Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Horečka

(prof. MUDr. Zdeněk Doležel CSc. | přečteno: 10966x )

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

shutterstock.com
V článku o rýmě jsme si řekli, že je velmi pravděpodobné, že naše dítě, byť ho sebelépe chráníme před nákazou, rýmu jednou dostane. Stejně tak je pravděpodobné, že jednoho dne naměříme zvýšenou teplotu. Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které dětské tělíčko vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Zvýšená teplota x horečka

Teplotu mezi 37 °C - 38 °C považujeme za zvýšenou, teplotu nad 38 °C za horečku. Že není něco v pořádku poznáme už z chování dítěte. Většinou je unavené, protivné, nechce jíst, má,,skleněné oči", červené tváře a teplejší tělíčko. Pokud teplotu měříme klasickým rtuťovým teploměrem pod paží, platí rozmezí uvedené výše. Teplota měřená v zadečku je o 0,5°C vyšší. Jestliže používáte jiný druh teploměru (digitální, teploměr v dudlíku, teploměr přikládaný na čelo), je nutné si teplotu ověřit. Nejlépe tak, že změříme sami sebe.

Teplotou se organismus dítěte brání proti infekci. U dětí rozvoj obranné reakce a teploty probíhá mnohem bouřlivěji, než u dospělého. Proto se často setkáváme s teplotami kolem 39°C, nejvyšší bývají kolem páté hodiny odpolední. Zvýšenou teplotu nesrážíme. Pokud ale rtuť teploměru ukáže 38,5°C, je nutné začít rychle jednat. Dítěti totiž hrozí křeče (febrilní, nebo-li horečnaté křeče) a v případě, že nedostatečně pije i dehydratace.

Vždy připraven

Léky proti horečce by měly být základem každé domácí lékárničky. Zjišťovat, která lékárna má pohotovost v okamžiku, kdy už dítě,,hicuje", je pozdě. Léky proti horečce patří do skupiny analgetik -- antipyretik. Snižují zvýšenou teplotu a působí také proti bolesti. Ale to, co je dobré pro dospělého pacienta, není vhodné pro dítě. Myslím tím jak druh léku, tak i jeho lékovou formu. Platí, že se snažíme vyhnou tabletám a to především u malých dětí. Přinutit nemocné dítě, aby spolklo hořký prášek je téměř nadlidský výkon, rozdrcená tableta většinou po velkém boji končí na pyžamku malého pacienta. Naštěstí pro nás rodiče, jsou dnes k dispozici léky ve formě sirupu -- převládá pomerančová a jahodová chuť - a čípků, kterým dáme přednost u menších dětí. Z konečníku se účinná látka rychleji vstřebává a její množství je přesně určeno. Aby bylo i dávkování sirupů co nejbezpečnější, vkládají výrobci do krabičky s lékem odměrku. Odměřování je pak snazší.

Léky

Acylpyrin je pro dítě absolutně nevhodný. Ve výjimečných případech může dojít k rozvinutí Reyeova syndromu -- prudké reakci na lék s poškozením jater. Proto určitě raději zvolíme přípravek s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu.

Nejznámějšími přípravky s paracetamolem jsou EFFERALGAN, MEXALEN a PANADOL. Pokud budete léky kupovat v lékárně bez předpisu lékaře, měli byste uvést věk dítěte, pro které jsou určeny. Že se jedná o dětský lék poznáme snadno.Výrobce označuje tyto preparáty přívlastkem baby, enfant nebo junior. Je nutné dodržovat doporučené dávkování. Přípravky se vyrábějí v různým obsahem účinné látky, která se dávkuje podle věku dítěte. Ve všech věkových kategoriích se lék nesmí podat vícekrát než čtyřikrát denně. Interval mezi jednotlivými dávkami by neměl být kratší než 4 hodiny. Léky se vyrábějí ve formě sirupu i čípků. Pokud kombinujete obě lékové formy, dejte pozor na předávkování. K poškození jater a ledvin může dojít již při dva a půl násobnému překročení doporučené denní dávky!

Léky s obsahem ibuprofenu mají v léčbě horečky u dětí jediného zástupce, kterým je BRUFEN ve formě sirupu. Snižuje teplotu, ale také výrazněji ovlivňuje bolest. Uplatní se hlavně při bolestech hlavy, kloubů nebo zánětu středouší. Dávkuje se rovněž podle věku dítěte. Jeho výhodou je, že k vážnému poškození zdraví může dojít až při dvacetinásobnému překročení doporučené denní dávky. Obvykle se podává 3 x -- 4 x denně. Není určen dětem do 1 roku a není k dispozici ve formě čípků.

Fyzikální metody

Dítěti může od horečky ulevit i zevní ochlazování. Poněkud drastická, avšak účinná je metoda studených zábalů. Po dobu 15 minut musíme dítě držet celé zabalené v mokrém prostěradle. Pomůže i vlažná sprcha (3-4 minuty), studený obklad na čelo, otevřené okno. Pokud dítě nemá zimnici, není nutné ho příliš přikrývat. Péřovou duchnu vyměníme za lehčí přikrývku.

Ošetřování dítěte s teplotou

Největším oříškem ošetřovatelské péče je udržení dítěte v klidu na lůžku. Dítě nikdy neponecháváme samo. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin. Snažíme se, aby dítě vypilo alespoň o polovinu více, než normálně. Pro děti do 2 let jsou vhodné studené případně vlažné čaje slazené glukopurem, pro děti větší minerální vody. Nejsou vhodné horké nápoje, např. horký čaj. Potrava by měla být bohatá na vitamíny. Dítě by mělo zůstat doma ještě 3 dny po odeznění teploty. Vyvarujme se zaběhnutého postupu: "Nemáš teplotu? Tak alou do školy!"

Křeče z teploty

Křeč z teploty je velmi nepříjemnou komplikací horečnatých stavů. Ohrožují hlavně kojence, batolata a děti do 6 let věku. Většinou k nim dochází při velmi vysokých teplotách, když se nám nepodaří teplotu včas srazit. (V tomto případě bych se přimlouvala za studený zábal. Funguje okamžitě a spolehlivě.) Dolní a horní končetiny jsou postiženy křečí a dítě upadá do bezvědomí. Pokud se něco takového stane, musíme okamžitě zavolat záchrannou službu. Řada lékařů doporučuje a předepisuje malým dětem diazepam, který se v malém množství podává společně lékem proti vysoké teplotě.

Vždy k lékaři

Řekli jsme si, že teplota je příznakem určitého onemocnění. Diagnózu mnohdy určíme sami, přesto dítě s teplotou, které má ještě další potíže, by měl vidět dětský lékař. U kojenců a batolat to platí dvojnásob.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce