Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První menstruace: Co se děje s tělem a jak poznáme, že se blíží?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 38050x )

Protože kolem první menstruace koluje ve společnosti neustále mnoho mýtů, přinášíme odpovědi na několik základních otázek, které poskytl renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

shutterstock.com

První menstruaci mohou dívky mít už v devíti letech. Co se děje s jejich tělem a jak poznáte, že se blíží doba, kdy ji vaše dcera dostane?

Dnešní dívky podle gynekologa Pavla Turčana často dospívají dříve než jejich matky či babičky. I proto je vhodné svou dceru na první menstruaci připravit včas. Mluvit o tom můžete nenásilně a postupně už v období, kdy nastupuje do školy.

1. V jakém věku obvykle přijde první menstruace? Proč ji některé dívky dostanou dříve než jiné?

Optimální věk pro první menstruaci je nejpozději do patnácti až patnácti a půl let. Některé dívky ji mají ale již i v devíti letech, v průměru mezi 12. až 14. rokem. Každý z nás je jiný, a tak je tomu i u dívek a mladých žen. Každý máme jinak nastavené biologické hodiny. Závisí to jak na genetické výbavě daného jedince, tak i na stravě a prostředí, ve kterém vyrůstá.

Věk první menstruace je celkově nyní o něco nižší, než tomu bylo u našich babiček a zvláště prababiček. Ale proč tomu tak je, nikdo přesně neví. Bylo vysloveno již mnoho teorií, ale jednoznačně a spolehlivě situaci nevysvětlují.

2. Jaké příznaky mohou dívku upozornit, že brzy dostane první menstruaci?

Nejdříve se začnou zvětšovat prsa (asi 3 až 4 roky před první menstruací), následně začne růst pubické ochlupení (bývá 1 až 2 roky předem). Pod vlivem hormonálních změn se 6 až 12 měsíců předem může objevit výtok z pochvy. Někdy se k tomu mohou přidat ještě různé pocity plnosti, tlaku či pobolívání v podbřišku nebo napětí v prsou.

3. Jaký průběh většinou mívá první menstruace?

To je opět velice individuální. Může být slabší i silnější, kratší i delší, bolestivá i nebolestivá, jako každá jiná. Možná akorát ta bolestivost bývá v prvních menstruačních cyklech někdy mírnější, než je tomu později. První cykly mohou být totiž anovulační, bez dozrání vajíčka, a pravidelnost ovulace většinou nastupuje až o něco později. Někdy se krvácení může v prvních cyklech objevovat až příliš často.

4. Měla by být menstruace od začátku pravidelná?

Určitá nepravidelnost ve smyslu plus i mínus je zde v pořádku. Většinou se vše srovná do dvou až tří let od první menstruace. Problém může nastat v případech, kdy je menstruace příliš častá a dlouhá, případně i se silnějším krvácením. Tomuto stavu říkáme juvenilní mettrorhagie. Dívky při ní mají příliš velkou ztrátu krve, jsou častěji více unavené a méně odolné, většinou se zde neobejdeme bez lékařské pomoci.

Při méně závažných případech nepravidelnosti či potížemi, jako je zvýšené maštění pleti a akné, si často vystačíme i s některými doplňky stravy.

5.  Jaké hygienické potřeby by měly dívky používat?

Pro dívky před zahájením sexuálního života jsou doporučeny spíše vložky, tampóny sice používat mohou, ale vhodnější by vyhradila pouze na sport či plavání, rozhodně by je neměly používat přes noc. Tampóny mohou používat i mladé dívky, které ještě pohlavní styk neměly. Budou-li si je zavádět čistýma rukama, aby si nezanesly nějakou infekci, rozhodně jim nic nehrozí. Je pouze potřeba si vybrat vhodnou velikost tamponu.

U mladých dívek je vhodnou volbou vsadit na přírodní menstruační vložky a tampony, které nejsou bělené chlorem a jsou bez zbytečných chemických látek, plastů a umělé parfemace.

Přírodní menstruační vložky a menstruační tampony je možné zakoupit na Lékárna.cz.

V době periody by dívka měla dodržovat určitá hygienická pravidla a doporučení. Intimní hygiena během menstruace zahrnuje pravidelné sprchování vodou spolu s jemným gelem či intimním mýdlem. Vybírejte pro dívku jemné mycí prostředky bez zbytečné parfemace a umělých látek. 

Prostředky na intimní hygienu je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

6. Když dívka dostane první menstruaci, jak se změní její tělo?

Většina změn (růst prsou atd.) již probíhá před první menstruací. Pod vlivem hormonů ale často změny pokračují. Nemusí se jednat o přibývání na váze. Spíše nastává změna tělesných proporcí z dětské postavy až do vzhledu dospělé ženy, tedy širší boky atd. Tělesný růst se nezastavuje ihned po první menstruaci, ale většinou do 4 až 6 let po ní. Mají na tom významný podíl estrogeny, které se začnou tvořit při dozrávání vajíček ve vaječnících.

Častější bývají změny na kůži. Pleť se obvykle více mastí a vzácné nejsou ani potíže s akné, zvláště když je u dívky mírně zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů. K péči o tuto měnící se citlivou pokožku je třeba přistupovat svědomitě, ale zároveň jemně. Osvědčuje s pravidelné čištění pleti ráno a večer jemným gelem či pleťovým mýdlem a následné ošetření přírodní pleťovou vodou s protizánětlivými bylinkami jako je levandule, čajovník, hřebíček nebo máta. Následně na pleť aplikujeme malé množství gelu či krému určenému na mladou pleť. 

Lékárna.cz nabízí různé druhy přírodní plěťové kosmetiky.

Kdy zbystřit a svěřit se do rukou lékaře?

První měsíčky u většiny dívek přichází mezi 12. a 14. rokem života. V současnosti se průměrný věk nástupu menstruace pohybuje okolo 12 let a 6 měsíců. Horní věkovou hranici odborníci obvykle stanovují na 15 let a 6 měsíců. Přestože je každé dívčí tělo jedinečné, pokud do tohoto věku dívka menstruaci nedostane, je vhodné navštívit lékaře a zjistit příčinu zpoždění. K běžné gynekologické péči je vhodné začít docházet od 15 až 16 let. Pokud jsou ale potíže s nepravidelným cyklem, bolestmi s ním spojenými a podobně, opět je velmi doporučováno poradit se s odborníkem.

Potíže spojené s menstruací a jak je řešit

Premenstruační syndrom neboli PMS

Jde o emocionální, psychologické a fyzické symptomy, které dívky a ženy pociťují. Jak již název syndromu napovídá, projevuje se v období před menstruací, a to několik dnů nebo dokonce i týden či dva. Mezi typické příznaky patří náhlé změny nálad, přecitlivělost, plačtivost nebo podrážděnost, zvýšená citlivost prsou, bolest v podbřišku a křeče, bolest kloubů a svalů, zhoršení akné, ale například i zvýšená chuť k jídlu, především na sladké. Míra těchto projevů se různí, některé ženy je sotva zaregistrují, jiným v daném období vážně zhoršují kvalitu života. Výrazné symptomy PMS je proto vhodné řešit s lékařem.

Menstruační křeče

Menstruační křeče patří mezi jedny z nejběžnějších projevů menstruace. Ulevit od křečí mohou léky proti bolesti typu ibuprofenu, ale také například teplé obklady přiložené na podbřišek, různé bylinné čaje či mírná fyzická aktivita nebo masáž podbřišku. Pomoci může i zvýšený přísun hořčíku nebo doplňky stravy s fytoestrogeny a dalšími vitamíny, minerály a extrakty, které napomáhají stabilizaci hormonálních hladin a ulevují i od dalších nepříjemných projevů menstruace.

V případě, že mladá dívka trpí bolestivou menstruací a nepříjemnými projevy premenstruačního syndromu, je vhodné vyzkoušet bylinky na usnadnění průběhu menstruace ve formě čajů, účinně pomáhá nahřátí pánevní oblasti ve sprše i jemná masáž s aromaterapeutickými oleji jako je fenykl, máta, levandule. Bylinky, které mírní tyto obtíže střídáme, pijeme samostatně nebo v účinné bylinné směsi.

Velký výběr čajů naleznete v internetovém obchodě Lékárna.cz.

Skvělým pomocníkem během PMS jsou vedle aromaterapeutických éterických olejů také Bachovy esence.

V případě, že potřebujete radu, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Premenstruační syndrom

Před 3měsíci jsem ukončila kojení - kojila jsem 14měsíců.Teď mám pocit,že se děje něco s mými hormony. Pociťuji tlak v prsou, a to už 14 dní před menstruací,mám neustále na "krajíčku" a ke všemu mi zhoustlo ochlupení na dolních končetinách.Existuje nějaký přírodní prostředek na urovnání hormonální hladiny?Je naděje,že se ochlupení dolních končetin vrátí do "normálu"? Je mi 29let, jsem matkou 2dětí a nechci užívat žádnou hormonální antikoncepci.

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce