Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cukrovku můžete přemoci pohybem - stačí denní procházky

(14. listopadu 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 834x )

Nejčastější formou cukrovky – diabetem 2. typu – trpí v Česku přes 800 tisíc lidí. Onemocnění většinou provázejí různé zdravotní komplikace, ty ale lze zvrátit vhodným pohybem. Zásadní je pravidelnost a přiměřená zátěž. Závažnost cukrovky připomíná Světový den diabetu 14. listopadu.

shutterstock.com

Diabetes mellitus (cukrovka) je onemocnění metabolismu, které je způsobeno zvýšenou hladinou krevního cukru (hyperglykémií). Mezi dva hlavní druhy nemoci patří diabetes mellitus prvního typu, objevující se obvykle u dětí. Způsobuje jej nedostatečná produkce inzulinu, hormonu slinivky břišní. Převážnou většinu pacientů s diabetem (přibližně 90 %) však tvoří dospělí pacienti s diabetem druhého typu. Příčinou je snížená citlivost tkání k inzulinu, který cukrem z krve, a tedy energií, zásobuje buňky a orgány v těle. V obou případech diabetes negativně zasahuje celé tělo, jelikož narušuje metabolismus sacharidů regulující řadu tělesných funkc.

Diabetici mají až třikrát vyšší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, až desetkrát častěji jim selhávají ledviny a v rozvinutých zemích je cukrovka nejčastější příčinou slepoty dospělých. Stejné je to s amputacemi dolních končetin – podle IDF přijde každých 30 sekund na světě někdo o nohu (či její část) v důsledku cukrovky.

„Vysoká hladina krevního cukru nepříznivě ovlivňuje práci bílkovin, které fungují jako hormony nebo složky imunitního systému, tvoří hemoglobin nesoucí kyslík a jsou součástí architektury těla. Mimo známé kardiovaskulární problémy, zvýšenou hrozbu infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice jsou diabetici ohroženi také řídnutím kostí a rizikem častých zlomenin. Mají zvýšenou tvorbu a ukládání kolagenu v těle (tzv. diabetickou kolagenózu), která způsobuje omezení hybnosti v kloubech, primárně na ruce či rameni, a jsou tedy náchylnější k syndromům zmrzlého ramene či karpálního tunelu,“ doplnila Iva Bílková.

Příznaky diabetu

K prvotním signálům diabetu patří silná únava, neutuchající hlad, sucho v ústech, časté močení, špatně se hojící rány nebo opakované infekce. U diabetu 2. typu však tyto příznaky nebývají náhlé a tolik významné jako u 1. typu, onemocnění se projevuje pozvolna a k diagnostice mnohdy dojde až po letech, kdy nastoupí vážnější zdravotní problémy. Pokud se diabetes 2. typu dlouhodobě neléčí, přechází do 1. typu.

V případě, že se některý z těchto symptomů opakovaně projevuje, je vhodné navštívit praktického lékaře a zkonzultovat s ním, zda příčinou nemůže být diabetes.

Významnou úlohu ve vyhledávání pacientů s diabetem a v potvrzení diagnózy má laboratorní vyšetření. Hladiny glukózy v krvi u mužů a (netěhotných) žen by nalačno neměly být vyšší než 5,5 mmol/l, u hodnot 5,6-6,9 mmol/l je vhodné opakování laboratorního vyšetření v jiný den. Pokud je výsledek potvrzen, může jít o zvýšené riziko vzniku diabetu (prediabetes) a je potřebná lékařská konzultace. V takovém případě se doporučuje doplnit vyšetření o zjištění koncentrace tzv. glykovaného hemoglobinu (HbA1c).

Léčba je týmová práce

Léčba diabetu 1. typu zahrnuje farmakologickou léčbu založenou na včasném dodání chybějícího inzulinu a individuální úpravu denního režimu. Diabetu 2. typu se na rozdíl od prvního typu dá předcházet úpravou stravovacích návyků, životního stylu a snížením hmotnosti. U již propuknutého diabetu 2. typu se také využívá farmakologická léčba.

Žádný diabetik se neobjede bez glukometru, který měří hladinu cukru v krvi. Ty je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Úspěšná léčba diabetu nestojí pouze na dietním jídelníčku, popřípadě dávkách inzulínu či dalších léků. Velice významným pilířem terapie cukrovky je pohyb.
 „Mnozí diabetici jsou přesvědčeni, že se svým onemocněním nemohou sportovat. Opak je ale pravdou. Dobře zvolenými aktivitami pacient předejde rizikům obezity a svalovým i kosterním problémům. Začátečníkům bych doporučila 30 minut svižné vzpřímené chůze denně, nezáleží na vzdálenosti, ale na intenzitě – dobré je být trochu zadýchaný, ale stále moci mluvit. Podle narůstající kondice a vlastních pocitů si pacient může chůzi prodlužovat. Zásadní je pravidelnost pohybu!“ říká hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Při jakýchkoli příznacích nevolnosti je ale nutné cvičení přerušit a odpočívat.
„Nikdy nesportujte nalačno. I při stejné zátěži lehké intenzity má většina lidí vyšší energetický výdej po jídle než s prázdným žaludkem. Před sportovní aktivitou je vhodné dát si müsli tyčinku nebo ovoce, které tělu dodají rychlé cukry k okamžité práci svalů. Po 20 minutách zátěže pak dochází ke štěpení glykogenu z energetických zásob v játrech,“ doporučila Iva Bílková.

Správně zvolená zátěž

Inzulin a fyzická aktivita hladinu cukru v krvi snižují, jídlo a antiregulační hormony ji zvyšují. Při nevyváženém poměru tří zmíněných pilířů: inzulin-jídlo-pohyb nastává výkyv hladiny cukru v krvi z normy. Diabetici by se proto nikdy neměli přetěžovat a vhodný sport či cvičení konzultovat například s fyzioterapeutem.
„Diabetik 2. typu musí při sportu udržet zátěž mezi dvěma extrémy: příliš krátká a málo intenzivní zátěž nevyvolá léčebný efekt a nepřispěje k adaptaci na zátěž. Naopak příliš intenzivní zátěž vyvolá metabolický rozvrat. Ideálně zvolená zátěž u diabetika 2. typu rozštěpí přebytečnou glukózu, sníží koncentraci inzulinu v krvi a zvýší citlivost inzulinových receptorů. U pacientů léčených dosud jen výživovou dietou tak může vhodný tělesný pohyb oddálit přechod na léčbu perorálními antidiabetiky či inzulinoterapii, u lehčích případů může této nutnosti i trvale zabránit,“ vysvětlila Iva Bílková.

Které druhy sportu jsou pro diabetiky vhodné?

Druhy fyzických aktivit je potřeba vybírat podle závažnosti onemocnění.

1. DIABETIK SE ZÁVAŽNÝMI KOMPLIKACEMI

- lidé po infarktu, mozkové mrtvici, amputaci či s velmi vysokým krevním tlakem

Doporučený sport: NORDIC WALKING

Vzpřímená chůze přispívá k posílení svalů, dochází k napřímení páteře a aktivaci středu těla. Má blahodárný vliv na oběhový systém, pozitivně ovlivňuje mechanické vlastnosti cév a tím i krevní tlak, pomáhá při odplavování odpadních látek z tkání. Pravidelné svižné procházky po rovině nebo do kopců po kvalitních cestách mohou u diabetiků dokonce snižovat množství užívaného inzulinu. Pokud využijete hole na nordic walking, budete stabilnější, zapojíte i horní končetiny a ulevíte nosným kloubům.

2. DIABETIK S VYSOKOU MÍROU RIZIK KOMPLIKACÍ

- pacienti s přidruženým onemocněním jako artróza, vysoký krevní tlak či obezita

Doporučený sport: JÍZDA NA ROTOPEDU, PLAVÁNÍ

Diabetici se často potýkají s poruchou koordinace – díky většímu odporu ve vodě v bazénu posilují svaly a zlepšují přesnost pohybu. Při plavání se zvyšuje prokrvení tkání, což je dobré pro diabetiky, kteří mívají poškozené vlásečnice. V neposlední řadě také voda svým tlakem podporuje funkci lymfatického a krevního oběhu a tím snižuje otoky nohou, boků a pasu. V případě otevřené rány na „diabetické noze“ je koupání vyloučeno.

3. DIABETIK S NÍZKOU MÍROU RIZIK KOMPLIKACÍ

- „čerství“ nebo dlouhodobě kompenzovaní diabetici bez přidružených problémů

Doporučený sport: CYKLISTIKA, FITNESS, BĚH, AQUAAEROBIK, KOLEKTIVNÍ SPORTY (sportovat mohou téměř bez omezení)

Není nic, co by bylo těmto diabetikům zapovězeno. Naopak jakýkoli pohyb, který zadýchá, lehce unaví svalově, je pro cukrovkáře žádoucí. Zlepší sílu svalu, koordinaci a přispěje k vyrovnání příjmu a výdeje energie.

Zdroj: FYZIOklinika.cz

Pokud potřebujete poradit s výběrem potravin vhodných pro diabetiky, kosmetiky pro diabetiky, doplňků stravy nebo máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce