Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nejčastější chyby při hubnutí

(17. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 444x )

Do nového roku si nejspíš řada z nás stanoví nějaké předsevzetí – hubnutí přitom patří mezi ty největší klasiky. Jenže jak na to? Je dobré se zamyslet, kolikrát už jste si podobný cíl v minulosti stanovili a jak se vám podařilo ho dosáhnout. A především, co tentokrát udělat jinak? Společně s výživovým poradcem Lukášem Vránou z komplexního programu The 1:1 Diet jsme se podívali na ty nejčastější mýty, které panují kolem redukce hmotnosti a ve kterých lidé často chybují.

Dobrá rada
shutterstock.com

Dám si na pár dní půst, váha půjde dolů sama

Pokud bez rozmyslu náhle výrazně omezíte jídelníček, třeba přestanete jíst úplně nebo vynecháte přílohy, může se stát, že tělo připravíte o důležité minerály nebo vitaminy. Na problém si zaděláte také v případě, že vám budou chybět bílkoviny. Je totiž zásadní, zachovat alespoň jejich doporučenou spodní příjmovou hranici (EFSA uvádí 0,83g/kg hmotnosti, ale například pro sportovce je tento příjem nedostatečný).
Protože si je tělo neumí vyrobit samo, může při deficitním příjmu jako zdroj energie začít používat aminokyseliny ze svých vlastních tkání. Výsledkem je úbytek svaloviny a následný pokles hodnoty bazálního metabolismu. Proces hubnutí se tím začne zpomalovat,“ vysvětluje Lukáš Vrána.  

Za všech okolností je důležitý správně sestavený vyvážený jídelníček – obzvláště při hubnutí. Denní jídelníček zdravého dospělého člověka by se měl skládat z 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků. Základem zdravého životního stylu je pestrá a dobře vyvážená stravaUrčitě je na místě poradit se s některým z výživových poradců ve vašem okolí.

Večer už nebudu jíst

„Chápu, co je cílem této rady – snížit denní příjem kalorií o jedno jídlo denně a zamezit mlsání po večeři. Pokud ale máme vyvážený příjem energie, pak je úplně jedno, zda večeříme večer v 5, 6 nebo 7 hodin. Nadbytek energie je to, co se počítá. Řada sportovců má i druhou večeři a třeba i protein před spaním. Takže jezte, jak potřebujete, dbejte ale na vyvážený celodenní příjem energie,“ říká k tomu Lukáš Vrána.

Pokud vás po večeři přepadne chuť na něco malého na zub, zkuste zvolit různě upravenou zeleninu – ať už čerstvou s dipem, nebo pečenou. Připravit si můžete třeba celerové nebo batátové hranolky pečené v troubě či zeleninové jednohubky.

Pokud už se stalo a pochutnali jste si na něčem ne zcela vhodném, zkuste odlehčit svůj jídelníček následující den. Na snídani je možné snížit příjem sacharidů, na oběd si můžete dát lehčí salát. Výhodu mohou mít sportující jedinci, protože těm postačí krátkodobě navýšit množství pohybové aktivity.

Zdravou stravu a biopotraviny naleznete v nabídce Lékárna.cz.

Nerealistická očekávání

Nestanovujte si vyšší cíle než zhubnutí půl až jednoho kila za týden. Vedle omezení kalorií je ale potřeba vaší dietu kombinovat se zvýšenou fyzickou aktivitou. To nemusí nutně znamenat hodiny v posilovně, stačí změnit svůj denní režim, například chodit do práce pěšky nebo vyměnit výtah za schody. Důležité je najít pro své snažení podporu, například v rodině, u přátel nebo v práci.

Hlad versus žízeň

Při změně životního stylu se většinou mluví pouze o stravě. Lidé se soustředí na způsob stravování, ale často zapomínají na dostatečný příjem vody. Nedostatečná hydratace snižuje obsah tekutin v žaludku a ten ji následně mylně považuje za hlad. Pocit hladu tedy může být při nedostatku vody vyvolaný žízní. Proto, pokud jste hladoví, zkuste se nejprve napít vody, počkat 20 minut a uvidíte, zda váš hlad nebyl pouze převlečená žízeň. Tělo se prostřednictvím tekutin zbavuje nahromaděných toxických látek v těle, podporuje správné trávení i vstřebávání živin. Vedle množství tekutin je především podstatné, co pijete. Naprostým tabu jsou sladké limonády (včetně doslazovaných džusů), energy drinky, ale také alkohol! Ideálním nápojem je čistá voda, lze ale zvolit i mineralizované vody – jen pozor, aby neměly příliš vysoký obsah sodíku. Vsadit můžete také na neslazené čaje. A pokud budete chtít vodu ochutit, můžete si ji „vylepšit“ například snítky máty či jiných bylinek, případně ovocem a zeleninou.

Lahve na pití a termosky je možné zakoupit na Lékárna.cz.

A nezapomínejte na alkohol. Sklenička vína obsahuje 130 kalorií, velmi kalorické je také pivo. Omezte svou konzumaci alkoholu. Dobrou metodou jsou například vinné střiky, sklenička vám tak déle vydrží plná a vy nebudete v pokušení brát si další.

Bez pohybu to nejde

Asi není potřeba zdůrazňovat, že když chce člověk zhubnout, na gauči se mu to povede jen stěží. Společně se změnou stravovacích návyků by měl ruku v ruce kráčet i pohyb. Nemusíte se hned proměnit ve vrcholového sportovce, ale jistě pomůže pravidelná chůze nebo zdolat patra po schodech místo použití výtahu. A také si najít takový typ cvičení, který vás bude bavit – nebudete se pak muset nutit, ale budete se danému sportu věnovat s chutí.

Pomocníky při tréninku a hubnutí jsou fitness náramky a chytré hodinky, které se staly nedílnou součástí sportovních tréninků i běžných každodenních činností.

Kila jsou dole, mám vyhráno!

Pokud je naším cílem udržet si postavu a váhu, se kterou je nám dobře, určitě bychom neměli stavět na krátkodobých jednorázových výzvách, ale spíše zvolit „udržitelnou“ cestu. Jde o postupné změny k lepšímu, které zařadíme do naší každodenní rutiny, aby se pro nás staly zvykem. Zdravý životní styl bychom měli vnímat jako standard. Ideální je měnit postupně zažité stravovací návyky, vybírat si vhodnější a kvalitní potraviny, správně je kombinovat, aby nám nechyběly živiny, pravidelně se věnovat pohybu a nezapomínat ani na regeneraci – spánek. 

Zdroj: spolukiladolu.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce