvýšeného nitroočního tlaku. Zvýšení tlaku uvnitř oka se, stejně jako první stadia glaukomu, neprojevuje viditelnými příznaky. Proto je tak důležité pravidelně absolvovat preventivní prohlídky u očního lékaře. Od ledna tohoto roku budou praktiční lékaři nově doporučovat preventivní oční vyšetření pacientům od 45 do 61 let jednou za 4 roky. Jiným typem je akutní záchvat glaukomu. V tomto případě dochází velmi rychle ke zhoršení zraku, které je doprovázeno bolestmi hlavy a pocity na zvracení.

Zrak může zachránit dlouhodobá léčba i operace

Pokud je zvýšený nitrooční tlak odhalen včas, přichází na řadu konzervativní léčba. Jejím základem je podávání léků snižujících tvorbu nitrooční tekutiny, urychlujících její odtok a dále léky založené na fyzikálním principu osmózy. V případě nutnosti přistupujeme k chirurgické léčbě. V obou případech je léčba hrazena ze zdravotního pojištění. Léčbou konzervativní i chirurgickou se významně prodlužuje období, kdy je člověk zrakově soběstačný. 

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce