Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Invazivní meningokokové onemocnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10276x )

V letošním roce bylo v České republice zaznamenáno již 72 případů závažného invazivního meningokokového onemocnění.

shutterstock.com

V letošním roce bylo v České republice zaznamenáno již 72 případů závažného invazivního meningokokového onemocnění. Toto onemocnění se přenáší vzdušnou cestou prostřednictvím kapének slin (při kašli či kýchání). Onemocnět může každý. Zvýšenému riziku jsou vystaveni děti a mladí lidé, kteří tráví svůj čas v kolektivu spolužáků, při sportovních aktivitách, na táborech nebo v klubech a na diskotékách. Všude tam se mohou setkat s nosičem invazivního meningokokového onemocnění sérologické skupiny C. Nemoc sama probíhá velmi rychle. Z plného zdraví se během několika málo hodin může vyvinout tak těžký stav, že je nezbytná intenzivní péče na specializovaném pracovišti. I přes veškerou odbornou péči končí onemocnění ve věkové skupině 15 – 19 let u 25% případů smrtí (Data SZÚ Praha).

Invazivní meningokoková onemocnění (IMO) jsou v ČR málo častá, ale jejich smrtnost je relativně vysoká (původce Neisseria meningitidis, přibližně 100 onemocnění ročně, celková smrtnost kolem 10%). K polovině úmrtí dochází do 24 hodin od vzniku prvních klinických příznaků, část nemocných zmírá už před přijetím do nemocnice, většinou se jedná o pacienty s meningokokovou sepsí se septickým šokem. IMO postihují především mladší věkové kategorie, maximum výskytu je ve věkové skupině 0-4 roky (prevalence séroskupiny B) a 15-19 let (prevalence séroskupiny C). Výskyt IMO je častější v nově vzniklých kolektivech (vojáci, studenti, pobyt v táboře, na diskotéce).

V rámci IMO je možno rozlišit 3 klinické formy:

  • meningokokovou sepsi (čtvrtina onemocnění, smrtnost 25%),
  • meningokokovou sepsi s meningitidou (smíšená forma, polovina onemocnění, smrtnost 5%),
  • meningokokovou meningitidu (čtvrtina onemocnění, smrtnost do 2%)

Způsob přenosu invazivního meningokokového onemocnění

Jedná se o kapénkovou nákazu, která se přenáší vzdušnou cestou prostřednictvím kapének slin (při kašli či kýchání). Mezi další způsoby přenosu nákazy patří přímý kontakt s nakaženou osobou, např. líbání.

Neisseria meningitidis je bakterie, která se přirozeně vyskytuje v nose a v krku asi u 5 -10 % populace. Tito jedinci jsou nosiči bakterie a zatím není známo, proč se u některých vyvine akutní onemocnění a u jiných nikoliv. Významnou roli zde pravděpodobně hraje zdravotní stav jedince. Před propuknutím nemoci prodělalo velké množství postižených osob katar horních cest dýchacích, byli vystaveni fyzické zátěži či se zúčastnili různých kolektivních aktivit .

Charakteristika invazivního meningokokového onemocnění

Časná stádia invazivního meningokokového onemocnění se dají diagnostikovat obtížně, protože se podobají nachlazení. Inkubační doba je velmi krátká.

Mezi nejčastější příznaky meningokokového onemocnění se řadí celková nevolnost, vysoká teplota, zvracení, zimnice, bolest hlavy, bolest v krku, bolest svalů a kloubů. Po těchto příznacích může následovat náhlý nástup ospalosti, zmatenosti, ztuhlosti krku, vyrážka, poruchy vědomí, křeče.

Protože se bakterie šíří do ostatních částí těla pomocí krevního oběhu, mohou být zánětem postiženy i další orgány, např. oči, srdce, plíce, játra, ledviny.

Možnosti prevence

Proti invazivnímu meningokokovému onemocnění sérologické skupiny B nebyla zatím vyvinuta univerzálně použitelná vakcína.

Onemocnění sérologickou skupinou C je možno předcházet očkováním, které v organizmu vyvolá tvorbu protilátek. Ty pak chrání jedince při styku s bakteriemi před rozvojem onemocnění.

Očkování

Pro očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění sérologické skupiny C byla vyvinuta nová generace očkovacích látek. Jsou známy jako konjugované vakcíny a jedná se o očkovací látky účinnější než byla předchozí generace polysacharidových vakcín.

Očkovat se mohou děti od 2 měsíců věku, adolescenti i dospělí. Konjugovaná vakcína zaručí dlouholetou ochranu proti invazivnímu meningokokovému onemocnění sérologické skupiny C.

Klinické studie prokazují, že k vytvoření ochranných protilátek u dětí starších 1 roku, dospívajících a dospělých postačuje pouze jedna dávka konjugované vakcíny.

Preventivní programy vybraných zdravotních pojišťoven

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR jako první zdravotní pojišťovna přispívá od 1. srpna 2003 svým pojištěncům ve věku od 15 do 19 let na očkování proti meningokokovému onemocnění typu C ve výši 700 Kč.

S účinností od 1. září 2003 Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví poskytuje v rámci zdravotně preventivního programu svým pojištěncům ve věku od 15 do 19 let příspěvek na očkování proti meningokoku typu C konjugovanou vakcínou finanční příspěvek 500 Kč (více informací na www.ozp.cz).

Další zdravotní pojišťovny plánují zařazení příspěvku na toto očkování.

T

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce