Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Menstruace v zimě bývá často delší, bolestivější a může i vynechat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1122x )

Chladné měsíce mají vliv na naše zdraví a mohou se odrážet také na průběhu ženského cyklu. Dny jsou kratší a noci naopak dlouhé, studené počasí navíc vybízí k trávení více času v teple domova. Přirozeně je tak snížena fyzická aktivita, což může zamávat s psychikou. Pod vlivem všech těchto okolností se menstruační cyklus mění, často je delší a bolestivější.

shutterstock.com

1. Prodloužení menstruačního cyklu

Asi nejvýraznější změnou je délka cyklu. Obecně je známo, že vaječníky jsou aktivnější v létě než v zimě. Omezený sluneční svit ovlivňuje endokrinní systém a snížená funkce štítné žlázy vede ke zpomalení metabolismu. To má mimo jiné vliv na délku ženského cyklu, který se může výrazně prodloužit. Frekvence ovulace se tak v zimě snižuje z 97 % na 71 %.
 „Je nutné mít na paměti, že se jedná o dočasný jev. Jakmile se tělo rychlému přechodu a změnám v počasí přizpůsobí, mělo by se vrátit zpět do normálního stavu. Hladiny hormonů se tak s příchodem jara samy vyrovnají, obvykle to trvá jeden až dva měsíce,“ vysvětluje renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

2. PMS: zimní melancholie a změny nálad

Hormonální nerovnováha se podepisuje také na intenzitě projevů premenstruačního syndromu (PMS), který se objevuje ve dnech před periodou. Typickými příznaky jsou bolesti hlavy a v podbřišku, pocit napětí v prsou, výkyvy nálad, či dokonce úzkosti a deprese. V zimě navíc trávíme většinu času doma, což může způsobit, že se člověk cítí osamělý a izolovaný. Pocity melancholie umocňuje i nedostatek slunečního světla. 
„Nedostatek vápníku v důsledku omezeného slunečního svitu a vitaminu D může být spouštěčem PMS. Z tohoto důvodu se doporučuje jíst potraviny bohaté na vápník a pravidelně doplňovat vitaminy,“ upozorňuje gynekolog a radí, že v tom mohou pomoci doplňky stravy, jako je například Sarapis Mensis

3. Intenzivnější bolesti

Kromě úzkostlivé nálady má chlad vliv rovněž na bolest. V zimě se totiž zužují cévy, což se projevuje horším průtokem krve. Během měsíčků proto může dojít k přerušení toku menstruační tekutiny. To má za následek zvýšené bolesti v podbřišku. Pomoci v tomto ohledu může lahev s horkou vodou nebo nahřívací polštářek přiložený do oblasti břicha. Teplo uvolňuje cévy, a tím snižuje nepříjemné pocity. Ač se to možná nezdá, nemělo by se ani v zimě zapomínat na pravidelné cvičení. Například pilates cviky je možné praktikovat i ve vnitřních prostorách a dokážou velice účinně ulevit od bolesti. Klíčem je udržovat tělo v pohybu, aby byly všechny chemické i biologicky procesy v tomto překotném období vybalancované.

4. Vynechání periody

Kromě již zmíněného prodlouženého cyklu se některé ženy mohou setkat s tím, že jim menstruace zkrátka úplně vynechá.
„Takzvanou amenoreu neboli absenci menstruace způsobuje řada faktorů. V zimě za ni mohou nejčastěji onemocnění, náročný fyzický výkon při outdoorovém sportování nebo zvýšená hladina estrogenu způsobená stresem a špatnou náladou,“ říká lékař. Důležitou roli v tomto ohledu hraje také průměrná délka slunečního svitu. 

5. Vliv infekčních nemocí

Málokdo si uvědomuje, že cyklus mohou ovlivňovat rovněž přechodná onemocnění. Zimní studené měsíce s sebou obvykle nesou různé virové a infekční nemoci, které si žádají odpočinek a podstoupení několikadenní léčby. Chřipka, angína nebo nachlazení mají často vliv na průběh menstruace či na její dočasné pozastavení. Může se tak stát, že se během jednoho měsíce perioda vůbec nedostaví. Po pečlivém doléčení onemocnění se však většinou znovu objeví. Může za to na jedné straně ovulace, která se vlivem horečky a oslabené imunity těla opozdí, ale také samotná léčba a následná rekonvalescence. Dopad na cyklus mohou mít i léky, kterými se viróza utlumuje, obzvlášť, pokud se jedná o přípravek, na který tělo není zvyklé, či o změnu v dávkování stávajících medikamentů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruace

mam dve otazky.Dostanu menstruaci u more,je nebezpecne koupat se bez tamponu?Myslim kvuli infekcim? Muzou dlouhodobe uzivana antibiotikaoddalit menstruaci a zpusobit mykozu?Predem dekuji za odpoved

Oddálení menstruace zbytky stejně účinných léků

Dobrý den, prosím Vás, potřebuji nutně vědět, zda mohu k oddálení menstruace asi o 11 dní brát pár dní tabletky Orgametril, mám jich málo, nevyzbudou mi na celou dobu, tak bych je dobrala zbytkem tabl.Norethisteron, a potom také zbytkem tabl. Utrogestan. Je to možné takto zkombinovat, když jsou léky na stejné bázi a na stejný účel? Doufám že ano, protože bych ráda tyto zbytky zužitkovala a nevyhazovala, nové léky jsou drahé. Pokud mi nehrozí vyloženě gynekologické problémy, ráda bych to tak učinila,co mi radíte? Děkuji moc za odpověď.

Předmenstruační problémy

Zdravím - moje dcera /28/ má nepříjemné předmenstruační problémy /nafouklé břicho,tlak v žílách na nohou,napětí v prsou...atd.../užívá pupalku dvouletou - to problémy trochu zmírnilo - prosím o radu,co jiného lze ještě udělat /či užívat/,aby se tyto problémy snížily na minimum....předem moc děkuji Charvátová Květoslava

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce