Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kouříte? Dejte si pozor na hemoroidy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2123x )

Kuřák má téměř 2,5x vyšší riziko hemoroidálního onemocnění. Tuto skutečnost dokázala studie publikovaná v loňském roce. Nezáleží přitom na tom, zda pacienti s kouřením již skončili, nebo se jedná o současné kuřáky. Potvrzuje se také skutečnost, že již není pravda, že s hemoroidálním onemocněním mají významně častěji zkušenost ženy. Rozdíly mezi muži a ženami se stírají.

shutterstock.com

Hemoroidy jsou žilní pleteně v oblasti konečníku, které máme všichni. Jejich úlohou je uzavírat konečník a bránit samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Svědění, pálení, bolest a krev ve stolici jsou příznaky toho, že došlo k jejich rozšíření. Tzv. hemoroidální onemocnění, jak se tato zdravotní komplikace nazývá, trápí dle odhadů polovinu z nás. Kuřáci přitom mají téměř 2,5x vyšší riziko, že se jich toto nepříjemné onemocnění bude týkat. Ukázala to studie Association of Hemorrhoid Vascular Injuries with Cigarette Smoking—An Evaluation with Interesting Prospects. Hemoroidální onemocnění nepředstavuje ohrožení života, souvisí s ním ale významné zhoršení jeho kvality v průběhu akutní fáze. Vzhledem k chronické podstatě je nutná odborná léčba.

Přesnému odhadu počtu pacientů brání stud

S rozšířenými hemoroidy projevujícími se pálením, svěděním, bolestí a červenou krví při stolici trpí více než polovina z nás. Dle odborníků se přitom nemusí jednat o konečné číslo. „S některými problémy se pacienti neradi svěřují a trvá jim dlouho, než se odhodlají je řešit. Je to pochopitelné, ale řešení není dobré odkládat,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy. Včasná diagnóza je důležitá např. kvůli možné záměně příznaků s život ohrožující rakovinou tlustého střeva nebo konečníků.

Za nemoc může zaměstnání i stres

Riziko hemoroidálního onemocnění zvyšují kromě dědičnosti, věku a těhotenství faktory související s rozvojem moderního způsobu života. To potvrzuje i MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z Nemocnice TGM Hodonín:
„Mezi civilizační rizikové faktory patří sedavé zaměstnání, nedostatek fyzické aktivity, kouření a problémy s vylučováním. U posledního ze jmenovaných se může jednat jak o chronickou zácpu způsobenou mimo jiné nedostatkem pohybu a stravou s nedostatkem vlákniny, tak průjem souvisejícím například se stresem a syndromem dráždivého tračníku." 

Hlavní příznaky onemocnění

Toto nepříjemné onemocnění se nejčastěji projevuje následujícími příznaky:

  • Krvácení při vyprazdňování,
  • svědění konečníku,
  • hroznovité útvary kolem konečníku,
  • bolestivost při stolici.

Pokud trpíte některou z těchto obtíží, neváhejte se obrátit na lékaře. Problémy doprovázené s tímto onemocněním mohou totiž indikovat mnohem závažnější chorobu, například zhoubný nádor tlustého střeva. Návštěvu lékaře, který vás důkladně prohlédne, neodkládejte.
V současné době není zapotřebí obávat se bolestivého vyšetření – moderní medicína má dnes k dispozici metody, které se snaží v maximální možné míře brát ohledy na pacientův komfort,“ říká MUDr. Vladimír Danda.

Příznaky se budou zhoršovat

„Každé základní vyšetření se opírá především o anamnézu, tedy pohovor o problému, a digitální vyšetření do konečníku (prstem s lubrikačním gelem). Dalším základním vyšetřením konečníku je anoskopie – jedná se o krátkou trubičku, která je spolu se zdrojem světla zavedena do konečníku. Cílem přitom je posoudit stav sliznice (pocitově je vyšetření srovnatelné s podáním nálevu),“ vysvětluje MUDr. Hořínková. Hemoroidální onemocnění má 4 stadia. Důležité je co nejdříve navštívit lékaře. Ten může poradit s úpravou životního stylu i medikamentózní léčbou. Ta přitom může být místní (masti, čípky), nebo se může jednat o léčbu posilující celkově žilní stěny (venofarmaka). V pokročilejších stadiích je nutný menší zákrok, případně operační proces v konečníkové oblasti.  

Hemoroidální onemocnění nepředstavuje ohrožení života, souvisí s ním ale významné zhoršení jeho kvality v průběhu akutní fáze. Vzhledem k chronické podstatě je nutná odborná léčba.

Léčba: masti, tablety, laser, teplo i skalpel

 „V léčbě hemoroidální nemoci se využívají především režimová opatření. Mezi ty patří vhodné stravování, zajištění optimální konzistence stolice a správný defekační proces (vypuzování stolice). Na druhém místě je to lokální léčba pomocí mastí a čípků, kterou dále zesiluje celkové užívání venofarmaka,“ říká MUDr. Soňa Hořínková, proktoložka z TGM v Hodoníně.

Léčba závisí na stupni postižení. V prvních stadiích je možné zlepšit zdravotní stav jak akutní léčbou ve formě mastí a čípků, tak léčbou systémovou (venofarmaka posilující žilní stěnu). Později jsou nutné semiinvazivní ambulantní zákroky, například ligace, sklerotizace, laserová terapie nebo fotokoagulace. Nejradikálnější metodou je pak chirurgická léčba.

Léčba hemoroidů v rámci jednodenní chirurgie

Vhodným způsobem, jak problémy s hemoroidy řešit, je zákrok v rámci tzv. jednodenní chirurgie. Výhodou tohoto zákroku je, že se používají tzv. miniinvazivní způsoby operace, umožňující výrazné zkrácení pobytu nutného na nemocničním lůžku. Tyto výkony jsou zároveň ze strany pacientů velmi dobře snášeny. Rovněž pooperační bolesti po tomto typu operací jsou mnohem menší v porovnání s klasickými operacemi. Doba hospitalizace po zákroku je běžně maximálně dva dny, což usnadňuje pacientům návrat do běžného života.

Jak předcházet problémům s hemoroidy

Abychom snížili riziko, že se u nás hemoroidy objeví, případně že se bude stav zhoršovat, měli bychom tedy dodržovat několik základních preventivních pravidel.

  • Zdravé stravování (dostatek vlákniny, dodržování pitného režimu, omezení dráždivých jídel, alkoholu a kávy).
  • Pravidelné a správné vyprazdňování (vhodné je chodit na stolici vždy ve stejný denní čas, ráno může pomoci vypití sklenice vlažné vody nalačno, na toaletě trávit jen nutný čas).
  • Hygienická opatření perinea (krajiny kolem konečníku) s ohledem na citlivou tkáň řitního otvoru. Ta je důležitá nejen po stolici, ale také například po sportování nebo při nadměrném pocení v mezihýžďové oblasti.
  • Sportování by mělo být součástí každodenního režimu (vhodné jsou sporty bez nutného sedu, podřepu a zvedání těžkých věcí).
  • Důležité je vyvarovat se sezení na studených a vlhkých plochách.

Zdroj: www.konectabu.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce