Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak zmírnit bolest zubů

( aktualizováno 25. května 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5694x )

Bolest zubů se často objeví ve chvílích kdy se to nejméně hodí. Jsou svátky, víkend, jste na cestě na dovolenou nebo váš lékař zrovna neordinuje. Od bolesti zubů si můžete částečně ulevit sami. Co vám může pomoci?

Dobrá rada
shutterstock.com

Bolest zubů může mít spoustu podob a příčin. Od rostoucích osmiček, přes zánět dásní až po obnažené zubní krčky. Nejúčinnější jak se bolesti zbavit, je samozřejmě návštěva stomatologa. Pokud se k němu ale z nějakého důvodu zrovna nemůžete dostavit, můžete si od bolesti ulevit i sami. Jak na to?

Léky na zmírnění bolesti

K úlevě od bolesti zubů jako první pomoc volíme osvědčené léky na bolest. Vhodné jsou léky s protizánětlivým účinkem jako je ibuprofen nebo diclofenac. Z léků na bolest zubů je na trhu celá řada přípravků jako je Ibalgin, Nurofen, Valetol, Nalgesin S. V případě bolesti zubů při prořezávání u miminek a malých dětí se doporučuje homeopatický lék Camilia a gely na masáž dásně Buccotherm, Kamistad nebo Calgel. O vhodnosti konkrétního léku se poraďte s ošetřujícím lékařem.

Z přírodních produktů dobře působí hřebíček naložený v alkoholu nebo v oleji. Takto vyrobená tinktura či olej zmírňuje bolesti zubů, léčí dásně a urychluje hojivé procesy na dásních. Hřebíček pro jeho osvědčené účinky najdete také v zubních pastách a ústních vodách.

Lékárna.cz nabízí velké množství přípravků proti bolesti zubů

K péči o bolestivý zub a dáseň, kde je přítomen zánět používejte ústní vody s protizánětlivými látkami např. Corsodyl nebo Parodontax. A lokálně lze aplikovat také protizánětlivé gely např. Curasept, Enzymel Intensive gel a další.

Studené obklady nebo led 

Přikládání studených obkladů na líc může snížit bolest zubů. Chlad totiž způsobuje zúžení krevních cév, což může ulevit od bolesti. Studené obklady znecitlivý problém a také zmírní otoky. Je praktické mít doma v ledničce či mrazáku vždy poruce chladivý gelový sáček, který obalíte v látce a můžete hned přiložit na bolestivé místo. Pokud nemáte studený obklad můžete improvizovat a použít např. sáček mražené zeleniny, který zabalíte do utěrky abyste ochránili pokožku obličeje. Nikdy byste však neměli aplikovat studené obklady na dobu delší než 15 až 20 minut!

Zkusit můžete i led. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Chladivě působí také různé éterické oleje, například olej z máty, eukalyptu, citronu či levandule. Tyto chladivé oleje bývají součástí různých mastí či chladivých gelů, jako například dobře známá Tygří mast. Samotné esenciální oleje vždy ředíme v nosném oleji tak, že do 1 lžíce oleje nakapeme jen několik kapek éterického oleje. 

Akupresura

Na zmírnění bolesti můžete vyzkoušet i akupresuru. V prohlubni mezi nosem a horním rtem si tlačte po dobu 2 až 3 minut na bod, který má tlumit zubní bolest.

Navštivte zubního lékaře

Jediný, kdo vám skutečně dokáže pomoci od bolavých zubů, je zubní lékař. Zatímco všechny léky, byliny a postupy řeší jen bolest samotnou, zubař odborně a spolehlivě odstraní její příčinu. Nikdy proto neváhejte s jeho návštěvou.

V případě, že vás trápí bolest zubů a potřebujete poradit, zeptejte se lékárníků v Odborné poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce