Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Koronavirus se podle vědců mateřským mlékem nepřenáší

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 321x )

Může kojící matka přenést koronavirus na své dítě? Touto otázkou se od počátku koronavirové pandemie zabývají vědci po celém světě. Odpověď přináší americká studie z Kalifornské univerzity. Vědci zkoumali mateřské mléko nemocných žen a přítomnost viru, který způsobuje nemoc covid-19, u žádného vzorku nepotvrdili.

shutterstock.com

„Na základě dosavadních poznatků předpokládáme, že nemoc covid-19 nemá na šestinedělí ani těhotenství žádný vliv. Světová zdravotnická organizace ani Evropská organizace pro asistovanou reprodukci nevydaly žádné upozornění, že by se lidé neměli pohlavně stýkat,“ říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z reprodukční kliniky Reprofit. Kvůli obavě z nákazy koronavirem odkládají některé páry založení rodiny, a to jak přirozeným způsobem, tak za pomoci asistované reprodukce.
„Z důvodu pandemie rozhodně početí oddalovat nedoporučuji. Zdánlivě vypadá, že odklad miminka nic neznamená, ale starším párům může bohužel takzvaně ujet vlak. Ve vyšším věku plodnost rapidně klesá, a každý měsíc se tak počítá,“ upozorňuje MUDr. Machač. Těhotné ženy by však měly v období pandemie dodržovat všechna doporučená nařízení a vyhýbat se rizikovým kontaktům. Důležitý je přísun vitaminů i pobyt na čerstvém vzduchu a slunci právě z důvodu dostatku vitaminu D. Pokud je v rodině někdo nakažený, je podle odborníků vhodné, aby se od něj těhotná žena izolovala.
„Obezřetné by měly být především ženy trpící diabetem, obezitou nebo vysokým krevním tlakem, jelikož osoby s těmito nemocemi mívají zpravidla těžší průběh nemoci covid-19 a už samotné těhotenství je pro ně zátěž,“ vysvětluje MUDr. Machač, který musel koronavirové pandemii uzpůsobit chod své ordinace. Pacientům při vstupu měří teplotu a těm, kteří mají horečku, kašel nebo další typické symptomy pro nemoc covid-19, léčbu odkládá.
„Máme pacientky, které se nakazily koronavirem a současně se u nás léčily. U těchto případů nedoporučujeme transfer embryí do dělohy. Nebojíme se o embryo, ale nevíme, zda se zdravotní stav pacientky nezhorší, a chceme předejít riziku, že těhotná žena skončí na jednotce intenzivní péče,“ říká MUDr. Machač. Situace v ordinacích a porodnicích je podle něj mnohem klidnější, než tomu bylo při první vlně pandemie.
„V březnu a dubnu jsme ještě spoustu věcí nevěděli a byli v nejistotě. Teď už jsme si zvykli jak my, tak porodníci,“
popisuje MUDr. Machač.

Pro těhotné ženy a jejich potomky mohou být nebezpečné jiné nemoci

Z matky na dítě se nejčastěji přenáší infekce streptokokem.
„Pro novorozeně je to závažná infekce, všechny matky proto v 36. týdnu vyšetřujeme, jestli v pochvě nemají streptokoka. Když infekci skutečně objevíme, podáme ženě při porodu antibiotika,“ přibližuje MUDr. Machač. Zatímco u ženy v drtivé většině probíhá infekce streptokokem bezpříznakově, miminku by mohla způsobit zápal plic. Z matky na dítě se nákaza přenáší až vaginálním porodem. Kromě streptokoka může žena na dítě přenést i pohlavní nemoci. Lékaři proto nastávající maminky vždy preventivně testují.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce