Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Impotence

(doc. MUDr. Radim Uzel CSc. | přečteno: 14112x )

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Alespoň někdy v životě se s tímto problémem setká naprostá většina mužů.

shutterstock.com
Ojedinělé a občas se vyskytující selhání není ovšem ještě žádnou nemocí, může se jednat o přechodnou indispozici zaviněnou například nervozitou, strachem ze selhání, trémou, spolupůsobícím faktorem může být nadměrná psychická zátěž a stres. Takovéto ojedinělé selhání však může být příčinou dalších obav, takže se muž dostává do jakéhosi bludného kruhu, kdy jeden neúspěch vzápětí plodí selhání další a další. Velmi často se jedná pouze o poruchu v partnerském vztahu, zatímco např. noční samovolné erekce nebo ztopoření při masturbaci zůstávají nenarušeny. Někdy zase dochází k selektivním poruchám potence s určitou partnerkou (např. erekce se bez problémů dostavuje v manželském sexu, zatímco s ilegální milenkou muž selhává, jindy tomu však bývá zase právě naopak). Tyto stavy se někdy připisují výčitkám svědomí, strachu z prozrazení nebo pocitům viny. Také obava z nežádoucího otěhotnění partnerky zde může hrát roli.

Porucha je také závislá na věku muže. Do 30 roků trpí poruchami erekce jen několik málo procent mužů, kolem 60. roku už každý desátý muž není téměř schopen dosáhnout ztopoření pohlavního údu a nejméně polovina mužské populace v tomto věku při pokusu o pohlavní spojení častěji selhává.

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Většina mužů přizpůsobí svůj partnerský sexuální vztah změněným podmínkám souvisejícím s nedostatečnou erekcí. Preference nekoitálních praktik, orální sex a jiné formy pettingu představují pro některé ženy dokonce příjemnou změnu sexuálního stereotypu. Pokud je však muž přesvědčen o tom, že bez ztopořeného penisu je jakýkoliv sexuální kontakt nehodnotný a méněcenný, pokud si v sobě vybudoval mylnou představu, ve které ztotožňuje sex s olympijskou sportovní disciplinou, nezbývá než obrátit se na odborného lékaře sexuologa. Také některé ženy mají v sobě vybudovánu představu tak zvané "falické ideologie" a jakékoliv sexuální kontakty bez dokonale ztopořeného penisu odmítají. Partnerům takových žen pak nezbývá než vyhledat odbornou pomoc.

Co je příčinou vzniku poruch potence?

Ještě před dvaceti lety se tvrdilo, že naprostá většina poruch ztopoření mužského pohlavního údu je psychického původu. V poslední době však zlepšenými možnostmi diagnostiky stále přibývá poruch organických -- cévních. Klasickou příčinou je např. cévní porucha u diabetiků. U této nemoci je zajímavé, že se organické a psychické příčiny často prolínají, při cévních poruchách ztopoření se často vytváří psychická nadstavba, takže je pak zapotřebí léčit obě tyto příčiny ruku v ruce.

Noční samovolné erekce nebo dosažení ztopoření při onanii mohou být důkazem toho, že organická příčina je zanedbatelná a že se s největší pravděpodobností bude jednat o poruchu psychickou.

Jaké jsou možnosti léčby?

Základem léčby je psychoterapie. Jejím cílem je vytvořit racionální sexuální jednání, pokračovat v sexuálních aktivitách i když se pohlavní styk nedaří, zbavit pacienta pocitu úzkosti a strachu, klást důraz na nekoitální formy sexuální aktivity, zejména orální sex. Vyplatí se k tomu účelu získat spolupráci partnerky.

Volně prodejná je tak zvaná vakuová pumpa, kde je možno vyčerpáním vzduchu z plastikového nebo skleněného válce dosáhnout erekce vloženého penisu a tuto erekci pak udržet prostřednictvím škrtícího kroužku.

Používají se také injekce přímo do topořivých těles penisu pod lékařským dohledem.

Operace přímo na cévách zásobujících krví topořivá tělesa nebo operační implantace různých protéz a silikonových výplní patří mezi specializované postupy, které jsou také značně finančně nákladné.

O vhodných lécích se poraďte se svým lékařem.

Prevence

Pravidelná životospráva, pestrá strava, tělesný pohyb, vyvarování se stresů, zbavit se kuřáctví cigaret a vynechat alkoholické excesy. Zbavit se výkonnostního pojetí sexuality jako sportovní discipliny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Rychlé sexuální vzrušení

Znáte nějakou bylinu, která by mi pomohla se rychleji vzrušit při pohlavním styku? Vlaďka

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce