Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Metanol je i v ovocných a zeleninových šťávách

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12879x )

Vyhýbáte se v posledních dnech alkoholu ze strachu, že se otrávíte metanolem? Pak vás asi nepotěší informace od odborníků, že metanol je i v ovocných a zeleninových šťávách.

shutterstock.com
Metanol je pro člověka toxický. Náhodný příjem (konzumací, inhalací) vede k vážným intoxikacím v důsledku akumulace vysoce toxických metabolitů, tj. formaldehydu a formové kyseliny. Akutní otrava metanolem se obvykle projevuje bolestí hlavy, závratí, únavou, nauzeou, zvracením, modročerveným viděním, diplopií (dvojitým viděním), slepotou, může dojít až k úmrtí - o čemž jsme se v posledních dnech bohužel přesvědčili mnohonásobně. Orální smrtelná dávka metanolu pro člověka se pohybuje od 340 µg do 1 mg/kg tělesné hmotnosti.
Metanol vzniká jako nežádoucí produkt při výrobě ovocných a zeleninových šťáv.
Různé země mají stanoveny různé bezpečnostní limity metanolu, které mají zamezit tomu, aby výrobky byly pro spotřebitele rizikové. International Office of Vine and Wine (OIV, Mezinárodní úřad pro vinnou révu a víno) stanovil 150 mg/l u bílého a růžového vína a 300 mg/l u červeného vína. V EU je to 10 g metanolu v jednom litru etanolu.
Nízké dávky metanolu přijímáme ale také z ovoce, zeleniny, fermentovaných nápojů a potravin slazených aspartamem, který se v trávicím traktu štěpí na metanol. V současné době spotřebitelé pijí ze zdravotních důvodů stále více ovocných a zeleninových šťáv, neboť se uvádí, že jejich konzumace je prospěšná pro zdraví. Po vymačkání šťávy z ovoce a zeleniny se obsah metanolu ve šťávách časem zvyšuje v důsledku působení enzymů.
Na Tchajwanu zjišťovali obsah metanolu v čerstvě vymačkaných šťávách z ovoce a zeleniny a vliv skladování na obsah metanolu v těchto šťávách. Prověřovala se šťáva z 10 druhů ovoce a pěti druhů zeleniny, přičemž šťáva ze čtyř druhů ovoce (“star fruit”, papaja, ananas a Valencia pomeranče) a ze tří druhů zeleniny (rajčata, výhonky hrachu a výhonky vojtěšky) obsahovala množství metanolu vyšší než jsou legislativní limity pro alkoholické nápoje na Tchajwanu, tj. 2 000 mg metanolu/l etanolu u vín (odpovídá to 300 mg/l pro víno obsahující 10 % etanolu) a 1 000 mg pro ostatní alkoholické nápoje (odpovídá 10 mg/100 ml).
Pokud tedy konzumujete ovocné a zeleninové šťávy každý den ve větším množství, měli byste vědět, že je není dobré uchovávat - obsah metanolu se působením enzymů již po několika hodinách zvyšuje.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kikoners
1x

a to to tady jen vklidu pisete jako pisete a ukazujete a sam se stim take potykam tesco obchod plesnive a nacachle potraviny hruuzaa proc to nekdo nezavre celej tenhle svet je tak nedoladenej a nepochopitelnej je mi ztoho na bliti a jakto ze ve vizivach pro deti a vubec i prodospeli si muzou opovazit davat ecka a vymesky brouku kosenila karmin brilanti modr barvivo atd sacharin a aspartam vsechyny vyrobce techto břecek bych zavřel!!!!!!!!!!!!šupaci


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Otravy nejen z potravy?

doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.Klinika nemocí z povolání, 28. února 2002

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Otravy v domácnosti

Pokojové rostliny představují nebezpečí především pro malé děti, které rády jejich části žmoulají a ochutnávají. Rodiče malých dětí by se měli už před příchodem nového potomka do rodiny informovat ...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce