Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nebojte se akné

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11902x )

Není nikdo, koho by akné s větší či menší intenzitou nepotrápilo. Přicházející plesová sezóna nekompromisně položí otázku, jak vylepšit svůj vzhled. Není nikdo, koho...

shutterstock.com

Není nikdo, koho by akné s větší či menší intenzitou nepotrápilo. Přicházející plesová sezóna nekompromisně položí otázku, jak vylepšit svůj vzhled.

Není nikdo, koho by akné s větší či menší intenzitou nepotrápilo. Někdo jeho projevy považuje za banální kosmetický defekt, pro jiného jsou noční můrou. Jako všechna onemocnění postihující obličej komplikuje mladým lidem život a může negativně ovlivnit jejich psychiku a sebevědomí. Přicházející plesová sezóna nekompromisně položí otázku, jak vylepšit svůj vzhled. Pomoci mohou kožní lékaři, kteří projevy tohoto onemocnění dokáží vhodnými léky cíleně odstranit. Neodborná léčba nebo různé „ověřené“ laické recepty mohou stav nemoci zhoršit.

Charakteristické projevy akné vznikají jako odpověď pokožky na hormonální změny, nejčastěji spojené s dospíváním. Zvýšená tvorba kožního mazu a zhrubnutí zrohovatělé povrchové vrstvy pokožky vede k ucpávání a rychlému naplňování vlasových váčků tukem, který vytváří živnou půdu pro růst bakterií. Ty právě rozkladem tuku uvolňují látky, které vyvolají zarudnutí a bolestivé zánětlivé změny. Každá kůže však nereaguje stejně, proto se setkáváme s různě těžkými projevy akné od černých ucpaných pórů až po závažné hnisavé projevy, zanechávající na tváři jizvy. Nejběžnější jsou lehké a středně těžké zánětlivé formy akné, projevující se bílými hnisavými pupínky.

„Aby byla léčba úspěšná, musí zasáhnout co možná nejvíce příčin vedoucích k aknózním projevům,“ říká doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc., ze specializované ambulance na léčbu akné kožní kliniky v Brně, která se zabývá léčbou akné řadu let. Pro léčbu akné se používají retinoidy, antibiotika, desinfekční látky, ale i hormonální léky. „U běžných zánětlivých forem akné máme vynikající výsledky s kombinací místně aplikovaných retinoidů s antibiotiky,“ dodává doc. Rulcová. Právě retinoidy jako jediné mají tu výhodu, že nejen snižují tvorbu kožního mazu a léčí akutní projevy akné, ale dokáží svým působením předejít jejich vzniku. Pacienti musí být důslední a trpěliví. Úvodní léčba akné trvá dva až tři měsíce. Nicméně i nadále je potřeba pokračovat odpovídající udržovací léčbou. „Je tomu podobně jako s čištěním zubů, o které se také musíme starat pravidelně,“ prohlásil profesor Cunliffe z Velké Británie během Evropského dermatologického kongresu v Praze v r. 2002.

Nevhodné je ošetřování akné pomocí pleťových vod a masek, které pokožku silně vysušují nebo nešetrné vytlačování obsahu pupínků.

I v této oblasti přibývají nové léky, které rozšiřují možnost léčby a mění používané léčebné postupy.

Jestliže se na plese, a nejen tam, chcete blýsknout pletí "bez pupínků", je nejvyšší čas navštívit svého dermatologa.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce