Antioxidanty se převážně tvoří v játrech, jejich srdcem je selen, prvek který není v České kotlině v půdě, tudíž stopový prvek selen je v Čechách v potravinovém řetězci v nedostatečném množství.
To je stěžejní téma našeho bloku o antioxidantech. Pochopení působení těchto úžasných ochránců našeho zdraví je zásadní pro změnu myšlení každého z nás. Antioxidant je vlastně látka, která umí dodat elektron, má ho na své orbitové dráze jaksi „navíc“. Naopak každou milisekundu se v našem organizmu tvoří látky, kterým se elektronu na jejich orbitových drahách nedostává. (atom se skládá z jádra a elektronových „oběžných“ drah, jádro má pozitivní (plusový) náboj a elektronové orbity mají negativní (minusový) náboj, když jsou oba „protipóly“ v rovnováze, je vše v pořádku, když chybí elektron atom má určitou nerovnováhu, která se vyjadřuje sílou schopnosti elektron hledat, aby nastal opět rovnovážný stav – tzv. volnoradikálová kapacita) Jak jsem již řekl, metabolizmem, tedy biochemickými pochody uvnitř buněk, vznikají přirozeně i látky s nedostatkem elektronů. Pakliže se jejich hledání elektronů podobá agresivitě, mluvíme o volných radikálech. Ještě jednou chci zdůraznit, že to jsou meziprodukty přirozeně probíhajících biochemických pochodů uvnitř buněk.
V normálu likvidaci volných radikálů antioxidanty „stíhají“. V civilizovaných zemích se jim to ale často nedaří. Důsledkem je vznik „civilizačních nemocí“. Proč se jim to nedaří? Protože vzniká víc volných radikálů, než je vhodné, přípustné, zvladatelné. Proto ono úsloví: „Antioxidantů není nikdy dost“.
Pojďme se dřív ale zabývat těmi agresory, volnými radikály. Je jich více, uveďme si 3 základní: hydroxilový radikál OH(minus), chlorový radikál Cl(minus) a kyslíkový radikál O3(minus).
Hned vám vyplyne, že koupání (či proboha pití) chlorované vody není to pravé ořechové. Chlor se vstřebává i kůží. Volné radikály vznikají TAKÉ takovými civilizačními procesy, jako je kouření, pasivní kouření, vdechování chemických zplodin, pití chlorované vody, pití vody s jinými chemikáliemi (pesticidy), či vody lahvované, která je ozářena. A antioxidanty „nestíhají“...
Proč? Nejsme totiž zařízeni na takovou zátěž. Dále si představme, že při tom metabolizmus (a zvláště rychlý metabolizmus) produkuje, chrlí, další množství volných radikálů.
Antioxidanty se převážně tvoří v játrech, jejich srdcem je selen, prvek který není v České kotlině v půdě, tudíž stopový prvek selen je v Čechách v potravinovém řetězci v nedostatečném množství. Dochází Vám to? (Selen sám o sobě není antioxidant, je ale pro tvorbu antioxidantů nezbytný.) Co ve svém důsledku způsobují volné radikály, co je povzbuzuje a jak je naopak zabrzdit bude námětem dalšího článku. Bude to také o jídle. Proto už teď předesílám k Vašemu stravování: Docela nerad slyším: „Když ono je to tak dobré...“ Ale bohužel nezdravé, napomáhá to vzniku civilizačních nemocí a tedy možnému (pravděpodobnému) vzniku invalidity. Vzpomeňte: hledáme důvody, jak v našem stravování změnit myšlení.
Přidat nový komentář