Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékařské fórum: Jarní únava není mýtus ani výmluva

( Irena Waldhauserová | přečteno: 13959x )

Ani jeden z námi oslovených odborníků nad jarní únavou nemávl rukou s tím, že je to jen výmluva, kterou se někteří z nás snaží ospravedlnit vlastní lenost. Naopak, považují jarní únavu za fenomén, který tu byl od pradávna a souvisí nejen s dlouhou zimou, ale i se snahou s nástupem jara rychle všechno dohnat. Vzkazují: na nohy vás postaví vitamíny, dostatečný pitný režim, ale hlavně pobyt venku a odpočinek.

shutterstock.com

Za jarní únavu si částečně můžeme sami

„Jarní únava byla dřív mnohem výraznější jev než dnes, protože lide spjatí s přírodou – sedláci a pastevci  - opravdu těžko snášeli dlouhou temnou zimu. Jaro pro ně znamenalo vysvobození, protože tou dobou už byli celkově hodně vyčerpaní. Dnes jsou jarní únavy mírnější, protože celkově je život pohodlnější a více méně jakoukoli zeleninu a ovoce můžeme mít po celý rok,“ říká na úvod psycholog PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, PhD. Nebo spíš by jarní únavy mohly být mírnější, kdybychom trochu víc respektovali zákonitosti přírody, jíž jsme součástí. „V současnosti totiž i v zimě - v období vegetačního klidu, a tedy i relativního metabolického klidu - pracujeme tvrdě a naplno. Snažíme se poroučet větru, dešti, i když se nám to neosvědčilo,“ upozorňuje specialista na civilizační nemoci MUDr. Jiří Holečko z Luže.

Nejen plný zápřah v práci, ale i snaha po zimě co nejrychleji dohnat všechnu práci na zahradě a vrátit se bleskově po zimních prolenošených a promlsaných večerech do kondice přispěje k tomu, že své po zimě unavené tělo dorazíme.  „Můžeme sklízet následky Vánoc a masopustu a vůbec zimních stravovacích návyků - vyšší váha, nižší pohyblivost, ochablé svaly, možné nedostatky vitaminů. A navíc nás  najednou zaskočí  zvýšené požadavky na  fyzickou aktivitu: Sníh na zahradě schoval leccos, co tam teď určitě nechceme, naopak je třeba  honem stříhat stromy, hrabat, rýt. V bytech slunce nemilosrdně ukazuje, že je nejvyšší čas umýt okna, vyprat záclony atd. Den se rychle prodlužuje a my máme pocit, že dokud je vidět, dotud je třeba pracovat s plným nasazením,“ upřesňuje diabetoložka MUDr. Eva Pěkná.

Rady čtenářů Ordinace.cz, jak se vypořádat s jarní únavou, najdete zde.

Jak bojuje s jarní únavou:

Brněnský gynekolog a porodník doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.: „Po dlouhé zimě tělo a hlavně duše potřebují více světla a sluníčka. Takže chodíme více na procházky, dodržujeme pitný režim, jíme více zeleniny a plánujeme letní dovolenou. Když to jde, jedeme v březnu za sluníčkem na pár dnů lyžovat. A jak koncem března zprovozníme bazén, je jarní únava definitivně pryč!“

Havlíčkobrodská diabetoložka MUDr. Eva Pěkná:  „Únavu přemáhám jen částečně, práci si dělím na menší části, v jídelníčku zařazuji víc zeleniny a ovoce a netučné výrobky, dávám pozor na příjem tekutin, ale  také si prostě ten odpočinek dopřeji. A pravda, někdy řeším únavu „kafem, ve kterém stojí lžička“, což jistě nelze obecně doporučit.“

Chrudimská lékárnice PharmDr. Jana Koutná: „S jarní únavou se snažím bojovat aktivně - častějším pobytem na čerstvém vzduchu. Dostatek světla a sluneční svit pomáhají zlepšit duševní kondici, sluneční záření navíc podporuje tvorbu vitaminu D. Důležitá je zdravá strava s obsahem ovoce a zeleniny a nelze opominout dostatečný pitný režim.  Vhodným pomocníkem v boji s jarní únavou jsou pro mě i přípravky z lékárny. Preferuji multivitaminové přípravky s vyváženým poměrem vitaminů a minerálů nebo přípravky obsahující vitamin C a koenzym Q10.“

I redakce Ordinace.cz  má své tipy na to, jak zatočit s jarní únavou – čtěte v tomto článku.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lékařské fórum: Pacient musí mít pocit, že ho chceme

Vzájemná důvěra mezi lékařem a pacientem nevzniká automaticky. Pacient od lékaře očekává pochopení, lékař od pacienta pravdivá slova. Podle názoru lékařů je pacient ochoten vysvětlit své nejniternější potíže až v okamžiku, kdy je uvolněný a cítí od lékaře podporu. Na vztah pacientů a lékařů se zeptala Ordinace.cz lékařů různých specializací po celé zemi.

Lékařské fórum: Jarní únava není mýtus ani výmluva

Ani jeden z námi oslovených odborníků nad jarní únavou nemávl rukou s tím, že je to jen výmluva, kterou se někteří z nás snaží ospravedlnit vlastní lenost. Naopak, považují jarní únavu za fenomén, který tu byl od pradávna a souvisí nejen s dlouhou zimou, ale i se snahou s nástupem jara rychle všechno dohnat. Vzkazují: na nohy vás postaví vitamíny, dostatečný pitný režim, ale hlavně pobyt venku a odpočinek.

Lékařské fórum vyvrací mýty o cukrovce

Inzulín je droga, nahradí ho borůvky, ale i to, že cukrovka je nakažlivá – to jsou mýty, se kterými se můžete často potkat. Bojují s nimi dokonce i diabetologové ve svých ordinacích. Lékařské fórum potvrdilo, že mýtů je spousta, stejně jako těch, kteří jim věří.

Lékařské fórum: za opakované vaginální infekce může moc hygieny a málo trpělivosti

Jen čtyři ženy ze sta mohou prohlásit, že zatím nepoznaly vaginální infekci. Zbylých 96 % žen už s tímto problémem u gynekologa bylo, většina opakovaně. Vyplývá to nejen z toho, co uvedli gynekologové, ale také z unikátního průzkumu Ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce