Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak na křečové žíly? Konkrétní rady, které vám pomohou zmírnit vaše potíže

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1230x )

Křečové žíly nejsou jen estetickým problémem, který trápí primárně ženskou část populace. Jedná se o příznaky kardiovaskulárního onemocnění, které je třeba řešit již v začátcích projevů. Ačkoliv estetická chirurgie zvládne nevzhledné žilky odstranit, vaším cílem by mělo být zamezení toho, aby se znovu vracely. Jaká jsou tedy doporučení pro prevenci křečových žil nebo zmírnění vašich potíží?

shutterstock.com

Proč křečové žíly vznikají a kam mohou vést?

Abychom pochopili důležitost prevence křečových žil, musíme nejprve pochopit důvody, proč se objevují a rizika, která s sebou nesou. Křečové žíly, odborně varixy, jsou zvětšené a zohýbané povrchové žíly. Vznikají kvůli nedostatečné funkci žilní chlopně. Žíly ztrácí pružnost, roztahují se a krev se hromadí v dolních končetinách, kde žíly opticky vystupují na kůži. První příznaky jsou přitom často velmi nenápadné. Zažíváme tzv. pocity těžkých nohou. Pokud křečové žíly neléčíme, můžeme si časem přivodit závažnější potíže, od onemocnění zvané chronická žilní nedostatečnost až po velmi bolavé bércové vředy.

Představte nohám tenisky

Jste zvyklá dlouho sedět za počítačem? Chodíte na schůzky ve vysokých podpatcích? Hýbejte se častěji, změňte obuv a uvidíte zlepšení! Dlouhé sezení a stání ztěžuje tok krve v žilách proti působení gravitační síly. Pohyb obecně pomáhá snížit tlak v žilách a zlepšit cirkulaci krve. Snažte se proto měnit polohu nohou každých několik minut, protáhnout se a rozhýbat. Dopřejte vašim nohám kvalitní pohodlnou obuv, v které do práce dojdete ideálně pěšky delší procházkou.

Zařaďte studenou sprchu

Studená voda se řadí mezi účinné terapie. Udržuje krevní oběh aktivní, prokrvuje nohy a posiluje jejich odolnost. Každou domácí koupel nebo sprchu tedy zkuste zakončit krátkým ledovým finále, ideálně na oblast dolních končetin a pod koleny. Skvělé výsledky vykazuje také střídání studené a teplé vody. Léčebná procedura s názvem Kneippův chodník je na principu střídání teplot vody přímo založená. Proč si tedy takový vodoléčebný chodníček nepřipravit i u vás doma nebo na zahradě? Jako prevence křečových žil ideální. Směle do toho!

Vyřaďte těsné oblečení

Pokud si libujete v upnutých džínách, pak vězte, že vaše nohy takové kousky příliš neocení. Těsné oblečení, podobně jako obuv na podpatcích, zvyšuje riziko vzniku varixů. Brání totiž běžnému toku krve v žilách. Krásné kousky oblečení najdete i ve volnějších variantách, které tělo neškrtí.

Pohrajte si s jídelníčkem

Omezte sůl. Sůl zvyšuje tvorbu otoků a ty podporují vznik varixů. Vyzkoušejte rutin (vitamín P). Rutin zlepšuje pružnost cévních stěn, působí protizánětlivě a chrání před vznikem krevních sraženin. Najdete ho například v jablcích, pohance, hroznovém vínu, třešních nebo ostružinách. Přidejte do jídelníčku třeba řeřichu, chřest a avokádo. Jsou bohaté na vitamíny C a E. Podporují zdraví cév.

Skočte si do lékárny

Když pociťujete první příznaky, neváhejte se poradit v lékárně (případně i s lékařem, pokud jsou vaše potíže větší). Hlavně v létě se pocity těžkých, unavených nebo oteklých nohou dostavují častěji. V dnešní době již najdete vhodné léky přímo v lékárně bez předpisu. Při pocitech bolavých nebo těžkých nohou vám úlevu přinesou léky s vysoce účinnými mikronizovanými flavonoidy, zejména s diosminem a hesperidinem.


Reklama

Úleva pro bolavé, těžké a oteklé nohy.
Devenal 500 mg 60 potahovaných tablet
je lék k vnitřnímu užití, obsahuje mikronizované flavonoidy (diosmin, hesperidin). Pozorně si přečtěte příbalovou informaci

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce