Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak si poradit s menstruací v letních měsících?

(7. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 680x )

Přestože v létě menstruace pohodlná není, nemusí vést k přehnaným starostem. Ženy dnes totiž mají na výběr řadu menstruačních pomůcek, které jejich komfort výrazně zvyšují, a pokud menstruaci nechtějí na dovolené řešit vůbec, mohou ji oddálit.

Dobrá rada
shutterstock.com

Používejte alternativní pomůcky

Menstruace už dávno není jen o používaní klasických vložek. Kromě tampónů ženy stále častěji sahají po menstruačním kalíšku, který je pohodlnou a ekonomickou alternativou. Tampony i menstruační kalíšky jsou k dispozici v různých velikostech, takže si ženy mohou vybrat ty, které jim nejlépe vyhovují.
„Dá se s nimi bez problémů plavat, protože absorbují menstruační krev přímo uvnitř pochvy. Ženy se proto nemusí bát, že by se krev dostala do vody. S kalíškem se každá žena musí naučit správně zacházet – po vyjmutí z pochvy z něj vyleje krev, omyje ho a může znovu zavést. Není to složité,“
popisuje gynekoložka MUDr. Martina Novotná z reprodukční kliniky Reprofit.

Vyzkoušejte menstruační kalhotky

Řada žen, a hlavně mladších dívek, už dnes při menstruaci běžné hygienické pomůcky nepoužívá – nosí totiž speciální kalhotky, jejichž vnitřní vrstva absorbuje menstruační krev. Používají se jako doplněk k menstruačnímu kalíšku, tamponu, vložce nebo samostatně. Jsou vyrobeny z moderních materiálů, které nepropustí a zajistí pocit sucha a pohodlí. Po použití se menstruační kalhotky buď ručně opláchnou, nebo vyperou v pračce.
„Jsou ekologické, protože se stejně jako menstruační kalíšky dají používat opakovaně. Nedochází u nich k prosáknutí krve a oblíbily si je zejména dívky v mladším věku. Ve škole nebo třeba na letním táboře díky nim nemusí nic řešit – stačí je pravidelně měnit,“ říká MUDr. Novotná. Vhodnou alternativou jsou podle ní i pro ženy, kterým z nějakého důvodu nevyhovují tampony nebo menstruační kalíšky.

Menstruační kalhotky zakoupíte na Lékárna.cz.

Dbejte na správnou hygienu

Při menstruaci je důležité dodržovat správnou hygienu, na kterou je třeba dbát zvlášť při dlouhém cestování nebo na místech s horšími hygienickými podmínkami. 
Obecné pravidlo zní, že vložku by si žena měla měnit každých zhruba čtyři až šest hodin, tampon pak každé dvě hodiny, a to i v případě, že krvácení není příliš silné. V otázce výměny menstruačních potřeb není rozumné hledět na nějakou úsporu. Po daných intervalech prostě vložku či tampon vyměňte, i když se na pohled zdají čisté. Z pochvy se do nich dostávají mikroorganismy, které se poté ve vlhkém a teplém prostředí rychle množí a mohou způsobit infekci močových cest, vaginální infekce nebo vyrážky. U tamponů je pravidelná výměna obzvláště důležitá kvůli riziku takzvaného syndromu toxického šoku, smrtelně nebezpečnému stavu způsobenému průnikem bakterií do krevního oběhu. Před a po manipulaci s menstruačními potřebami si vždy dobře umyjte ruce.

Tak jako by měla být během periody samozřejmostí pravidelná výměna menstruačních potřeb, měla by být samozřejmostí i důkladná hygiena intimních partií. Menstruační krev se často zachycuje na stydkých pyscích či v kožních záhybech kolem poševního otvoru, a je proto nutné tyto partie pravidelně omývat. Ideálně by si ženy měly intimní partie omýt vždy, když si menstruační potřeby mění. K omývání postačí čistá voda. Kdo by rád během svých dnů použil mycí gel, volte vždy určený pro ženskou intimní hygienu.

Vyberete si vhodný přípravek dle vašich potřeb na Lékárna.cz.

Při mytí či otírání intimních partií mnoho žen chybuje v tom, že si tato místa omývá směrem od řitního otvoru k pochvě. Tímto způsobem si však do pochvy či k ústí močové trubice mohou zanést bakterie z konečníku, které následně mohou zapříčinit nepříjemné infekce. Proto je vždy zapotřebí omývat se směrem opačným.

Odsuňte si menstruaci na později

Menstruace se dá i oddálit – buď pomocí hormonální antikoncepce, nebo jiných hormonálních léků.
„Pokud například žena nečekaně odjíždí na last minute a ví, že bude mít za tři dny menstruaci, může si nechat od svého gynekologa předepsat léky, které jí krvácení oddálí. Užívat je bude po celou dobu své dovolené. Menstruace se dostaví za několik dnů poté, co je vysadí,“ popisuje MUDr. Novotná. V případě déle plánované dovolené je možné tímto způsobem změnit menstruační cyklus s předstihem. „Ženy si oddálení menstruace mohou naplánovat už na jaro a nemusí pak na dovolené myslet na každodenní užívání tabletek,“ doplňuje. Menstruační cyklus je možné v létě také úplně zastavit. Při nepřetržitém užívání hormonální antikoncepce, bez sedmidenní pauzy, je totiž tělo stále pod vlivem hormonů a menstruace se nedostaví.

Prožijte periodu v pohodlí a pohodě

Pokud ženy trápí výraznější premenstruační syndrom, je vhodné myslet na kvalitní spánek, hydrataci, dostatek výživných látek a zařadit vhodný doplněk stravy. Mezi oblíbené patří Gynex, drmek, kotvičník, andělika a pupalka dvouletá.

K pohodové menstruaci přispívá též úprava jídelníčku. Ženy by se ideálně měly vyhnout potravinám, které způsobují nadýmání. Proti menstruačním bolestem břicha, ale i bolestem hlavy či svalů, pomůže zvýšený přísun vitamínu B, ať už v potravě nebo v doplňcích stravy. Úlevu od bolesti přináší také pití bylinkových čajů, většinou ze směsi třezalky, měsíčku, řebříčku či skořice. Menstruační bolest zahání i lehká fyzická aktivita, ženy se tedy ani v období menstruace nemusejí bát cvičit. Pohyb navíc stimuluje uvolňování endorfinů, které tlumí bolest a zlepšují náladu.
„Při menstruaci se některé ženy cítí podrážděně až úzkostně. Jejich bolesti jsou přitom často důsledkem spasmu – křeče svalů, proto je hodně důležitý pravidelný strečink. Správné protahování udržuje svaly uvolněné a podporuje regeneraci,“ říká MUDr. Novotná. Zároveň ale zdůrazňuje, že pokud žena začne svou menstruaci vnímat jako velký diskomfort, a to jak z hlediska bolesti, tak intenzity a délky krvácení, měla by takovou situaci konzultovat se svým gynekologem.

Vybírejte z vhodných přírodních produktů při menstruaci na Lékárna.cz.

Menstruační cyklus má vliv i na hladinu tekutin v těle – u některých žen může při silnějším krvácení dojít k jejich zvýšené ztrátě. Obzvlášť v horkých letních dnech je proto zásadní dodržování pravidelného pitného režimu. Příjem tekutin by se měl rozložit do celého dne. Ideální je pít vodu nebo neslazený čaj, alkohol ani káva se do pitného režimu nepočítají.
„Správná hydratace těla je v období menstruace velmi důležitá. U řady žen pomáhá v kombinaci s cvičením zmírňovat svalové křeče. Díky dostatečnému přísunu tekutin mohou navíc ženy předcházet otokům, které se při menstruaci také často objevují,“ uzavírá MUDr. Novotná.

Pokud potřebujete poradit s výběrem menstruační pomůcky nebo vhodného doplňku stravy, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Předmenstruační problémy

Zdravím - moje dcera /28/ má nepříjemné předmenstruační problémy /nafouklé břicho,tlak v žílách na nohou,napětí v prsou...atd.../užívá pupalku dvouletou - to problémy trochu zmírnilo - prosím o radu,co jiného lze ještě udělat /či užívat/,aby se tyto problémy snížily na minimum....předem moc děkuji Charvátová Květoslava

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce