Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hemoroidy v těhotenství potrápí nejednu ženu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27661x )

Hemoroidy jsou častým průvodním jevem těhotenství, důsledkem zvýšeného tlaku a horšího prokrvování dolní části těla. Jedná se o velmi nepříjemný problém, a proto je nejlepší začít s prevencí co nejdříve během raného těhotenství.

shutterstock.com

Příčinou hemoroidů v těhotenství je zvětšující se plod v děloze, který vyvíjí tlak na okolní tkáně a cévy a také na dolní dutou žílu, do které proudí krev z dolních končetin. Tím, že je tato žíla stlačená, zpomaluje se prokrvování a tělo otéká. Z tohoto důvodu se hemoroidy objevují zpravidla až ve třetím trimestru a někdy také až při porodu.

Další příčinou jejich vzniku v těhotenství jsou také častější zácpy, které doprovází tento stav. Zácpa úzce souvisí se vznikem hemoroidů kvůli tlaku, který je vyvíjen při vyprazdňování a také tuhé stolici nadměrně dráždící vnitřní sliznici.

Jaké mají hemoroidy příznaky?

Hemoroidy mohou být vnitřní, které jsou zjistitelné jen speciálním vyšetřením, a vnější. Ty  si těhotná žena zpravidla sama vyhmatá jako vakovité výchlipky kolem řitního otvoru. Příznaky hemoroidů jsou u obou typů obdobné. Obvykle krvácení při stolici nebo i mimo ni, pálení či bolesti v oblasti konečníku.

Prevence hemoroidů

Především se vyhněte zácpě. Je důležité zvýšit příjem vlákniny, která zlepšuje střevní mikroflóru, činnost střev a zvláčňuje stolici, která pak nedráždí postižené úseky konečníku. V praxi to znamená jíst potřebné množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin. Dobrým regulátorem stolice jsou sušené švestky. Konzultujte se svým lékařem či lékařkou rozpustnou vlákninu jako vhodný doplněk stravy.

Pití vhodných tekutin (2,5 až 3 litry), to znamená hlavně čisté vody, bylinných čajů a ne příliš sladkých džusů. Potřebujeme je ke správné funkci organismu, ale také na sebe vážou vlákninu, která pak nejlépe účinkuje právě za této podmínky.

Nevysedávejte dlouho na toaletě a snažte se vyhnout přílišnému tlaku na svěrač.

Posilujte svaly pánevního dna pomocí vhodných cviků. Nechte si poradit těhotenské cviky od porodní asistentky nebo lékařky! Při sedavém zaměstnání každou hodinu na pár minut vstaňte a projděte se.

Léčba hemeroidů v těhotenství

Léčení je možné u lehčích forem konzervativně – sedací koupele v dubové kůře, místně působící masti a čípky. Ty může těhotné ženě předepsat jedině lékař. Od lékaře se také můžete dozvědět, zda nepostačí rozumným způsobem upravit dietu.

Pro lepší prokrvení postižené oblasti jsou vhodné střídavé teplé a studené sedací koupele, popřípadě při větší bolesti ledování oblasti.

Dobrou zprávou je, že pokud jste před těhotenstvím nikdy tímto problémem netrpěla a nemáte k němu dědičné předpoklady, má tendenci po porodu sám vymizet.

Přečtěte si také

V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

Poruchy funkce štítné žlázy v těhotenství

Bolesti zad v době těhotenství

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce