Makrobiotika: Kolikrát denně „chodíte“?

( Jarka Kučmášová | přečteno: 31781x )

Přijmeme-li nadbytečné množství jídla jen příležitostně, tělo to stráví, vyloučí. I při běžné každodenní makrobiotické stravě si organizmus zpracuje co potřebuje a ostatní vylučuje. Kdo se stravuje makrobioticky, může jít na toaletu denně i třikrát či pětkrát a je to v pořádku. Někdo jen jednou. A též to je v pořádku. Protože organismus vylučuje jen to, co nepotřebuje, ostatní si zpracuje. Kolikrát denně „chodíte“ vy?

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Vylučovacích způsobů a otvorů máme několik. Nejvíce jich má naše kůže, miliardy. Skrze kůži vychází mnoho jedů a přebytků, je třeba se potit a rozpohybovat lymfu. Tancem sportem, chůzí. Průjem či zácpa, nadměrné pocení, časté močení, pohyby střev, to vše je bráno jako nemoc – organismus se tím ale chce pouze zbavit přebytků. Jde o pud sebezáchovy. Nestíhá vylučovat „spodem“, ale nechce se udusit ve vlastních odpadcích.

Co horem přijímáme, to spodem vylučujeme?

Organismus umí vylučovat i jinak, naštěstí pro nás. Jinak by se vše ucpalo a hrozila by nám až smrt. Problémy s vylučováním si asi mnoho z nás představí jen jako průjem nebo zácpu. Jsou to ale i mnohé kožní projevy. Na kůži se mohou začít objevovat problémy v situaci, kdy například ledviny ztratí svou normální schopnost důkladně čistit krev. Na kůži se odrazí i to, když mají problém játra - největší metabolická továrna v těle. Pihy a jiné tmavé skvrny na kůži znamenají, že organismus nezvládá vylučovat „spodem“ cukry či sacharidy. Když nestíhá vylučovat mléčné výrobky spodem, objevují se často bílé skvrnky. Suchá pokožka může znamenat, že póry, čili potní žlázy a folikuly jsou uzavřené, tekutiny nemohou pronikat k povrchu. Jsou ucpané tuky. Kůže vysychá.

Jistě jsou to nepříznivé projevy, ale měli bychom to vnímat jako v podstatě dobrou věc, protože to umožňuje vnitřním orgánům, aby se přebytků zbavovaly, dostaly je ven z těla.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzana Škrabková

Může mi někdo vysvětlit, proč je kuskus podle tohoto článku zdravý, i když se jedná o výrobek z pšeničné krupice a stejně tak bulgur, což jsou pšeničné krupky, když jinak je pšeničná mouka zavrhována?

Jarka Kučmášová
2x

Jste velmi všímavá, umíte se ptát, to je důkaz Vaší kreativity a výborný začátek změny v životě, třeba ve způsoby stravování. Děkuji, že mi umožňujete následující vysvětlení. V makrobiotice není nic zavrhováno. Vše je třeba jíst se zdravým selským rozumem, jak v každém díle zdůrazňuji, čili klidně i pšeničnou geneticky pozměněnou a vymletou , tím zbavenou minerálů, stopových prvků i dalších látek, v současné době používanou, bílou pšeničnou mouku. (To jsem tedy napsala dlouhou větu o bílé mouce!) Pouze se držet pravidla, že jen trošku stačí. Někomu jednou týdně, někomu jednou měsíčně. Když si dodáme minerály, vitamíny a stopové prvky, tolik potřebné pro organismus, jinou stravou, třeba denní konzumací polévky z řas a misa, nebo kvašeným domácím zelím - není důvod si nedopřát i bílou mouku! Jestliže je organizmus zcela zdravý, to znamená i například to, že si střeva vyprazdňuje i po bílé mouce jednou (raději dvakrát) denně, takže nemá své "fotbalové hřiště", své střevo, zalepené letitými nánosy - pak už vůbec se nemusí bát občasné konzumace současných výrobků z bílé mouky. Vše je dovoleno, makrobiotické stravování je o radostném přístupu k životu, ale hlavně o tom PŘIZPŮSOBENÍ se. Budete někde v cizí zemi, kde nic jiného než bílá mouka není, budete ji jíst a stresovat se, že onemocníte??To si tedy užijete pobyt! Moje známá pracovala v jedné rozvojové zemi a celou dobu půlročního pobytu jedla každý den jen a jen kuskus s jednou bramborou ( to tam používají jako zeleninu!) a k tomu zvláštní sušené rybičky. V nich dostává organizmus tuky a další prvky.To jedla dvakrát i třikrát denně několik měsíců. Krásně se jí vyčistila pleť, zlepšila kvalita vlasů, nehtů, zhubla. Byla totiž nevědomky makrobiotik. Přizpůsobila se. A její organizmus dostával vše potřebné. Kuskus pochází z Afriky, kde je velmi složitou a šetrnou metodou vyráběn. Ten ona konzumovala. Suší ho tam místní ženy na slunci. Kuskus si nejen zachová všechny minerály a stopové prvky, ale i získá energii ze slunce. Je to živá potravina. Kuskus, který kupujeme v obchodech je vyráběn průmyslově instantním způsobem. Už při této větě zajisté tušíte rozdíl v kvalitě a obsahu výživných látek v kuskusu vyráběném tradičně nebo průmyslově. Kuskus nebo bulgur je dobré konzumovat například, když si můžeme vybrat. Kuskus nebo hranolky? Bulgur nebo knedlíky? Kuskus nebo americké brambory? Hluboko mražené rozpečené pečivo s mnoha přídatnými látkami z pekáren nebo kuskus? Při přechodu na stravování podle zdravého selského rozumu je oblíbený kuskus či bulgur výborná potravina. Asi tušíte, co tím chci říci. Že je dobré, když se naučíme zvolit si výhodnější variantu pro organismus. A my, zde v bohaté Evropě, si naštěstí můžeme vybírat. Máme z čeho. Na rozdíl od některých "hladových" zemí. Ještě jednou děkuji moc za dotaz a těším se na další. Jarka Kučmášová


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 936 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Češi snídají, ale sami a nezdravě

Snídani si denně dopřeje většina Čechů. Vynechává ji jen zhruba 14 % lidí. Ranní rodinná idylka je však Čechům vzdálená. Ve všední dny snídají nejčastěji doma o samotě. Průzkum ukázal, že teoreticky víme, jaké potraviny k snídani nejlépe servírovat. Realita je však jiná.

Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost

V zimě vyžaduje lidský organismus zvýšenou potřebu vitamínů, které se zpravidla snažíme doplňovat exotickým ovocem a zapomínáme při tom na vynikající domácí zdroj vitamínů, jakým je zelí a to zejména to kysané. Mléčné kvašení totiž ještě zvyšuje léčivé účinky hlávkového zelí.

Jak si upravit "vánoční hodování".

Ryba je vhodnou alternativou - záleží ale na její úpravě. Také výběr použitých tuků je důležitý.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.