Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hlavní hygienik radí: vyhněte se těmto lahvím pro kojence

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 9270x )

Maminky kojenců by měly být velmi obezřetné při výběru kojenecké láhve z plastu. Některé z nich totiž obsahují v EU zakázaný bisfenol A, který může poškodit mozek dítěte, ohrozit jeho imunitu a zvýšit riziko rakoviny prsu.

shutterstock.com

Hned tři druhy kojeneckých lahví označil hlavní hygienik jako nebezpečné a nařídil je stáhnout z trhu:

NUK Dětská láhev

NUK dětská láhev První láhev ČR distribuuje MAPA SPONTEX VOLF s.r.o., Prodašice 4, 294 04 Dolní Bousov a prodává ji Tesco Stores ČR a.s.

 Jde o kojeneckou láhev o objemu 250 ml z průsvitného plastu se silikonovou savičkou a průhledným plastovým víčkem. Láhev je zdobena potiskem s dětskými motivy (mráčky, z kterých prší, louka, červík, motýl…). V dolní části láhve je uveden text „NUK“. Ze strany láhve je uveden symbol výrobku pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou). Plastové víčko a tělo láhve jsou přelepeny etiketou, kde je kromě jiného uvedeno určení výrobku pro děti do 6 měsíců (0-6 Mon.) a text NUK®. Příbalový vícejazyčný leták je uložen uvnitř láhve. Výrobek je vybaven českou etiketou, kde se nachází název výrobku, určení výrobku pro děti do 6 měsíců, odkaz na pokyny k použití v příbalovém letáku, název a adresa výrobce a dodavatele.

Kojenecká láhev s medvídkem Pú

Kojenecká láhev s medvídkem PúDruhou láhev distribuuje DOMO SERVICE, spol. s r.o., U Trati 216, 252 61 Dobrovíz, IČ: 26121123. Prodává ji Tesco Stores ČR a.s.

 Jde o kojeneckou láhev z průsvitného plastu s kaučukovou savičkou s motivem oranžového medvídka Pú v červeném tričku a růžového Prasátka. Láhev je uzavřen oranžovým plastovým uzávěrem etiketou s uvedením názvu a číselného kódu 5586250L, čarovým (EAN) kódem, upozorněním „výrobek není hračka“, adresou dovozce, výrobce a uvedením země původu. Uvnitř láhve je vložen návod k použití. Láhev je opatřena plastovým úchytem k jejímu zavěšení.

Kojenecká láhev Zifco

Kojenecká láhev s otvorem

Třetí láhev distribuuje firma BABY – NOVA SK, s.r.o., 956 36 Rybany 167, Slovensko. Byla v prodeji obchodů řetězce Tesco Stores ČR a.s.

Jedná se o kojeneckou láhev z průsvitného plastu tvaru slzy (s otvorem uprostřed pro snazší uchopení). Průhledná láhev je různě zdobena. V jednom provedení je vybavena fialovou krytkou a zdobena obrázky letící víly, květů, hvězdiček a motýlů v žluté, bílé a fialové barvě. V jiném provedení je láhev vybavena světle modrou krytkou a zdobena obrázky slůněte, žabky, ptáka a mořského koníka v modrožlutém provedení. Na dně je vyražen symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou), země původu Germany (Německo) a symbol druhu materiálu PC (polykarbonát). Na spodní straně přední strany lahví je nápis BABY NOVA. Na těle láhve je nalepena etiketa s kódem výrobku a EAN kódem. Krytka láhve je kryta kartonovým přebalem, potištěným z přední strany texty „Neobsahuje BPA (Bisphenol A)“, „Zifco pro děti“, „Kojenecká láhev + Savička na láhev s anti-kolikovým ventilem“. Na zadní straně kartonu je název výrobku „Kojenecká láhev 250 ml“, uvedení PP (polypropylenu) jako použitého materiálu, tvrzení „Bez obsahu BPA (bisphenol-A), návod k použití, upozornění, adresa výrobce (Peter Zifčák − BABY NOVA, M. Rázusa 32, 955 01 Topoľčany) a distributora (BABY NOVA SK s.r.o., M. Rázusa 32, 955 01 Topoľčany), čarový kód, značka „Zifco“ a text „Vyrobeno v EU“.

 

O další nebezpečné kojenecké láhvi se dočtete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Velmi nebezpečné kousátko

Dětské vibrační kousátko ve tvaru včelky by mělo dětem ulevit, když se jim prořezávají zoubky. Ve chvíli, kdy se "zakousnou" do jeho tykadel, mělo by se jim dostat úlevné masáže. Bohužel se ukázalo, že intenzita vibrací je taková, že by mohla dítěti vážně poškodit zdraví.

Na obracečku můžete mít alergii

Výrobky, které přijdou do styku s potravinami, by neměly obsahovat škodliviny. V této obracečce s kytičkami ale hygienici našli velké množství formaldehydu. Ten by mohl způsobit mimo jiné alergickou reakci.

Afrodisiakum Magic Power Coffee nečekaně snižuje tlak

Původně to mělo být zaručeně účinné přírodní afrodisiakum, ale odborníci prokázali, že to může být zabiják. Ve spojení s některými léky může totiž nečekaně a velmi zásadně snížit krevní tlak.

Z takových misek děti nekrmte!

Krmit děti z podobných misek je nebezpečné - uvolňuje se z nich velmi nebezpečný formaldehyd! Maminky by je měly rozhodně odstranit z dosahu dětí, protože vzhledem k barvám a tvarům je svádějí i k okusování!

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce