Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Klíšťová encefalitida: Zapomněli jste se včas přeočkovat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5579x )

Dodržet správný průběh očkování není vždy jednoduché. Co dělat v případě, když danou dávku vynecháte?

shutterstock.com

Na trhu jsou dnes k dispozici dvě různé vakcíny proti klíšťové encefalitidě, ale ať už si vyberete jakoukoliv, očkovací schéma bude velmi podobné. V případě výpadku v dodávkách očkovacích látek je možno zaměnit vakcíny, jak v základním konvenčním schématu, tak i v rámci přeočkování. Vakcíny nelze zaměňovat u zrychlených schémat.

V obou případech se kompletní očkování skládá ze tří dávek, aplikovaných do deltového svalu (u dětí do 18 měsíců do stehenního svalu), a následných pravidelných přeočkování. Řádné očkovací schéma (tedy ve standardní, nikoli zrychlené variantě) vypadá následovně:

Termín první dávky si můžete zvolit naprosto libovolně. Už dávno neplatí, že se očkování musí zahajovat jen během podzimních či zimních měsíců. Obecné pravidlo zní: čím dříve, tím lépe. Druhá dávka se u obou dostupných vakcín aplikuje po 1–3 měsících po podání první dávky.

Třetí dávka se aplikuje za 5–12, případně 9–12 měsíců po druhé dávce, záleží na druhu zvolené vakcíny. Po obdržení všech tří očkovacích dávek ve správném termínu není ještě vyhráno. První přeočkování je potřeba absolvovat za 3 roky od obdržení poslední očkovací dávky. Přeočkování se pak každých 3–5 let opakuje po celý život, pokud si chcete udržet dostatečnou hladinu protilátek.

Přisáté klíště během očkovacího schématu

Zahájení očkování po přisátí klíštěte u neočkovaného jedince nemá smysl, neboť je velmi nepravděpodobné, že by došlo k vytvoření dostatečné imunitní odpovědi před uplynutím inkubační doby onemocnění. Obecně se aplikace 1. či 2. dávky doporučuje s odstupem minimálně 28 dnů od přisátí klíštěte (možná inkubační doba onemocnění).
Pokud dojde k přisátí klíštěte v intervalu 14 a více dnů po druhé dávce, je možno očekávat dostatečnou imunitní odpověď.

Promeškání druhé a třetí dávky

Pokud promeškáte termín druhé dávky očkovacího schématu (tj. za 1–3 měsíce od první dávky), lze pokračovat aplikací opomenuté dávky za předpokladu, že od 1. dávky neuplynulo více než 12 měsíců. Interval mezi 2. a 3. dávkou by pak měl být 5-12 či 9-12 měsíců podle typu vakcíny.

Při promeškání třetí dávky očkovacího schématu lze pokračovat aplikací opomenuté dávky za předpokladu, že od 2. dávky neuplynuly více než 3 roky. První přeočkování se aplikuje za 3 roky od 3. dávky.

Při tom je však třeba mít na paměti, že každý organismus reaguje na očkování individuálně. Proto je vždy na místě konzultace s lékařem a individuální zvážení situace. Aktuální hladinu protilátek je možné otestovat také vyšetřením z krve.

Promeškání přeočkování

Pokud promeškáte termín pravidelného přeočkování, je možné aplikovat pouze jednu promeškanou booster dávku v případě, že od poslední dávky neuplynulo více než 10 let. Následně je vhodné pokračovat s doporučeným přeočkováním po 3 nebo 5 letech podle věku pacienta a použité očkovací látky.
Pokud jsou promeškané intervaly základního schématu či přeočkování delší než výše uvedené, pak je vhodná kontrola protilátkové odpovědi za 4 týdny po aplikaci opomenuté dávky, ideálně pomocí virus neutralizačního testu. V případě nedostatečných hladin protilátek se zahajuje celé základní konvenční schéma očkování.

U osob s prokázanou či očekávanou imunodeficiencí (jedinci náchylnější k infekčním onemocněním) je doporučeno přísné dodržování očkovacího schématu. V případě nedodržení intervalů je doporučeno celé očkovací schéma zahájit znovu.

Zdroj: www.infekce.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Podezření na klíšťovou encefalitidu

Asi před dvěma týdny jsem měl klíště,v uplynulých dnech kašel,rýma a celkově lehká únava.Teploty ani výrazné bolesti hlavy jsem neměl. Jsem lehký hypochondr a tak mi vrtá hlavou klíšťová encefalitida.Je možné zajít za obvodní lékařkou a nechat si udělat odběr krve,kterým by se dala zjistit tato nemoc?Děkuji.S pozdravem Tomáš

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce