Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Klíšťová encefalitida může zpočátku vypadat jako běžná viróza

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2682x )

Základní vodítka, která by vás měla vést k podezření na klíšťovou encefalitidu, jsou dvě – měli jste klíště a máte zvýšenou teplotu nebo horečku. Existují sice případy, kdy má toto onemocnění skrytý průběh a nijak se neprojevuje, ale to jsou vzácné výjimky.

shutterstock.com

Klíšťová encefalitida může proběhnout zcela bez příznaků, případně pouze jako mírné chřipkovité onemocnění, u řady pacientů dochází k obávanému zánětu mozkových blan, mozku či míchy s četnými komplikacemi. Virus se přenáší nejčastěji přisátím infikovaného klíštěte, výjimečně požitím nepasterizovaného mléka či výrobků z něj.

Čtěte také: Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza: co byste měli vědět

Klíšťová encefalitida probíhá v drtivé většině ve dvou fázích.

První fáze vypadá jako chřipka

Nejprve vypadají příznaky klíšťové encefalitidy jako běžné chřipkové onemocnění. Dá se s ním proto jednoduše zaměnit!

Příznaky zahrnují:

  • bolest hlavy, svalů a kloubů
  • únava
  • mírně zvýšená teplota
  • někdy bývá nevolnost nebo bolesti v krku

Infekci v první fází neodhalí často ani běžně dostupné laboratorní testy, zároveň ale zatím není postižen centrální nervový systém. U většiny pacientů obtíže spontánně ustupují do dvou až sedmi dnů. Doporučuje se klidový režim a dostatek tekutin a předepisují se léky na horečku a bolesti.

Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů první fáze chybí a onemocnění se již ze začátku projeví závažnými příznaky druhé fáze.

Druhá fáze ve znamení bolesti

Pokud pacienti klidový režim nedodržují, mohou jim po přechodném zlepšení horečky vrátit. Doplňuje je intenzivní bolest hlavy, světloplachost, nechutenství či zvracení. Pacientům se mohou třást ruce, nohy či oční víčka, může dojít ke zpomalení řeči nebo poruchám spánku.

V této fázi nemocný vyžaduje hospitalizaci, během které se prokáže zánětlivé postižení mozkových blan. Mezi možné komplikace patří obrny hlavových nervů či končetin, porucha vědomí či selhávání životně důležitých funkcí. Nemoc je mírnější u dětí než u osob středního či vyššího věku.

Čtěte také: Měsíc sledujte místo, kde jste měli klíště

Trvalé následky

Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Tyto potíže obtěžují pacienty v práci a při běžných činnostech. Patří k nim například:

  • obrny horních končetin,
  • chronické bolesti hlavy,
  • poruchy rovnováhy, závratě a třes,
  • poruchy koncentrace, nálady nebo spánku,
  • snížená výkonnost a deprese.

Očkování se vyplatí

I když se podaří nemoc vyléčit, samotná léčba trvá velmi dlouhou dobu. Běžné jsou 3 měsíce léčení a 1 rok sledování. Takhle dlouhý výpadek ze školy nebo zaměstnání pak výrazně ovlivňuje život postiženého a návrat zpátky do běžného života. Není proto nic snazšího než těmto problémům předejít očkováním.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce