Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Mateřské mléko je to nejlepší, co můžete miminku dát

(4. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 670x )

Mateřské mléko je nepochybně nejlepší start do života, který maminka může dát svému dítěti. Poskytuje přirozenou ochranu před infekcemi a pomáhá zdravému vývoji miminka. Organismus matky se připravuje v průběhu celého těhotenství na přirozený děj – kojení.

shutterstock.com

Co se děje při kojení?

Během kojení dochází k velké řadě hormonálních reakcí , které způsobují, tvorbu mléka, jeho uvolňování a i následnou reakci těla matky na tvorbu další dávky mateřského mléka a jeho složení. Čím častěji matka kojí, tím rychleji se vytvoří mléko.

Během kojení se tvoří dva hormony:

  • Prolaktin: působí na tvorbu mateřského mléka. Čím více dítě saje, tím více prolaktinu se vylučuje a tím více se tvoří mléka.
  • Oxytocin: má vliv na uvolňování mléka v průběhu kojení. Vyvolá kontrakci v malých buňkách, které uvolní mléko dítěti. Také napomáhá zpětnému zavinutí dělohy.

Mléko se tvoří ve žlázových buňkách mléčné žlázy, které jsou uspořádány do malých útvarů (alveolů). Produkce mléka funguje na principu nabídky a poptávky. Čím větší poptávka (stimulace/kojení) je, tím více se bude tvořit mléka. Toto je možné využívat i případě, že z nějakého důvodu tvorba mléka poklesne. Stačí dítě znovu častěji přikládat k prsu a přibližně do 2 dnů se produkce mléka zvýší. 

Přirozený instinkt dítěte je základem, podle kterého se musí řídit počet a délka jednotlivých kojení. Kojení by se mělo řídit dle dítěte, protože právě ono zná nejlépe své potřeby.

Proč kojit?

Mateřské mléko je pro miminko ideální stravou. Kojení je prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah. Blízkost matky a dítěte poskytuje teplo a pohodlí a zároveň stimuluje všech pět smyslů vašeho miminka – dotyk, zrak, čich, sluch i chuť.

Benefit kojení pro maminku je jednak ekonomický, ale také později praktický – prso máte vždy po ruce, mateřské mléko je navíc v ideálním složení odpovídajícím věku dítěte a ve správné teplotě, v neposlední řadě je kojení prevence před onkologickým onemocněním prsu a ženských orgánů a před osteoporózou během menopauzy. Kojení pomáhá mamince, aby se děloha po porodu rychleji vrátila do původního stavu a postava získala stejnou podobu jako před těhotenstvím. 

Pro dítě představuje kojení nejpřirozenější zdroj výživy, který podporuje vývoj a zrání funkcí imunitního systému, poznávacích a motorických funkcí, rovněž snižuje riziko obezity, cukrovky a alergie. Kojené děti jsou lépe chráněny proti infekcím dýchacích a močových cest a zánětu středního ucha. Mateřské mléko je lépe snášeno, než náhrady mateřského mléka, snižuje riziko průjmu, bolení bříška a zvracení.

Přínosem pro oba je silné citové pouto, které při kojení mezi maminkou a dítětem vzniká. Je to čas, který tráví společně v těsném kontaktu a mají ho jen pro sebe.

S mateřským mlékem dostává miminko nejen ideální stravu, ale i všechny typy protilátek, pomocné látky imunitního systému a obranné bílé krvinky. Tenhle imunitní koktejl je prostě pro vaše dítě v prvních měsících života naprosto jedinečný – a nezaplatitelný!

Jak se mateřské mléko vyvíjí

  • první dny po porodu se vytváří tzv. mlezivo (kolostrum), které obsahuje velké množství prebiotické vlákniny (oligosacharidů), výživné tuky a další látky imunologické povahy
  • od 3.-5. dne po porodu vzniká přechodné mateřské mléko, které pomáhá, aby se střeva miminka adaptovala na mléko zralé
  • od 14. dne už se tvoří tzv. „zralé“ mléko, které odpovídá optimálně potřebám dítěte (toto mléko obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy (laktóza)

Kromě laktózy jsou v mateřském mléce také oligosacharidy, které mají velký vliv na přežití, růst a aktivitu tzv. přátelských bakterií. Těmto sacharidům se říká prebiotická vláknina nebo také prebiotika. Kromě prebiotik jsou v mateřském mléku také polynenasycené mastné kyseliny neboli LCP mastné kyseliny, nukleotidy, vitamíny, minerální látky, enzymy a hormony a řady dalších obranných látek.

První přiložení – začátek kojení

První přiložení novorozence k prsu probíhá ještě na porodním sále, ideálně do 30 minut po narození. Sací reflex dítěte je v této době vyvinutý a organismus matky je kompletně připraven na nástup laktace jak po hormonální stránce tak po anatomické stránce, kdy v průběhu těhotenství a dochází také ke změnám na prsní žláze. Pokud k tomu nedojde, maminky se nemusí obávat toho, že laktace nenastoupí. Musíme vždy brát v úvahu, že každá maminka i miminko jsou individuality a svou adaptaci na nový prostor a souznění může trvat každému jinak. Také se musí zohlednit, a na to nesmíme zapomenou, průběh porodu. Zdravý novorozenec, který je přiložen na hrudník nebo břicho maminky, je v prvních hodinách aktivní a bdělý. V případě, že je mu dopřán čas pro nerušené uplatnění komplexu reflexů, najde sám spontánně prs s bradavkou a přisaje se. 

V prvních dnech pije miminko malé množství mleziva, které je lehce stravitelné, kaloricky velmi bohaté, s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a obranných látek. Mlezivo a následně mateřské mléko společně zabezpečují úspěšný přechod novorozence ze sterilního prostředí v děloze matky do zevního světa plného bakterií. 

Jak často mám kojit?

Během prvních týdnů kojení se doporučuje kojit dítě tehdy, když to samo vyžaduje, a nesnažit se zavádět žádný umělý pravidelný řád.

Dítě by vám mělo v této situaci být nejlepším průvodcem – samo vám nejlépe řekne, co potřebuje. Snažte se při kojení co nejpozorněji sledovat dítě a nehledět na čas a brzy si sama všimnete znaků, že je dítě hladové. Objem mateřského mléka, které tělo matky produkuje, se plně přizpůsobuje hladu dítěte, a jeho složení se v průběhu doby přizpůsobuje jeho výživovým potřebám. A to nejen během měsíce, ale také ze dne na den a také v době od začátku do konce kojení.

Jak dlouho kojit?

Doporučení odborníků je výlučné kojení do konce šestého měsíce a dále pokračovat do dvou let věku dítěte s postupným přidáváním nemléčných příkrmů. Mateřské mléko má ideální složení živin (bílkovin, cukrů a tuků). Svým obsahem obranných látek chrání dítě před celou řadou infekcí, snižuje výskyt alergií a svým měnícím se složením se přizpůsobuje potřebám rostoucího kojence. 

Jak podpořit tvorbu mléka

Časté kojení

Při tvorbě mateřského mléka platí jednoduché pravidlo, čím vyšší je poptávka, tím vyšší je nabídka. Proto laktační poradkyně doporučují novopečeným maminkám, aby kojily co nejčastěji.

Správná technika a poloha kojení

Dítě by mělo být správně přisáté k prsu maminky. Dítě přikládejte k prsu, nikoli prs k dítěti. Neměla byste se zbytečně dotýkat hlavičky dítěte, aby nedošlo k narušení sacího reflexu. Mezi vámi a dítětem by neměla být žádná překážka. Brada, tvář i nos dítěte se dotýkají prsu. Miminko by mělo mít v ústech celou bradavku i s dvorcem, jazyk by měl být předsunut přes spodní dáseň a horní ret je vytočený ven. Kojení vás nesmí bolet. Rovněž zvolená poloha by měla být pohodlná jak pro děťátko, tak pro samotnou maminku. Doporučenou polohou je boční fotbalová. Při ní miminko leží zezadu podél boku maminky na jejím předloktí, která dlaní přidržuje hlavičku dítěte u prsu. Tato poloha je vhodná pro všechny velikosti prsou a hmotnost dítěte. 

Odsávání mléka

Odstříkávání je vhodné, pokud je mléka málo, ale i hodně. Jestliže se laktace rozjíždí pomaleji nebo dítě málo saje, používání odsávačky vám může pomoci. Skvělou službu poskytne také v případě, že máte mléka nadbytek. Někdy se může stát, že dítě prsy dostatečně nevyprázdní, prsa jsou příliš nalitá a bolestivá a může vzniknout zánět. Nabídka odsávaček je velká. V zásadě můžete zvolit buď ruční, nebo elektrickou. Velký výběr odsávaček naleznete v internetovém obchodě Lékárna.cz. V jejich sortimentu naleznete také sáčky na mateřské mléko, které slouží k hygienickému uchování mléka a uspoří místo v chladničce. Používají se jednorázově, jsou vyrobeny z kvalitního odolného materiálu, který se hodí i k zamrazení.

Těsný kontakt maminky s děťátkem

Tvorbu laktace můžete ovlivnit i něčím tak příjemným, jako je mazlení se svým miminkem.

Masáž prsu

Další možností, jak podpořit kojení, je masáž prsu. Touto masáží podpoříte uvolňování hormonů, které podporují tvorbu mateřského mléka. Vhodné jsou i teplé vlhké obklady před kojením (např. i nahřátí prsu ve sprše).

Dodržujte pitný režim

Tvorbu mléka ovlivňuje také dostatek tekutin. Je důležité nejen hodně pít, ale také dbát na to, co pijete. Základem je čistá vodaKromě vody je vhodné sáhnout po neslazených ovocných šťávách a ovocných čajích.

Existují nápoje, které jsou přímo určené na podporu laktace. Jedná se o bílou kávu – vyzkoušejte meltu nebo Caro. Skvělou službu vám poskytnou také kojicí čaje nebo nápoj v prášku Gravimilk, který byl vyvinutý speciálně pro těhotné ženy. Kromě toho, že skvěle chutná, obsahuje také cenné vitamíny a minerální látky.

Vyzkoušejte homeopatika

S laktací vám mohou pomoci také homeopatika. Homeopatie je účinná a šetrná metoda, kterou lze využít i v období kojení. O tom, jaká homeopatika užívat, je dobré se poradit s odborníky, například s laktační poradkyní, případně v lékárně. Mnoho maminek užívá homeopatika s názvem Ricinus communis o síle 5 CH. Tento přírodní lék je ve formě granulí, které se jednoduše rozpouští v ústech a je vhodné jej užívat po celou dobu, než laktace plně „naběhne“. Mezi další často užívaná homeopatika patří Lac caninum 5 CH a Agnus castus 5 CH.

Bylinky

Pokud nemáte dostatek mléka, sáhněte po bylinkách. Existují takové, které mají velmi pozitivní vliv právě na tvorbu mléka. Mezi ty nejznámější patří pískavice řecké seno nebo benedikt lékařský. Skvělou kombinaci představuje anýz, fenykl a kmín. Kromě podpory tvorby mateřského mléka pomáhají proti nadýmání a prdíkům u novorozenců. Vyzkoušet můžete také čaj z kopřivy, která podporuje laktaci

Psychická pohoda

Může to znít jako klišé, ale právě psychika hraje při kojení obrovskou roli. Vyzkoušejte některé relaxační techniky – pomoci může i hluboké dýchání, poslech relaxační hudby a dostatek odpočinku, jak jen to miminko dovolí.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět prsu u kojící matky

Chtěla bych se zeptat, jak se léčí zánět prsu kojící matky mimo antibiotik?? Jaká receptura např. i našich babiček může pomoci?? Mnohokráte děkuji za odpověď.

Problémy při kojení

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík...

Vitaminy v těhotenství a v období kojení

Vitamíny a minerály jsou nezbytnou součástí potravy. Správné složení jídelníčku je jejich nejpřirozenějším zdrojem. Ale ne vždy se vám podaří zajistit tělu dostatečný přísun syrového ovoce a zeleniny, tepelná úprava vede...

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce