Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Krční vyšetření

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 74447x )

Vyšetření krku je součástí celkového lékařského vyšetření. Můžete se s ním setkat při návštěvě obvodního lékaře, na ORL i při vyšetření lékařem jiné odbornosti.

Co je vyšetření krku?

Vyšetření krku je součástí celkového lékařského vyšetření. S vyšetřením krku se můžete setkat při návštěvě obvodního lékaře, na ORL (ušní nosní krční) nebo při celkovém vyšetření lékařem jiné odbornosti. V krční oblasti se nalézá štítná žláza, hltan, hrtan a část dýchací trubice, velké cévy a mízní uzliny. Všechny vyjmenované orgány jsou přístupné tzv. fyzikálnímu vyšetření. Fyzikální vyšetření je soubor jednoduchých lékařských testů, které využívají ke zjištění případné odchylky od normálního stavu některé základní smysly - hmat, sluch, zrak. Pokud lékař zjistí při vyšetření krku nějakou odchylku od normálu nebo ho k podezření na určité onemocnění vyšetřované oblasti vedou jiné důvody, předepisuje další vyšetření RTG, SONO CT apod.

Jaké jsou přístroje s pomůcky k vyšetření krku?

Pohledem lékař zhodnotí tvar a pohyblivost krku a cévy, které po krku probíhají. Dále se lékař zaměří na přední plochu krku a sleduje, není-li štítná žláza zvětšená. Stejně tak hledá zvětšené mízní uzliny na krku. Při otevřených ústech pohledem lékař hodnotí patrové mandle a horní část hltanu. Pohmatem vyšetří souměrnost tepů krčních cév a štítnou žlázu. K poslechu velkých cév se používá fonendoskopu, lidově řečeno "uší". U obvodního lékaře se můžete setkat s vyšetřením krku pomocí dřevěné ploché špátle.

Vyšetření krku

Kdy Vám lékař krk vyšetří?

Lékař Vám vyšetří krk při každé celkové prohlídce. Více se na tuto oblast zaměří v případě, že přicházíte s problémem vycházejícím z této oblasti. Například s angínou, zánětem hlasivek, zvětšenou štítnou žlázou, onemocněním srdce či cév nebo s podezřením na nádorový proces. Angína je zánětlivé onemocnění patrové mandle a krčních uzlin, vyvolané baktériemi a provázené bolestmi v krku zejména při polknutí. Léčí se obvykle antibiotiky. Zánět hlasivek bývá častěji způsoben viry, provází ho bolesti v krku a změna hlasu. Zvětšená štítná žláza se nazývá struma. Ta může být spojena s normální, zvýšenou nebo sníženou funkcí žlázy. Velmi často se jedná o tzv. eufunkční strumu, která vzniká z nedostatku jodu v potravě. Příčinou strumy ale také může být zánět nebo nádor štítné žlázy. Cévy na krku mohou být postiženy aterosklerózou. Ateroskleróza nebo-li kornatění cév je onemocnění, při kterém dochází k tvorbě tukových plátů ve stěně cévy. Tento stav je nebezpečný tím, že tukový plát se může z cévy uvolnit a způsobit mozkovou mrtvici.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření krku není nepříjemné ani bolestivé.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Obvykle budete nejprve požádáni, aby jste zahýbali hlavou dopředu, dozadu a popřípadě do stran. Poté Vám lékař vyšetří tzv. pasivní pohyby hlavy. To znamená, že Vás požádá, aby jste nechali hlavu volně a pohybuje jí v jednotlivých směrech sám. Tímto vyšetřením zhodnotí pohyblivost krční páteře. Dále lékař přiloží Váš krk prsty tak, aby nahmátl pulsy krčních artérií. Následně jemně prohmátne přední plochu krku aby, se přesvědčil , zda Vaše štítná žláza není hmatná. Pohmatem též zjistí, zda mízní uzliny na krku nejsou zvětšené. Lékař následně poslechne Vaše velké cévy na krku pomocí fonendoskopu a to tak, že na krk přiloží plochou část fonendoskopu a vyzve Vás "zadržte dech". Nakonec Vás lékař požádá, aby jste otevřel pusu a podívá se Vám do krku.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření krku je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Vyšetření krku patří mezi základní vyšetřovací postupy. Pokud přicházíte k lékaři a trápí Vás bolest v krku nebo Vás k lékaři vedou jiné potíže mající příčinu v onemocnění některého z orgánů v krku se nacházejícím, jistě Vám lékař provede základní vyšetření krční oblasti obdobě tak, jak je popsáno výše. Pokud mu vyšetření bude stačit ke stanovení Vaší diagnózy navrhne léčbu a Vás s ní seznámí. Pokud diagnózu nestanoví, odešle Vás k dalšímu vyšetření, kterým může například být RTG polykací akt, vyšetření štítné žlázy a krčních cév ultrazvukem, vyšetření na pracovišti nukleární medicíny aj.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lili

Dobrý den, je možné, že lékařská špachtle může zanechat v puse či krku třísky? Děkuji.

Hana

dost nepravděpodobné

Hana

Když jdu na orl vyšetření krku .. musím nalačno nebo můžu snídat? Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce