Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Klíšťata způsobují stále vážnější potíže

( Pavla Skurovcová | přečteno: 13326x )

O deset procent přibylo letos v porovnání s minulým rokem počet případů klíšťové encefalitidy.

O deset procent přibylo letos v porovnání s minulým rokem počet případů klíšťové encefalitidy. K 29. srpnu bylo hlášeno 223 případů onemocnění. V poslední době se nemoc často vyskytuje u seniorů, kteří tráví letní sezónu na svých chalupách. Varující je však podle lékařů zejména to, že zvláště ve vyšších věkových skupinách probíhá nemoc velmi vážně. To znamená, že pacienti mají více potíží, déle pobývají na jednotce intenzívní péče, častěji potřebují umělou plicní ventilaci, více se také vyskytují obrny a dokonce i úmrtí.

Velmi těžký průběh akutní nemoci ale není jedinou hrozbou. Následky nemoci mohou člověku dlouhodobě ovlivňovat kvalitu života. Bolesti hlavy, poruchy spánku, závrať, nesoustředěnost, snížená výkonnost v práci a únava jim pak znemožňují žít jako dřív. Hůře tento stav snášejí podle Václava Chmelíka, primáře infekčního oddělení nemocnice v Českých Budějovicích ženy, což souvisí s jejich vysokou zátěží prací i péčí o rodinu.

Další změnou, kterou lékaři zaznamenali je i věková skladba nakažených lidí. Výskyt nemoci poklesl u lidí mladších 24 let, výrazně pak u dětí, které ještě nedosáhly deseti let. Bohužel se však nepodařilo snížil počet klíšťové encefalitidy u seniorů. A právě jim hrozí těžké následky nemoci častěji. „ Poruchy vědomí mívají například lidé nad padesát let dvakrát častěji. U lidí nad 75 let nemoc obvykle probíhá těžce a tito lidé také špatně dopadají,“ upozorňuje Václav Chmelík.

Lidé daleko častěji nechají očkovat své děti, u kterých mívá nemoc zpravidla lehčí průběh. Na sebe či na své rodiče se již myslí mnohem méně. Přitom očkování je jedinou možností, jak klíšťové encefalitidě předejít. Očkovat by se tedy měly nechat všechny generace. V současné době neexistuje lék potlačující původce nemoci.

Počet očkovaných je v současnosti malý. V jižních Čechách je to přibližně 20 procent obyvatel, v jiných krajích mnohem méně. Za vakcínu se zaplatí 900 až 1500 korun. Očkovat je možné po celý rok, existují dvě očkovací schémata pro teplé a chladné měsíce roku.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce