Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Infekční mononukleóza

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 601182x )

Lidé s normálně fungujícím imunitním systémem zůstávají v čase reaktivace bez příznaků nemoci. Virus ale může najít zalíbení u líbajícího partnera a nemoc u něj vyvolat.

shutterstock.com

Nejčastější otázky a odpovědi

Existuje nějaká účinná prevence infekční mononukleózy – například očkování?
Specifická prevence neexistuje. Platí naprosto obecné zásady dodržování zdravého životního stylu a prevence nemocí, jako je dodržování osobní hygieny, otužování, sport a zdravá výživa.

Je možné, že jsem proděl infekční mononukleózu aniž bych o tom věděl?
Infekce se vyskytuje především v dětství , v období dospívání a u mladých dospělých. U většiny dětí probíhá bez typických příznaků, nebo jako běžné onemocnění horních cest dýchacích. Ve většině případů odezní onemocnění samo, a to i bez léčby. Je možné, že se klinicky neprojeví vůbec. Proběhlé onemocnění lze potvrdit na základě zjištění hladiny protilátek, která se v těle vytvoří po setkání s infekcí či po jejím prodělání. Hladina protilátek zůstává u 90 % naší populace prokazatelná

Prodělala jsem infekční mononukleózu. Je možné, že se nakazím znovu?
Infekční mononukleózu lze prodělat jen jednou, tak jako většinu virových onemocnění. Při opakovaném kontaktu s virem dochází pouze k navýšení hladiny protilátek.

Je nutné stanovení protilátek u kontaktu těhotné ženy s infekční mononukleózou?
Nebyla zjištěno žádné poškození plodu u těhotné ženy v souvislosti s infekční mononukleózou. Je určitě lepší se v těhotenství vyhnout jakékoliv infekci, ale to by pak budoucí maminka nemohla vycházet z domu.

Jak dlouho je nutno držet po infekční mononukleóze dietu a jakou?
Jedním z příznaků polibkové nemoci může být i jaterní komplikace jako žloutenka, zvětšení jater a zvýšení jaterních testů. Úkolem diety v rekonvalescenci je odlehčit játrům jejich těžkou práci detoxikátora organizmu a pomoci k lepší regeneraci. Jaterní dietu je možné doplňovat tzv. hepatoprotektivní léčbou, např. čaj z ostropestřce mariánského několik měsíců.

Jak dlouho je člověk infekční?
Tato otázka je záludná. Tím, že po infekci zůstává virus v organizmu po celý zbytek života a občasně se vylučuje v slinách a sekretech dutiny ústní bez toho, aby měl člověk jakékoliv obtíže, infekční může být kdykoliv. Hladina protilátek jenom signalizuje, jestli organismus v kontaktu s virem byl, ale na určení infekčnosti člověka vliv nemá.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
JanaL
29x

Prosím o vysvětelní v jedné věci: v dětství jsem infek. mononukleo. prodělala s operativním odstraněním uzliny. Mohu tedy manžela nebo své 3měsíční dítě infikovat polibky?

LICKDICK
23x

MUZU SE ZEPTAT JAK DLOUHO PO NEMOCI SE NESMIM LIBAT S MIM PRITELEM ABY TO NECHYTIL??UZ JSEM DOMA Z NEMOCNICE 3 TYDNY!!!

feuer
17x

nikdy


Celkový počet příspěvků v diskusi: 107. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce